Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Nybohovsbacken 77
BERTIL RINGQVIST 1959
Liljeholmen
ETT KÄRT HEM I MÅNGA ÅR - LJUS FYRA MED VIDUNDERLIG UTSIKT
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: GÄRDE

Den 15 november 1960, på säljarens tvåårsdag, flyttade hon tillsammans med sin familj in i den helt nya lägenheten på Nybohovsbacken. De kom till en ljus och välplanerad bostad med balkong, ett rymligt och välutrustat kök, ett stort vardagsrum, tre bra sovrum, ett generöst badrum med separat wc och goda förvaringsutrymmen, och det är också precis det som lägenheten har än idag. Far i huset kom att trivas i sitt hem på berget i hela 58 år. Med samma ägare så länge är detta hem en tidskapsel, men även en tidlös bostad i stilren och funktionell tidig 1960-talsstil som är lika snygg idag som då den var ny. Bostadens läge på fjärde våningen på Nybohovsberget ger dig mäktig utsikt i två väderstreck och från de många fönstren och balkongen skådas vyer som aldrig upphör att fascinera.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Nybohovsbacken 77
Område:
Liljeholmen
arkitekt:
BERTIL RINGQVIST 1959
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
4 rum och kök
Area:
79 m²
Avgift:
3 262 kr Värme, V/A, bredband, basutbud kabel-tv.

Allmänt om fastigheten

El:
1 200 kr/år
Försäkring:
2 500 kr/år
Total driftskostnad:
3 700 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Allmänt

Lägenheten bevarar sin ursprungsplanlösning som är genomgående med fönster i två väderstreck. Balkongen ligger i söderläge och indragen från fasaden, vilket skapar en skyddad plats. Hela lägenheten renoverades i samband med stambyte runt 2007. Fint nog bevarades den ursprungliga platsbyggda inredningen i köket. I vardagsrummet ligger originalparkett och i övriga rum ligger linoleummattor (inlagda 2007). Samtliga rum är ljusa, luftiga och lättmöblerade. Ett rymligt vindsförråd om cirka 8 kvm hör också till lägenheten.

Kök

Ett 1960-talskök är svårslaget i fråga om funktionalitet. Här är både förvaringsutrymmen och arbetsytor mycket goda. Detta fina originalkök är dessutom mycket väl omhändertaget. Hela inredningen är målad i vitt och luckorna har klassiska snabelbeslag. Två rader vitt 15x15-kakel utgör stänkskydd. Bevarad är också en klassisk köksreda. Köket är utrustat med spis, fläkt, kyl, frys, rostfri diskbänk med dubbel diskho samt bänkskiva med virrvarrmönster. Vid fönstret finns plats för matbord och stolar, och utsikten är inte att beklaga – den är fri och milsvidd.

Vardagsrum

Vardagsrummet är stort och lättmöblerat och har ett generöst treluftsfönster som ger härligt ljusinsläpp och milsvidd utsikt åt norr. Många är de stadsdelar och landmärken som du kan räkna in från detta fönster. Här kan du följa hur årstider och vädrets makter förändrar bilden av staden – ett aldrig tråkigt nöje.

Sovrum

Lägenheten har tre sovrum. Två större och ett något mindre. Ett av de större får vi kanske benämna med det moderna uttrycket master bedroom, då det dels har balkong, och dels har dörr till hemmets badrum. Med en klädkammare emellan ligger nästa sovrum, medan det tredje ligger på andra sidan vardagsrummet. Alla sovrum har ljusa tapeter och linoleumgolv.

Badrum

Lägenheten har ett stort badrum med separat intilliggande wc. Rummen renoverades i samband med stambytet. Badrummet är ett ljust rum med stort insynsfritt fönster, badkar på fot, handfat och badrumsskåp. Intill finns wc och handfat med dörr emellan. Väggarna är kaklade i vitt med en fond i blått, och på golvet ligger ljusgrå klinker.

Hall och klädkammare

Hallen är även den ett rymligt rum som ger gott om plats för förvaring. Här finns en fin tidstypisk hatthylla men också plats för möblering. Med access från hallen och mellan två av sovrummen finns ytterligare förvaring i form av en rymlig klädkammare och skåp.

Brf Nybohovet 100

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen Brf Nybohovet 100 huserar på fastigheten Hinken 4. Föreningen består av 190 lägenheter varav 172 är upplåtna med bostadsrätt och 18 är upplåtna med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening och bildades år 2007. Huset ritades 1959 av arkitekten Bertil Ringqvist och uppfördes 1960-1962.

Tomträtt

Föreningen äger inte marken. Tomträttsavtalet löper ut 2020-07-01.

Förvaltare

Teknisk förvaltning sköts av Växthuset Utveckling AB och den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB Stockholm.

Renovering

Vattenstammar, avloppsstammar, badrum och balkonger, 2006 – Fönsterbyte till 3-glas, 2006 – Elektriska installationer moderniserades, 2006 – Renoveringar av hissar, fasader, tak, trapphus, tvättstugor, tvättmaskiner och fjärrvärmecentraler byttes ut och renoverades under 2005-2007 – Yttre delar av entréerna renoverade, 2016 – Installation av bergvärme avslutades i mars 2019.

Kommande renoveringar

Bergvärme tas i drift i början på april 2019. Med bergvärmen klarar föreningen den största delen av fastighetens försörjning av värme vilket innebär att kostnaderna för uppvärmning sjunker kraftigt. Investeringen har skett med sparade medel. Under 2019 kommer alla trapphus renoveras, maskiner i tvättstugan bytas ut och fastighetens undercentraler få ny utrustning.

Ekonomi

Föreningen sätter årligen av medel i en yttre underhållsfond för att säkerställa att framtida underhållsbehov kan genomföras utan avgiftsförändringar. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 32 000 000 Mkr och har lån på cirka 2 300 kr per kvm boyta vilket är långt under snittet. Det finns inga avgiftsförändringar planerade och avgifterna har sänkts flera gånger de senaste åren. I och med omförhandlingen av tomträttsavgälden kan avgifterna på sikt påverkas. Föreningen vet varken om eller när detta skulle ske. Se årsredovisning för mer information om föreningens ekonomi.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens stadgar.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för städning av trapphus och tvättstuga så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har inga gemensamma städdagar.

Tvättstuga:

Föreningens medlemmar disponerar 4 gemensamma tvättstugor. Dessa ligger på nedre plan i portarna Nybohovsbacken 69-73 och Nybohovsbacken 91-95. Tvättstugorna är utrustade med 2 tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar disponerar den gemensamma innergården på baksidan av huset. Där finns boulebana, parkbänkar, lekplats, grillplats m.m. Föreningen har ett miljöhus för sopsortering. Det finns barnvagns- och cykelförråd på flera ställen i fastigheten.

Parkering

Föreningen disponerar 52 parkeringsplatser och 4 garageplatser. 44 av föreningens p-platser samt garage förvaltas av en samfällighetsförening där andra fastighetsägare i området ingår. 8 p-platser på Nybohovsbacken 105 förvaltas av föreningen. Det är kö till samtliga platser och priser per månad är 350 kronor för en parkeringsplats samt 800 kronor för garageplats. Fler möjligheter till förhyrda parkeringar finns, se information på föreningens hemsida.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, VA, Bredband samt Kabel-tv basutbud ingår i avgiften. Föreningen har ett gruppavtal för bredband via Bahnhof, 1000 Mbit/s. Föreningen har även ett distributions- och serviceavtal med Com Hem avseende TV-tjänster. Medlemmar har tillgång till en del analoga kanaler utan abonnemang. Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 8 kvm.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp (ca. 1 100 kr) debiteras av köparen. Pantsättningsavgift motsvarande 1% av gällande prisbasbelopp (ca. 450 kr) läggs på den boendes avi nästkommande kvartal.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Minsta ägarandel

Minsta ägarandel är 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida www.brfnybohovet100.se , kontaktperson 2019-03-26 samt stadgar och den senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Nybohovsberget hör med sina 58 meter över havet till Stockholms högsta punkter vilket såklart gör att du här bor med fantastisk utsikt. Läget precis ovanför Liljeholmen ger omedelbar närhet till en mängd butiker, restauranger, service och tunnelbana. Nybohovshissen går mellan Liljeholmens tunnelbana och Nybohovsberget. Berget ligger även ovanför sjön Trekanten så även om du på denna plats är urbant omgiven finns även naturområden och badmöjlighet nära. Både förskola och skola finns i närområdet.