Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Malmgårdsvägen 12
Hagstrand, Karth & Stackell 1932
Södermalm
HÖGT LÄGE OCH FRI VY MOT VITABERGSPARKEN
TEXT: PETTERSSON STYLING: AHLQVIST FOTO: BOUKARI

Välkommen till en trettiotalstvåa om 43 kvm. Nuvarande ägare har genomfört en lyhörd renovering utan att plocka bort originaldetaljer som vackra dörrar men samtidigt tillfört detaljer som ett stiligt ljusinsläppsfönster mellan kök och sovrum. Kortfattat ett praktexempel hur 1930-tal anpassas till 2019 utan att göra våld på lägenhetens själ. Vita väggar och grå furugolv respektive schackrutiga linoleummattor är grunden och utsikten utropstecknet. Läget är lugnt och idylliskt och bostaden har fantastisk vy över ståtliga Sofia kyrka, grönskande Vitabergsparken och de pittoreska husen vid Malmgården med anor från 1600-talet. Lägenheten har genomgående vackra och välbevarade ytskikt och den generösa takhöjden ger ett öppet och luftigt intryck. Den välkomnande hallen tar dig direkt in till vardagsrummet som är lägenhetens hjärta, ett rum att umgås och trivas i och som både är lättmöblerat och badar i ljus tack vare de stora fönsterpartierna. Här bor du i en utmärkt lägenhet, ett stenkast från folkmyllret i SoFo med sina trendiga butiker, attraktiva caféer och ett restaurangutbud som serverar mat från världens alla hörn.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Malmgårdsvägen 12, 3 tr
Område:
Södermalm
arkitekt:
Hagstrand, Karth & Stackell 1932
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
43 m²
Avgift:
2 596 kr Inkl värme, vatten och basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
2 000 kr/år
Försäkring:
2 000 kr/år
Total driftskostnad:
4 000 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Hall

En säkerhetsdörr öppnar upp till tambur och inre hall. Här är väggarna nymålade i vitt och det nylagda furugolvet har en vacker grå kulör. En rad med väggkrokar löser avhängning av ytterkläder. Den inre hallen är generös och kan användas som såväl matrum, bibliotek eller kök för den som önskar en minitrea. Idag finns här en garderobsvägg i form av fyra vita garderober.

Kök

Köket som renoverades 2018 är stilrent och effektivt med vita väggar och schackrutigt golv vilket harmoniserar väl med fastighetens byggår. Vitt kakel 15x15 cm med svarta fogar, bänkskiva i valnöt och släta vita luckor från Ikea – helt enkelt ett väldigt lyckat funkiskök för 2019 med moderna funktioner som induktionshäll. Den trivsamma känslan förstärks av det spröjsade ljusinsläppfönstret med femton glasrutor mot intilliggande sovrum.

Vardagsrum

Ljust rymligt vardagsrum med stort treluftsfönster med fri vy mot lummiga Vitabergsparken och Sofia kyrka. Här finns plats för soffgrupp, matplats och även en stor inbyggd garderob med vacker originaldörr från byggåret. Väggarna är vita och de nylagda furutiljorna gråmålade.

Sovrum

Här vaknar du upp till årstidsväxlingarna i Vitabergsparken i ett rofyllt sovrum med stort fönsterparti och plats för 140 cm säng. Inbyggd garderob med liten fristående sektion överst är en av de vackra originaldetaljer som bevarats. På golvet ligger schackrutigt linoleumgolv och väggarna är vita.

Badrum

Prydligt badrum med vitt klassiskt kakel 15x15 cm på väggarna, ljusgrått klinkergolv och handdukstork. 2018 uppdaterades badrummet med takdusch och nytt handfat.

BRF Vitklippan i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Vitbetan 30, med 28 lägenheter (alla utom en upplåtna med bostadsrätt) samt en lokal som hyrs ut som arkiv/förråd. Byggnaden ritades av arkitekterna Hagstrand Karth & Stackell och uppfördes 1932.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2001.

Tomträtt/mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningens ekonomiska och administrativa förvaltning sköts av MBF.

Renoveringar

2016 Byte av entréport. 2015 Montering av extra isolerrutor i samtliga fönster samt byte av tätningslister, målning av yttertaket, renovering och relining av avloppsstammar i fastighetens bottenplatta, spolning av fastighets avloppsstammar. 2014 Upprustning av innergården. 2012 Spolning av stammar i kök och badrum. 2009 Renovering av tvättstugan. 2008 Installation av säkerhetsdörrar och renovering av trapphuset. 2003 Rörstambyte vatten, renovering av badrum samt avloppstammar kök + bad. 2002 Fasadrenovering, dragning av nya elstammar, ny huvudcentral, tre-fasel, nya elstigare. För mer information angående gjorda renoveringar, se föreningens hemsida www.vitklippan.se

Kommande renoveringar

En 10-årig underhållsplan är upprättad för föreningens fastighet och kommer löpande att uppdateras och hållas aktuell. Kommande byte av köksstammar kan tidigast startas efter sommaren 2019.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på cirka 3,7 mkr, vilket ger cirka 3 269 kr/kvm boyta, en mycket låg belåningsgrad i förhållande till snittet för området som ligger på cirka 6 000 kr/kvm boyta. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa.

Trappstädning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

Föreningen brukar ha en höst- och en vårstädning med container.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källarplanet och är utrustad med två tvättmaskiner, två torktumlare, en mangel och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Innergården är upprustad 2014 med nygrusade ytor, stenläggningar, rabatter samt gräsmatta. I anslutning till tvättstugan finns ett separat utrymme för cyklar. Föreningen har inga garage- eller p-platser. Till lägenheten hör ett vindsförråd på ca 4 kvm.

Bredband och kabel-tv

Föreningen är ansluten till Comhem sedan 2003, installation av fibernod skedde 2012.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-03-19 samt årsredovisning 2018. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Under senare år har kvarteren söder om Folkungagatan, SoFo, blivit allt populärare. Omvandlingen började så smått redan 1990 när Hannas Krog slog upp portarna på Skånegatan och blev ett vattenhål för stans popelit. Idag samsas mode, design, inredning, kuriosa, vintage, antikviteter med mera i kvarteren. Flera nya och spännande modemärken har egna butiker i området. Vi finner även en uppsjö av restauranger, barer, caféer och gallerier. Stämningen är tillbakalutad men samtidigt medveten, och under de varmare månaderna är Nytorget en given mötesplats för såväl stora som små. Närservicen är god och i området finns det förutom Hemköp, Coop och Ica även konditorier samt flera ekologiska mat- och speceributiker. Alldeles runt hörnet ligger kulturreservatet Vita bergen, som med sina små böljande gångvägar och natursköna omgivningar är en av Stockholms populäraste parker.

Kommunikationerna är goda. T-banestationen Skanstull når du med bara några minuters promenad och runt knuten finns en rad busslinjer. Sommartid går även färjetrafik från Hammarby sjöstad via Barnängsbryggan till bland annat Djurgården och Nybrokajen.