Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hälsingegatan 14C
AXEL RUDOLF BERGMAN 1909
Vasastan
LJUS OCH HÄRLIG LÄGENHET MED BALKONG OCH KAKELUGN
TEXT: MURÉN STYLING: SKOGSVILD FOTOGRAF: BOUKARI

Balkongliv och mysiga värmande brasor, i denna finfina vasastadstvåa kan du njuta av båda. Med genomgående planlösning, generös takhöjd och fem fönster är detta ett både elegant och luftigt hem med ett fantastiskt ljusinsläpp och stora sociala ytor. Väl bevarade originaldetaljer ihop med ett stilrent renoverat kök och badrum ger en både klassisk och lyxig känsla. Balkongen är en egen oas in mot den fina innergården. På Hälsingegatan bor du i trivsamma och lugna omgivningar, men med pulsen nära när man vill ha den.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Hälsingegatan 14C
Område:
Vasastan
arkitekt:
AXEL RUDOLF BERGMAN 1909
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
55 m²
Avgift:
1 654 kr inkl värme, VA. För kabel-TV och Bredband (250 Mbit/s) obligatoriskt tillägg på 265kr/mån.

Allmänt

Med både eldstad och balkong är har detta ljuva hem attributen som ger det lilla extra. Lägg därtill genomgående planlösning, generös takhöjd och gedigna snickerier. Fina speglade dörrar leder till rummen, några har även spröjsade fönsterglas. De vackra originalträgolven har laserats vita. Lägenheten har dessutom goda förvaringsutrymmen och även ett tillhörande källarförråd.

Kök och matrum

Köket är ett ljust och luftigt rum som ligger med öppen planlösning mot intilliggande matrum. Inredningen har vita släta fronter och väggarna är kaklade med vitt kakel. Köket är utrustat med induktionshäll, ugn, kolfilterfläkt, kyl, frys och diskmaskin. I taket och under skåpen sitter infällda spotlights och ett fönster med vita snickerier och djup nisch vetter ut mot innergården. Matrummet kan för den som så önskar möbleras med ett stort matbord med plats att duka till många. Rummet förlängs dessutom genom anslutningen till balkongen. Sommartid står gärna de glasade pardörrarna öppna in mot gården och den stora balkongen. Att ha balkongen invid köket ger den härligheten att det är enkelt att ta med såväl frukostkoppen som att duka upp middagen utomhus.

Vardagsrum

Vardagsrummet är hemmets pampigaste rum - högt i tak, takrosett, höga parfönster mot gatan och en kakelugn som pricken över i. Den är fullt eldningsbar och en ljuvlig mysfaktor. I rummet finns gott om plats för en stor soffgrupp och till exempel förvaringsmöbler.

Sovrum

Innanför vardagsrummet ligger ett litet och omfamnande sovrum, ett mysigt och lugnt rum med platsbyggd dubbelsäng, inbyggda hyllplan och ett vackert högsmalt fönster ved vita snickerier och djup nisch. Här är väggarna målade i en ljust grå kulör.

Badrum:

Badrummet är snyggt och stilrent. Väggarna är kaklade med vitt blankt kakel och på golvet ligger grå klinker, vilket även finns på väggen vid duschen. Här finns tak- och handdusch i en egen nisch, handfat med kommod, vägghängd wc och två stycken inbyggda badrumsskåp varav ett med spegel och belysning. I taket sitter infällda spotlights.

Hall

Hallen välkomnar dig mitt i lägenheten. Det är ett rymligt rum med både en platsbyggd garderob, en stor inbyggd klädkammare och plats för mindre möblemang.

Brf Valkyrian 9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Valkyrian 9. Fastigheten består av två flerbostadshus med totalt 45 lägenheter (total boyta 4 083 kvm), samtliga upplåtna med bostadsrätt, samt två lokaler med total uthyrningsbar yta om 556 kvm. Byggnaden ritades av arkitekt Axel Bergman och uppfördes 1910. Husets byggdes om 1983 till sin nuvarande gestaltning.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2001.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastum UBC Förvaltning AB och den tekniska förvaltningen sköts av C5-gruppen.

Renovering

2015-16 Ombyggnation av fem st takterrrasser på gatuhus. 2015 Ommålning av samtliga fönster. 2014 Stamspolning (stammarna håller god kondition). 2014 Totalrenovering av gården. 2010 Helt nytt tak på gårdshuset i samband med vindsbyggnation. 2008 Byte av fjärrvärmecentral. 2007/08 Modernisering av tvättstugan med nya maskiner samt ommålning. 2007 Ommålning av taket på gatuhuset. 2006 Fasadrenovering gårdshuset. Elstigar i god kondition, förmodligen omgjort någon gång på 90-talet.

Kommande renoveringar

Under de närmsta 3-5 åren behöver gathuset fasadrenoveras.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på 5 Mkr, vilket ger cirka 1 418 kr per kvm boyta, en mycket låg belåningsgrad. Årsavgiften uppgår 337 kr/kvm, vilket är mycket lågt. Det finns inga planerade förändringar av avgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har inga städdagar men däremot en grillfest på sommaren och ett glöggmingel i december. En viss skötsel av gårdarna ingår i avgiften.

Tvättstuga

Modern tvättstuga med tre tvättmaskiner, två torktumlare, ett torkskåp samt ett torkrum.

Gemensamma utrymmen

Gården är nyligen renoverad (2014) med utemöbler, grill, cykelställ, växter etc. Det finns även ytterligare en innergård med en boulebana. Hobbyrum med enklare verktyg etc är under uppförande. Det finns ett övernattningsrum för korttidsboende för gäster till föreningens medlemmar. Det finns även ett barnvagnsrum med direkt ingång från gatan. Övernattningslägenhet och bastu diskuteras. Till lägenheten hör ett förråd på ca 4 kvm i källaren.

Bredband och Kabel-TV:

Internet (upp till 250 mbit/s) och TV (TiVo) från Comhem. Obligatorsitk tillägg om 265kr/mån.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson samt senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du ungefär mitt i triangeln S:t Eriksplan, Odenplan och Vanadisplan. Kommunikationerna är här de allra bästa med tunnelbana, pendeltåg, flygbussar och ett flertal busslinjer, bland annat stombussarna 2, 3 och 4. Det är även lätt och smidigt att komma ut till E4. Restaurang- och caféutbudet i området ger mycket att välja på, bland annat runt Rörstrandsgatan och vid alla knutpunkter. Du bor snett mitt emot den trivsamma stadsoasen Hälsingehöjden. Ytterligare grönska nås via kort promenad till Hagaparken, Vasaparken eller Karlbergs slott med omgivningar.