Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Johannesgränd 4
Arkitekt okänd ca 1650
Gamla Stan
MED RÖTTERNA I 1600-TALET – LJUST OCH VACKERT I GAMLA STAN
FOTO: SPINELL STYLING: NETZELL GÄRDE TEXT: MURÉN

På lilla lugna Johannesgränd invid Skeppsbron, i ett hus vars äldsta delar härrör från 1600-talets senare del, ligger detta ljuva och ljusa hem. Det är en förtjusande och själfull bostad med vackra anrika detaljer som bröstpaneler, profilerade snickerier, ljusa trägolv, djupa fönsternischer och öppen spis. Lägenheten har genomgående planlösning och sju vackra fönster med munblåst glas från troligen 1800-talets början. Takhöjden är nästan tre meter och ger med det en i Gamla Stan ovanlig känsla av rymd. Takhöjden gör det även möjligt att inreda på höjden, vilket nuvarande ägare nyttjat genom att bygga ett snyggt sovloft. Bostaden har två sovrum, ett stort kombinerat kök och vardagsrum, arbetsrum/walk in closet och badrum med tvättmaskin. Här bor du i en av de gränder som leder från Skeppsbron till Österlånggatan, nära vattnet och båtarna till Djurgården.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Johannesgränd 4
Område:
Gamla Stan
arkitekt:
Arkitekt okänd ca 1650
Våning:
1 av 4
Rum:
3 rum och kök
Area:
68 m²
Avgift:
4 621 kr inkl. v/a

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
14 400 kr/år
Försäkring:
2 000 kr/år
Total driftskostnad:
16 400 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Allmänt

Detta är ett hänförande hem med mycket charm. För stadsdelen ovanligt högt i tak, ljust och luftigt med fönster i tre riktningar. Bröstpanel sitter på de flesta av bostadens väggar. På golven ligger slipade och lutbehandlade ljusa trätiljor. Stickkontakter och strömbrytare har bytts mot stilfulla varianter från Renova.

Kök och vardagsrum

Vardagsrummet är lägenhetens centrum, ett öppet sällskapsrum som är kombinerat med köket. Rummet har tre fönster i två väderstreck. Här finns även en fin gammal eldstad, provtryckt och godkänd. I köksavdelningen finns en köksö i betong med spishäll, ugn, frihängande köksfläkt/lampa, diskho och inbyggd diskmaskin. Här finns även en matplats för barstolar. Dessutom har köket en svart kyl och frys från Smeg, skafferi och hyllor på bägge sidor om köksön. Blandningen av den moderna köksinredningen och de antika detaljerna i rummet ger dynamiska kontraster. I rummet finns också utrymme för stor soffgrupp samt matbord.

Sovrum

Lägenheten har två sovrum. Det ena ligger längst in i bostaden, innanför kök och vardagsrum. Det andra ligger på andra sidan sällskapsrummet. Här har takhöjden nyttjats till att bygga ett sovloft, snyggt konstruerat i mattborstad metall som är upphängd i taket. I detta rum finns dessutom en platsbyggd bokhyllevägg.

Arbetsrum/walk-in closet

Innanför lägenhetens entré finns ett rum som används som arbetsrum och garderob. Även här finns fina platsbyggda hyllor.

Badrum

Badrummet är ett vinkelformat rum innanför hallen. Här finns ett badkar på fot med tak- och handdusch, ett vackert guldmönstrat handfat med matchande blandare, kommod, wc och tvättmaskin. Väggarna är kaklade i vitt, med en fondvägg i gyllene mosaik längst in. På golvet mörk klinker och i taket spotlights.

Hall

En vacker siktlinje möter dig innanför ytterdörren, två fönsterpar på vänster sida och tre rum i fil som ändar i vardagsrummet. På två väggar i hallen finns klädhängare.

Brf Johannesgränd 4

Föreningen

Brf Johannesgränd 4 (org. nr 769606-1139) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Glaucus 6 år 2005. Föreningen består av två gathus belägna på Johannesgränd 4 och Pelikangränd 3, och omfattar 10 lägenheter med bostadsrätt. Husen har en mindre innergård. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningen amorterar sina lån i hög takt för att kunna sänka avgiften för medlemmarna. Lånen för föreningens fastighet ligger på 6 327 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Kanold Redovisning AB. Teknisk förvaltning sköts i egen regi.

Bredband och kabel-tv

Telia ansvarar för fiber till fibercentralen, fiber är indraget sedan 2015. Medlemmarna tecknar själva sina abonnemang.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 163 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Det finns en liten och mysig innergård. Cykelställ finns på gården.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 6 kvm.

Renoveringar, i urval

2017 snörasskydd mot gården, 2016 fönsterrenovering, 2015 stammar filmade och spolade, 2000 fasad inklusive tak renoverades, 3-fas indraget, OVK utförd och godkänd.

Kommande renoveringar

Inga kommande renoveringar är planerade.

Städning och städdagar

Fastighetsstädning ombesörjs av Rosa Städservice. Medlemmarna har en gemensam städdag per år.

OMRÅDET

Att bo i Gamla stan är såklart speciellt på många sätt. Här är historien alltid närvarande, men mitt i allt detta finns även vardagslivet med skola, dagis och Konsumbutik. Du gör snabbt ön till din egen och får dina favoritställen bland det stora utbud stadsdelen har att erbjuda. Unika företeelser som lucköppningen i december och att bada på Storkyrkobadet är exempel på saker som ger det lilla extra till livet i Gamla stan. Utgångsläget att nå övriga staden är det allra bästa oavsett om du vill promenera eller åka med allmänna kommunikationer. Att köra bil till Gamla stan är inte alls krångligt som man kanske kan tro. Här brukar inte vara svårt att finna parkeringsplats. Skeppsbron har inga städdagar och boendeparkeringen gäller dessutom i hela innerstaden. Båtar till Skeppsholmen och Djurgården tar dig på tio minuter till natur, kultur och nöjen på andra öar.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här