Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Siljansvägen 45
Curt Strehlenert 1946
Årsta
FÄRGSTARK FUNKISTVÅA HÖGST UPP I HUSET MED BALKONG
TEXT: ENGSTRÖM FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Nu finns en mycket välplanerad tvåa högst upp i ett av Årstas vackra funkishus. Det är en lägenhet fint förankrad i historien med hjälp av detaljer i original men som även bjuder på samtida uttryck, stilsäkra nyanser och ett nyrenoverat badrum. Här bor man insynsskyddat och med gott om förvaringsutrymmen. Det är ett på samma gång hemtrevligt som karaktärsfullt boende för glada och festliga tillfällen, samtidigt som planlösningen också ger utrymme för lugn och arbetsro. Ett perfekt boende för dig som söker både och. Närheten till vattnet och skogen längs Årstaviken är ett fint plus, liksom utsikten från söderbalkongen över den grönskande innergården. Samtidigt finns Södermalm bara en promenad bort. Buss, tvärbana och pendeltåg hittar du strax utanför dörren.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Siljansvägen 45
Område:
Årsta
arkitekt:
Curt Strehlenert 1946
Våning:
3 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
53.5 m²
Avgift:
3 359 kr inkl. värme, vatten, bredband (100 Mbit/s) samt IP-telefoni och kabel-tv bas

Allmänt om fastigheten

El:
3 600 kr/år
Försäkring:
1 500 kr/år
Total driftskostnad:
5 100 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Driftskostnader varierar beroende på levnadsvanor.

Allmänt

Denna Årsta-tvåa har många rätt. Fönster i två väderstreck, en trevlig planlösning med gott om förvaring och en balkong som vetter ut mot en fri allmänning. Läget högst upp i huset gör att bostaden blir ljus och särskilt befriad från grannljud. Köket är fullutrustat med plats för matbord, badrummet är fint renoverat 2016 och originaldetaljer finns det också gott om. Extern förvaring i ett källarförråd om ca 5 kvm samt ett mindre matkällarförråd.

Kök

Den genomtänkta planlösningen ger ett trivsamt första blickfång in i köket direkt från ytterdörren. Här är det angenämt att laga mat och umgås. Ett stort dubbelfönster ger frikostigt med dagsljus och det svartvitrutiga golvet sätter tonen för tiden, även den vita köksinredningens handtag ger rätt känsla för detta 40-talshus. Köksskåpen är många och rymliga, här finns också mycket arbetsyta med bänkskiva och rostfri diskbänk. Köket är överlag rymligt planerat med god plats för middagsgäster. I övrigt är väggarna målade i grå ton och längs köksbänken finns ett vitt fyrkantigt kakel med grå fog. Fina detaljer att nämna är fönsterbrädet i marmor, elementet i original samt de stiliga fönsterhandtagen som genomgående finns i denna lägenhet.

Vardagsrum

Vägg i vägg med köket ligger det färgsprakande vardagsrummet, med de ljuvligt rosa väggarna. Här är ett stort och öppet allrum med stort ljusinsläpp från sydväst från det tredelade fönstret följt av en fin utsikt då lägenheten ligger högst upp i huset. Rummet är festligt och rymmer plats inte bara för glatt umgänge kring soffa och fåtöljer, här finns även en fin yta framför fönstret med plats för hemmakontor, eller kanske en läsfåtölj? Lägenhetens färgstarka färgval ger en spännande mix till de 40-talsdetaljer som finns bevarade, trädörrar med handtag, vackra fönsterbrädor i marmor med tillhörande vädringslucka och speciellt för vardagsrummet, en stilenlig originalparkett.

Sovrum

En välplanerad detalj är genomgången mellan vardagsrummet och sovrummet. Här finns också lägenhetens balkong, den är stor och möblerbar och med sitt sydvästläge har du sol från förmiddag här ända fram till kvällen. Balkongen har också trätrall och markis. Det här är ett behagligt rum att vakna i, med väggar i ljust blå ton och rikt dagsljus med både dubbla fönster och balkongdörr. Rummet har plats för en dubbelsäng och möblering för förvaring. Genomfarten till hallen ger rummet behaglig kontakt med övriga lägenheten och rummen binds samman genom samma laminat som i hallen.

Badrum

Lägenhetens badrum är placerat i hallen. Här är det återigen det schackrutiga golvet som drar till sig uppmärksamhet, i badrummet består det av fyrkantigt klinker i svart och vitt. I övrigt är rummet helkaklat i vitt satt i förband med grå fog. Här finns WC, handfat, badrumsskåp och dusch, med en vikbar duschvägg i glas. Det fyrkantiga fönstret ger rymd och ljus till detta nyligen renoverade badrum, som både erbjuder handdukstork och golvvärme.

Hall

I detta färgstarka hem möts du direkt av en rymlig och praktiskt planerad hall. Väggarna är målade i en varm grön nyans och rymmer både en klädkammare och en inbyggd garderob. Här finns gott om plats för avhängning och även ett förvaringsskåp i original i takhöjd. Också lägenhetens innerdörrar är i original, vilket sätter en fin ton redan i hallen. På golvet finns ett laminat.

HSB:s BRF Grängen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Rossvalen 2, Amungen 2, Korslången 2 och Grängen 3. Föreningen upplåter 238 lägenheter med bostadsrätt och 5 lokaler med bostadsrätt (varav två hyrs ut till Coop).

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1947.

Tomträtt

Föreningen betalar tomträttsavgäld till Stockholm stad. Den förblir oförändrad från 2017 och 10 år framåt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB Stockholm och Lundquist-gruppen står som fastighetsskötare.

Renovering

1984-1985 Omfattande ombyggnad med bland annat byte av samtliga avloppsstammar, varm- och kallvattenledningar samt elkablar. 2004-2005 Renovering av fasader då även trapphus målades om och fönsterbleck målades. 2014 Byte av balkongplåtar på hälften av balkongerna. 2014-2015 Renovering av tappvarmvatten- och värmesystem, byte av stamventiler i källare samt ballofixer och termostater i lägenheter. 2016 Renovering av 17 balkonger. 2018 Renovering av lekplatsen på innergården av Siljansv. 47-55.

Kommande renoveringar

Projektering och upphandling är påbörjat kring fönsterbyte.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 26,8 Mkr, vilket ger cirka 1,900 kr per kvm boyta. Föreningen har också intäkter från bl.a. lokaler, totalt ca 900 tkr/år. Inga planerade ändringar av avgiften. Den höjdes senast inför 2019 inför fönsterbytet.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam. Här ingår inte bostadsrättstillägg.

Trappstädning

Trappstädning sköts av HSB Städ som städar trapphusen varje vecka.

Städdagar

Föreningen har en städdag på hösten och en på våren.

Tvättstuga

Föreningen har två tvättstugor som fått moderna maskiner under 2015. Den stora ligger under Coop och den mindre på Siljansvägen 54. Kan bokas via webben.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns bastu, hobbyrum, ett gästrum som fungerar som övernattningslägenhet samt en stor och en liten festlokal. Kärl för källsortering finns vid Siljansvägen 73, övriga brännbara sopor slängs vid utplacerade kärl på föreningens område.

Bredband och Kabel-TV:

Föreningen har avtal med Com Hem om kabel-TV och Bredbandsbolaget om bredband. Både det analoga basutbudet och 100 Mbit/s bredband via fiber, samt ip-telefoni ingår i månadsavgiften.

Parkering

Det finns 85 st parkeringsplatser som samtliga är uthyrda. För att stå i kö vänder sig medlemmar till HSB Stockholm. Beräknad kötid för närvarande är 1,5-2 år. Annars sker parkering på gatan till en kostnad om 500 kr/mån (taxa 4).

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktasidor maj 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Besök även föreningens hemsida för mer information. www.grangen.se

OMRÅDET

Årsta är ett spännande område med mycket av sin byggnadshistoria och arkitekturhistoria väl bevarad. Folkhemmets framväxt med allmännyttans publika platser, bibliotek, folkets hus och teater finns välbevarat bland annat i Årsta torg, ett stenkast från detta boende. Även närheten till Årstaskogen och Årstafältet ger välplanerad grönska och öppna ytor. Samtidigt är detta ett av Stockholms starkast växande områden, där det både rustas och byggs nytt just nu, vilket innebär närhet till samtida faciliteter, ett ökat utbud av restauranger, caféer och med det också nytt kulturutbud.

Tvärbanan tar dig enkelt till Årstaberg och vidare med pendeltåget och Gullmarsplan är närmsta knytpunkt för tunnelbanan. Här tar du dig förstås smidigt vidare inåt Södermalm och resten av city med närhet till det mesta du kan önska.

Men en av Årstas främsta fördelar är förstås närheten till vattnet, vandra eller motionera längs Årstaviken i vackra promenadstråk året om, och under sommarmånaderna finns otaliga möjligheter till att njuta av de klippor och gröna ytor längs vattnet som säkerligen vid ett eller annat tillfälle lockar till ett dopp.