Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Odelbergsvägen 30
Edvin Engström 1931
Enskede Gård
RYMLIG FUNKISTVÅA MED BALKONG GRANNE MED GRÖNSKAN
TEXT: ENGSTRÖM STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: BOUKARI

56 välutnyttjade kvadrat i hörnläge i ett välbevarat funkishus - här är ett boende som bjuder in till umgänge genom det stora vardagsrummet, den rymliga balkongen och den öppna planlösningen till köket. Lägenheten på Odelbergsvägen ligger granne med Enskedeparken och har på så vis grönska och årets växlingar att bjuda utanför fönstret, samtidigt som läget med direkt närhet till tunnelbana ger fin förbindelse med city och stadskänsla.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Odelbergsvägen 30
Område:
Enskede Gård
arkitekt:
Edvin Engström 1931
Våning:
2 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
56 m²
Avgift:
3 388 kr inkl. värme, vatten & basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
2 600 kr/år
Försäkring:
2 000 kr/år
Total driftskostnad:
4 600 kr/år
Beräknat antal pers:
3
Kommentar:
Driften varierar beroende på levnadsvanor.

Allmänt

Detta är ett välbevarat och omsorgsfullt renoverat boende, med full genomfart i planlösningen, vilket tillsammans med den höga takhöjden ger en rymlig känsla. Här finns genomgående ett furu- och grangolv i original som har hårdvaxoljats och vitpigmenterats. Även originaldetaljer som nischer, takrosetter och vädringsluckor förstärker boendets funkischarm. Till lägenheten hör ett vindsförråd på cirka sju kvadratmeter.

Hall

Direkt från hallen bjuder den här lägenheten på fin överblick över de 56 välplanerade kvadratmetrarna. Entrén ger känsla och överblick för husets 1930-talskaraktär med sina naturmaterial och bevarade detaljer, spegeldörrarna till badrum och sovrum exempelvis. Hallen har gott om förvaring genom en platsbyggd garderob med mässingshandtag, och praktisk avhängning genom de vackra mässingskrokarna. Här finns också en platsbyggd hatthylla. Väggarna är ljusa, målade i Stockholmsvitt och furugolvet är det genomgående omsorgsfullt behandlade furugolvet ger ett vackert stilenligt intryck.

Kök

Hallen leder in till ett välplanerat och ljust kök med gott om utrymme för matlagning och förvaring. De höga köksskåpen i vitt har luckor från Marbodal med vackra mässingsknoppar och beslag. Här finns också en inbyggd ny diskmaskin och ett väl matchat retrokylskåp. Köket har fyrkantigt kakel i vitt med grå fog och väggarna är målade i samma vita nyans som övriga lägenheten. Bänkskivorna är i ljus björk och ingår i den fina helhet som köket med sina tydliga materialval har. I det här köket är det trivsamt och socialt att laga mat, då också vardagsrummet och med det också balkongen gränsar till rummet.

Vardagsrum

Vardagsrummet är platsen för många gemensamma aktiviteter. Här finns gott om plats både för sittande middagar samt för umgänge i soffan, det är är en fin plats att vara på! Rummet badar i ljus dels på grund av gavelläget med de dubbla fönstren i kök och vardagsrum, dels eftersom den möblerbara balkongen har dubbeldörrar med helglas. Balkongen, som byggdes 2014 och har trätrall är möblerbar och fungerar som ett extra rum till lägenheten. Med de generösa glasdörrarna följer du lätt årstidernas skiftningar i den intilliggande Enskedeparken utanför. Balkongen ligger i sydvästligt läge och har sol från sen förmiddag och framåt. Vardagsrummet har vitmålade väggar, här syns också detaljer som minner om husets byggår, en takrosett, djupa fönsternischer, luckor för självdrag, samt element i original. Här finns också en inbyggd garderob.

Sovrum

Angränsande vardagsrummet med samma rofyllda utsikt mot Enskedeparken ligger sovrummet. Insynsskyddat och målat i harmoniskt vitt sover du gott i detta svala rum, fönstret med självdrag släpper också in rikt med dagsljus. Fönsternischen är i original, liksom det vackra trägolvet samt takrosetten som ger prägel åt rummet. Sovrummet rymmer en 180 cm-säng och en garderobsvägg möjliggör mycket förvaring.

Badrum

Badrummet är vitkaklat med rektangulära kakelplattor i ljusgrå fog, golvet består av svart klinker. Den stilrena glasväggen som avgränsar duschen är platsbyggd och släpper in ljus till takduschen. Här finns också WC samt handfat och ett spegelskåp med möjlig förvaring, samt vägghyllor. Badrummet har även en tvättmaskin.

Brf Torkladan

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Torkladan (org. nr 769606-3226) disponerar fastigheten Torkladan 4. Bostadshuset uppfördes 1931-32 och är beläget i Enskede gård. Föreningen upplåter 24 st lägenheter med bostadsrätt och 4 st lokaler med hyresrätt. Huset värms upp med bergvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2001.

Mark

Föreningen innehar fastigheterna genom tomträttsavtal med Stockholms stad, avtalet skrivs om 2022.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning sker genom SBC, teknisk förvaltning sker genom ett annat anlitat företag.

Renoveringar

2018, vissa avloppsstammar återstår att spola. 2017, spolning av avloppsstammarna. 2016, entréportar, två nya. 2015, radonmätning utan anmärkning. 2014, termostater till elementen, bygge av balkonger, trädfällning, service av bergvärmepumpen, åtgärdat fuktskada i källare. 2013, OVK, installation av fönsterventiler och rensning av luftkanaler m.m. 2012, asfaltering på framsidan, fasadrenovering. 2009, totalrenovering av tvättstugan, tak- och skorstensrenovering. 2006, ventilationssystem. 2005, bergvärme, säkerhetsdörrar. 2004, fönstermålning. 1992, rörstambyte.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan, inga större underhåll planeras de närmaste åren. Medel avsätts också årligen för underhåll. Renovering av trappuppgångar ska göras (medel avsatt). Viss förbättring av avrinning för regnvatten. Planer på en pergola över grillplatsen.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 2,2 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 1,1 mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokaler, cirka 250 tkr årligen. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 2.000 kr, snittet i Enskede uppgår till 6.000 kr. Föreningen har därmed en betydligt mindre skuldsättning per kvm boyta än genomsnittet. Amortering sker också enligt plan.

Avgifter

Avgifterna planeras vara oförändrade närmaste året. Föreningen upplyser om att i fokus står amortering av lån och buffert för löpande underhåll.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden. Uthyrning av typen Airbnb tillåts ej.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via Bostadsrätternas medlemsförsäkring med styrelseansvarsförsäkring och ett kollektivt bostadsrättstillägg för alla hushåll. Du behöver alltså inte teckna ett sådant tillägg själv.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma. Utemiljön sköts av en trädgårdsgrupp. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Tvättstugan finns i källaren med rejäla maskiner. Till utrustningen hör två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel.

Gemensamma utrymmen

I dagsläget har föreningen yta för barnvagnar och cyklar i källaren. Man kan nå källaren vid gaveln och därmed slippa trapporna ner. Utanför porten finns en gräsyta med uteplats för medlemmarnas åtnjutande.

Parkering

Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

TV och bredbandsuppkoppling via Com Hem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-05-02. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Granne med huset ligger Enskedeparken som bjuder på möjligheter till grönska och vackra promenadstråk. I närheten finns också Enskede Ridskola, vilket gör att hästar inte är en främmande syn i området. Närheten till koloniträdgården och Enskedeparkens bageri är också något att framhålla, samt förstås möjligheten att besöka både prisbelönta Enskede Värdshus och Gateau. Området präglas av stillhet och närheten till grönska och fågelkvitter, men närmsta tunnelbanestation är bara minuter bort från lägenheten och därmed når Skanstull på fem minuter och T-centralen på mindre än en kvart. På promenadavstånd når du också Årsta och Globen med allt det kultur- och serviceutbud som erbjuds där.