Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kolbottenvägen 63
Dalarö
SJÖNÄRA OCH LUGN IDYLL MED STOR TRÄDGÅRD OCH LADA
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: LIFFNER STYLING: RYDMAN

Med utsikt över Stångsundet ligger skärgårdsidyllen Tegelbruket. Från 1750-talet till 1830-talet tillverkades här tegel som skeppades iväg från viken nedanför. Nu är det en lugn lantlig oas i slutet av allfarvägen, en rogivande plats utan genomfartstrafik, endast 35 minuter från Stockholm. Här ligger Kolbotten 4:31, en 4743 kvm stor fastighet med ett bostadshus, en stor vacker lada och en timrad stuga. Villan är ett enplanshus med inredd källare och möjligheter till flera sovrum. Två eldstäder, bastu och stora sociala ytor bidrar till livskvaliteten. På en plats som denna lever du nära årstiderna. Vintern är sagolikt vacker och i höstens mörker glittrat sjön i månljuset. Under sommarhalvåret njuter du av att ha klippor och badbrygga endast 50 meter från fastigheten. Egen båtplats och fiskevatten ingår också. Stora midsommarfester, egen ateljé, odlingsytor, vinkällare, hemmaspa, uthyrning – här finns grunden att skapa drömmar vidare från.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Anna Cardell
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
1-familjs friliggande villa
Adress:
Kolbottenvägen 63
Område:
Dalarö
Rum:
4 rum
Area:
115 m² + 76 m² biarea
Tomtareal:
4 743 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
1-plansvilla med källare
Byggnadsår:
1949
Uppvärmning:
Luftvärmepump
Energideklaration:
Utförd 2018-09-07
Energiklass:
E
Energiförbrukning:
96 kWh/kvm per år
Fasad:
Trä
Stomme:
Trä
Fönster:
2-glas
Bjälklag:
Trä
Tak:
Tegel
Grundläggning:
Äldre trästomme/plankstomme
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Vent.inspektion:
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Övriga byggnader:
Lada och en undantagsstuga
Fastighetsbet.:
Kolbotten 4:31

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
40 000 kr/år
VA:
2 500 kr/år
Renhållning:
1 800 kr/år
Väg, samf:
4 000 kr/år
Sotning:
680 kr/år
Försäkring:
6 600 kr/år
Övrigt:
55 kr/år
Total driftskostnad:
55 635 kr/år
Beräknat antal pers:
1
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
4 114 000 kr/år
Summa pantbrev:
3 400 000 kr
Tomtareal:
4 743 kvm
Tomttyp:
Ängstomt sjönära (friköpt)
Vatten/avlopp:
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Rättigheter:
Gemensamhetsanläggning: Haninge Kolbotten GA:1, Gemensamhetsanläggning: Haninge Kolbotten GA:2 Avtalsservitut Fiske Förmån: Officialservitut Väg, 0136K-15/4.1 Last: Avtalsservitut: Fiske, 01-IM8-43/911.1
Planbestämmelser:
Detaljplan (1989-02-27) Byggnadsplan (1974-05-17)

Interiör:

På husets entréplan finns hall, kök, vardagsrum, sovrum och wc. Köket med plats för stort matbord och utgång till husets stora terrass är en härlig samlingsplats till vardag och fest. Den matlagningsintresserade kan glädja sig åt generösa arbetsytor och bland annat två ugnar. Rummet har fönster i tre väderstreck med fokus på gaveln som vetter mot sjösidan. Även vardagsrummet är ett stort gavelrum med fönster i tre riktningar. Här finns en av husets två öppna spisar och gott om plats för en stor soffgrupp. Mitt emellan kök och vardagsrum ligger ett stort sovrum, som har två fönster och kan delas av till två sovrum för den som vill det. På detta plan finns även flera inbyggda garderober samt wc med handfat. Husets nedervåning disponeras idag med en gillestuga med sovavdelning, en fin tvättstuga, ett stort badrum med både hörnbadkar och duschkabin, en separat wc med handfat, bastu och förråd/matkällare. Här finns också möjligheter till att skapa fler rum, allt efter behov. I gillestugan är husets andra öppna spis placerad, den har även en braskassett. Hela nedre plan har klinkergolv med golvvärme.

Gård

Fastigheten är 4743 kvm stor och utgörs av en sjönära och parkliknande plan-, ängs- och trädgårdstomt som är tacksamt lättskött. Framför huset växer en maffig syrenhäck och i trädgården finns flera träd och bärbuskar. Därtill finns stora gräsytor med oanade möjligheter. På tomten finns en ekonomibyggnad från 1800-talet om cirka 291 kvm, en mycket vacker lada med fina gamla fönster och som gjord för fest och kreativitet. I ladugårdsdelen är det lätt att tänka sig dukade långbord eller kanske en ateljé. Ladan har flera rum vilket medför många möjligheter. Här finns en vedbod med ved och el och vatten är draget till byggnaden. Det tredje huset på tomten är undantagsstugan, som är bevarad från det gamla tegelbrukets gård. Stugan är 30 kvm stor och har en äldre fullt fungerande vedspis, trinettkök, vatten och el. Perfekt för egen verksamhet eller gäststuga. Under stugan finns en källare med separat ingång, kanske en blivande vinkällare? Uteplatsen som nås från köket och trädgården är 48 kvm stor och har utsikt över äng, sjö och skog. I den samfällda föreningen ingår en gemensam sjötomt och badbrygga med egen båtplats och dessutom fiskevatten. Det finns möjlighet att ansöka om avstyckning.

OMRÅDET

Dalarös historia är lång men handlar mycket om orten som försvarsanläggning och som sommarnöje och badort. Det var i mitten av 1800-talet som Dalarö blev en populär badort med ett hektiskt societetsliv. Här byggdes ett kallbadhus och ett varmbadhus, ett societetshus och en mängd sommarvillor. August Strindberg och familjen Bonnier var några av dem som tillbringade somrarna på ön. Idag är det likväl ett blomstrande sommarviste, men även en levande bostadsort övriga årstider. Här finns många trevliga butiker och restauranger som Dalarö Lanthandel, Dalarö Ost & Gott, Bistro Tullhuset och Dalarö Bageri. Närheten till vattnet är såklart påtaglig på denna plats och du har en minut till badbrygga och hav samtidigt som du endast bor 35 minuter från stan.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här