Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Bostadsrätt
    [Adress] => Siljansvägen 45
    [Område] => Årsta
    [Våning] => 3 av 3, ej hiss
    [Rum] => 2 rum och kök
    [Area] => 53,5 kvm
föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 359 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband (100 Mbit/s) samt IP-telefoni och kabel-tv bas [Andelstal] => 0,36086 % [Andel av årsavgift] => 0,36086 % [Lägenhetsnummer] => 99-2071-3-183-9/1201 )

Siljansvägen 45

FÄRGSTARK FUNKISTVÅA HÖGST UPP I HUSET MED BALKONG

TEXT: ENGSTRÖM FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Siljansvägen 45
Område
Årsta
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
53,5 kvm
föreningens information
Avgift
3 359 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband (100 Mbit/s) samt IP-telefoni och kabel-tv bas
Andelstal
0,36086 %
Andel av årsavgift
0,36086 %
Lägenhetsnummer
99-2071-3-183-9/1201

Driftskostnader

El
3 600 kr/år
Försäkring
1 500 kr/år
Total driftskostnad
5 100 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Driftskostnader varierar beroende på levnadsvanor.

Arkitekturen

Arkitekt: Curt Strehlenert 1946

De fyra byggnaderna i föreningen är uppförda i typisk 1940-talsstil med putsade fasader, spetsiga burspråk i trapphusen, fernissade ekportar och portiker, som leder in till gröna gårdar. Dessa öppna gårdar ger husen ett fint ljus och här ute finns både lekplatser och uteplatser. Husen uppfördes som prisvärda bostadsrätter och år 1953 var de boende en skara av arbetare och medelklass, till exempel bodde här en droskägare, en operasångerska, en kapten och en snickare. Snickerierna i husen kom för övrigt från HSBs egen fabrik i Sparreholm och de är än idag både dekorativa och hållbara.

FÖRENINGEN

HSB:s BRF Grängen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Rossvalen 2, Amungen 2, Korslången 2 och Grängen 3. Föreningen upplåter 238 lägenheter med bostadsrätt och 5 lokaler med bostadsrätt (varav två hyrs ut till Coop).

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1947.

Tomträtt

Föreningen betalar tomträttsavgäld till Stockholm stad. Den förblir oförändrad från 2017 och 10 år framåt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB Stockholm och Lundquist-gruppen står som fastighetsskötare.

Renovering

1984-1985 Omfattande ombyggnad med bland annat byte av samtliga avloppsstammar, varm- och kallvattenledningar samt elkablar.

2004-2005 Renovering av fasader då även trapphus målades om och fönsterbleck målades.

2014 Byte av balkongplåtar på hälften av balkongerna.

2014-2015 Renovering av tappvarmvatten- och värmesystem, byte av stamventiler i källare samt ballofixer och termostater i lägenheter.

2016 Renovering av 17 balkonger.

2018 Renovering av lekplatsen på innergården av Siljansv. 47-55.

Kommande renoveringar

Projektering och upphandling är påbörjat kring fönsterbyte.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 26,8 Mkr, vilket ger cirka 1,900 kr per kvm boyta. Föreningen har också intäkter från bl.a. lokaler, totalt ca 900 tkr/år. Inga planerade ändringar av avgiften. Den höjdes senast inför 2019 inför fönsterbytet.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam. Här ingår inte bostadsrättstillägg.

Trappstädning

Trappstädning sköts av HSB Städ som städar trapphusen varje vecka.

Städdagar

Föreningen har en städdag på hösten och en på våren.

Tvättstuga

Föreningen har två tvättstugor som fått moderna maskiner under 2015. Den stora ligger under Coop och den mindre på Siljansvägen 54. Kan bokas via webben.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns bastu, hobbyrum, ett gästrum som fungerar som övernattningslägenhet samt en stor och en liten festlokal. Kärl för källsortering finns vid Siljansvägen 73, övriga brännbara sopor slängs vid utplacerade kärl på föreningens område.

Bredband och Kabel-TV:

Föreningen har avtal med Com Hem om kabel-TV och Bredbandsbolaget om bredband. Både det analoga basutbudet och 100 Mbit/s bredband via fiber, samt ip-telefoni ingår i månadsavgiften.

Parkering

Det finns 85 st parkeringsplatser som samtliga är uthyrda. För att stå i kö vänder sig medlemmar till HSB Stockholm. Beräknad kötid för närvarande är 1,5-2 år. Annars sker parkering på gatan till en kostnad om 500 kr/mån (taxa 4).

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktasidor maj 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Besök även föreningens hemsida för mer information. www.grangen.se

OMRÅDET

Årsta är ett spännande område med mycket av sin byggnadshistoria och arkitekturhistoria väl bevarad. Folkhemmets framväxt med allmännyttans publika platser, bibliotek, folkets hus och teater finns välbevarat bland annat i Årsta torg, ett stenkast från detta boende. Även närheten till Årstaskogen och Årstafältet ger välplanerad grönska och öppna ytor. Samtidigt är detta ett av Stockholms starkast växande områden, där det både rustas och byggs nytt just nu, vilket innebär närhet till samtida faciliteter, ett ökat utbud av restauranger, caféer och med det också nytt kulturutbud.

Tvärbanan tar dig enkelt till Årstaberg och vidare med pendeltåget och Gullmarsplan är närmsta knytpunkt för tunnelbanan. Här tar du dig förstås smidigt vidare inåt Södermalm och resten av city med närhet till det mesta du kan önska.

Men en av Årstas främsta fördelar är förstås närheten till vattnet, vandra eller motionera längs Årstaviken i vackra promenadstråk året om, och under sommarmånaderna finns otaliga möjligheter till att njuta av de klippor och gröna ytor längs vattnet som säkerligen vid ett eller annat tillfälle lockar till ett dopp.