Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bjurholmsplan 17
Josef Östlihn 1929
Södermalm
ETT HEM ATT TRIVAS I – MYSIGT 1920-TAL MED LUGNT LÄGE
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: SPINELL STYLING: RYDMAN

Vid lugna Bjurholmsplan mittemellan SoFo och Skanstull ligger denna trivsamma, mysiga och rymliga 1920-talslägenhet. Fast lägenheten på papperet är en etta finns här plats för fler funktioner än så. I vardagsrummet finns en rymlig alkov som ger sängen en separat yta och inte behöver dela rum med soffan. Dessutom är hallen ett stort rum som kan inredas efter behov. Detta är ett boende med många olika inredningsmöjligheter och det går även att bygga om till en tvåa för den som så önskar. På Bjurholmsplan bor du ett stenkast från Nytorget och SoFos kreativa kvarter och folkliv, men i en egen lugn oas nästan helt utan trafik. I denna bostad har samma ägare bott och trivts i 15 år tack vare det goda läget, att föreningen är bra och lätta att ha att göra med och att lägenheten är så mysig.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bjurholmsplan 17
Område:
Södermalm
arkitekt:
Josef Östlihn 1929
Våning:
0, hiss finns
Rum:
1 rum
Area:
45 m²
Avgift:
1 858 kr Ingår värme och vatten

Allmänt om fastigheten

El:
3 658 kr/år
Försäkring:
3 240 kr/år
Total driftskostnad:
6 898 kr/år

Allmänt

Detta är ett gediget 1920-talshem med spröjsade originalfönster, spegeldörrar och profilerade snickerier. Originalgolv av ek i vardagsrum, alkov och hall. Klassicistiskt spröjsade och nyrenoverade fönster. Ett vindsförråd om cirka 3 kvm hör också till lägenheten.

Kök

Köksinredningen kommer från Marbodal och har vita släta fronter i överskåpen och valnötsbruna fronter i underskåpen. Överskåpen utnyttjar den generösa takhöjden och sitter i dubbla rader på båda sidor av köket – här finns mycket gott om förvaringsutrymmen. Bänkskivorna är av mörk sten och även på golvet ligger mörka stenplattor. Köket är utrustat med gasspis, diskmaskin och en kombinerad kyl och frys. I köket ryms också ett mindre matbord och stolar. In till köket leder en fin spegeldörr med spröjsat glas i överdelen.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort, inbjudande och lättmöblerat rum med gott om plats för soffgrupp, förvaring och tv. Väggarna är målade i ljust grårosa och på golvet ligger fiskbensparkett av ek.

Sovalkov

I vardagsrummet inre del finns en rymlig alkov. Här finns både plats för garderober och för en stor säng. Alkoven skärmas enkelt av och blir därmed en separat sovdel där sängen skiljs från resten av rummet. Väggarna i alkoven är tapetserade med en mörk tapet med medaljonger.

Badrum

I badrummet råder en internationell hotellkänsla med mörkt kakel i två olika utföranden och klinkergolv med golvvärme. Här finns ett inkaklat badkar, ett snyggt rektangulärt handfat, integrerad spegel, wc och handdukstork.

Hall och inre hall

Hallen består av en entrédel och en inre hall. I entrén sitter en bevarad originalhatthylla med ankarkrokar. Därefter kommer du in i den inre hallen som är ett rymligt och möblerbart rum. För närvarande används det som dressing room, men har även nyttjats som arbetsrum och musikstudio. Väggarna i hela hallen är målade i ljusgrått och på golvet ligger fiskbensparkett.

Brf Harven 58

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Harven 58. Föreningen upplåter 45 lägenheter varav alla är bostadsrätter samt 1 hyresrättslokal. Huset ritades av arkitekten Josef Östlihn och uppfördes 1929.

Mark

Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och Fastighet AB.

Renovering

1990 stambyte, elstigare samt fasadrenovering. 1996 omläggning av tak. 2008 byttes el-stigare och man pluggade gasen och fick 20-Ah för att kunna ha induktionshäll. 2015 stamspolning. 2017 fasad- och fönsterrenovering.

Kommande renoveringar

Planerar att byta undercentralen i enlighet med underhållsplanen, beräknad kostnad omkring 400 tkr.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är ca 7.000.000 kr, vilket ger cirka 3 834 kr/lån per kvm boyta enligt årsredovisningen för 2017. Föreningen amorterade ner lånen under 2018 vilket kommer synas i kommande bokslut. Lån per kvm kommer att ligga på ca 3 400kr i årsredovisning för 2018 enligt föreningen.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd och rättsliga skäl från styrelsen.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med två tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare samt mangel.

Gemensamma utrymmen

Innergård, tvättstuga, cykelförråd och cykelställ på gården, grovsopsdeponi och vindsförråd.

Vad ingår i månadsavgiften

I avgiften ingår värme och vatten. Föreningen planerar en avgiftshöjning om 0 till 5%, beslutas i årsstämman i juni. Stämt av med föreningen ordförande 2019/02/28

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Säljare betalar överlåtelseavgift på 3% av prisbasbeloppet samt 1,5% i pant avgift.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Parkering:

Boendeparkering råder på gatan, periodbetalning 30 dagar 1100kr/mån. Läs mer på stockholmstad.se

Bredband och TV

Bredband och kabel-TV är installerat och levereras av ComHem, ingår inte i avgiften.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson: 2019-02-28. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Bjurholmsplan är en liten oas och en oerhört lugn plats centralt på Söder, men med sitt avskilda läge är det lätt att glömma bort att man befinner sig mitt i stan. Här bor du med grönska åt alla håll. Här är biltrafiken ett minimum, barnen leker i parken och man kan sola och ha picknick ostört. Du bor även granne med Stockholms finaste lekpark Bryggartäppan och har Vitabergsparken, Nytorget och Blecktornsparkerna på kort promenadavstånd, liksom vattnet och kajerna med fina motionsstråk vid Årstaviken. I området finns många bra restauranger och caféer och inspirerande butiker, inte minst i SoFo. Du når även Götgatan, Ringen, Skanstull, tunnelbana och bussar på ett par minuter. Bjurholmsplan är döpt efter bryggaren Anders Bjurholm (1826-1913). Han var en innovativ person som bland annat introducerade öletiketten och standardiserade storlekarna på flaskorna, och han bildade även Svenska Bryggareföreningen. Han hade lager och iskällare på denna plats, som stadsfullmäktige sedan beslutade döpa till Bjurholmsplan.