Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Marmorgatan 11
1952-1953 TURE RYBERG
Södermalm
MÄKTIGA VYER FRÅN 14:E VÅNINGEN – LJUS HÖRNLÄGENHET MED BALKONG
TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTOGRAF: SPINELL

På 14:e våningen i ett höghus från tidigt 1950-tal ligger denna ljusa och öppna lägenhet. Det är ett inbjudande hem med generösa sociala ytor och två sovrum med möjlighet till ett tredje. Dessutom finns här en balkong i bästa kvällssolsläge och utsikt som aldrig slutar fascinera. Bostaden har fem stora fönster i två olika väderstreck. Här bor du med ett av de högsta lägena på Söder. Varje dag spelas nya skådespel upp för dina ögon, något som aldrig kommer sluta fascinera.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Marmorgatan 11, 14tr
Område:
Södermalm
arkitekt:
1952-1953 TURE RYBERG
Våning:
14 av 17, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
70 m²
Avgift:
5 525 kr Värme, Vatten, kabel-TV (grundutbud), bredband 100/100Mbit

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
2 000 kr/år
Total driftskostnad:
5 000 kr/år

Allmänt

Detta är ett hem som inbjuder till sociala tillställningar med stadens skådespel utanför fönstren. Samtidigt är det en lugn och avkopplande bostad, inte minst genom läget och utsikten. I rummen är väggar, tak och snickerier är nyligen målade. Mörkt parkettgolv ligger genomgående i lägenheten. Planlösningen har tidigare haft ännu ett sovrum och för den som behöver ytterligare ett går detta enkelt att bygga om. Till lägenheten hör även ett vindsförråd.

Kök

Köket ligger med öppen planlösning mot vardagsrummet men rummens vinklar gör att rum bildas i rummen. Köksinredningen är byggd i vinkel och har vita släta fronter och bänkskivorna är av mörk sten. Som stänkskydd sitter ljust kakel. Köket är utrustat med spishäll, kombinerad varmluftsugn/mikro, fläkt samt integrerad diskmaskin, kyl och frys. I köksdelen finns två fönster och vid dem finns utrymme för ett stort matbord och stolar, hit kan du bjuda in många på middag med utsikt.

Vardagsrum

Vardagsrummet blir, med sin centrala placering i hemmet och sitt öppna läge mot köket, en naturlig umgängesplats. Här finns många möbleringsmöjligheter och gott om plats för både stor soffgrupp, förvaringsmöbler och tv. Kök och vardagsrum är tillsammans ett stort och härligt sällskapsrum med många väggar samt fyra fönster och en balkongdörr. Balkongen ligger i söderläge och indragen från fasadlivet, vilket ger en skyddad och solig plats där du aldrig tröttnar på att titta på vare sig utsikten eller solnedgångarna.

Sovrum

Lägenheten har idag två rum som fungerar som sovrum. Hemmets master bedroom ligger längst in, innanför vardagsrummet, och är ett stort rum med gott om plats för dubbelsäng och ytterligare möblering. Här finns även en garderobsvägg. Intill köket ligger ett mindre sovrum som idag används som barnrum. Detta rum har ett innerfönster som ger dagsljusinsläpp via köksfönstren. Ytterligare ett sovrum går att få om man reser en vägg i vardagsrummet, vilket också funnits tidigare.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade i vitt och på golvet ligger svart klinker. Här finns duschkabin, handfat med kommod, badrumsskåp, handdukstork, wc, spotlights i tak samt en toppmatad tvättmaskin. Rummet har byggts ut och är större än originalplanlösningens.

Hall

Direkt när du kommer innanför ytterdörren välkomnar hallen dig med en härlig siktlinje mot vardagsrummet och dess fönster. Innanför ytterdörren finns gott om plats för hatthylla, skoförvaring och till exempel en sittmöbel.

Brf Marmorlunden

Föreningen

Brf Marmorlunden (org: 769616-9080) är en äkta bostadsrättsförening som består av 206 lägenheter varav 183 st är bostadsrätter och 23 st är hyresrätter (vilket är ett mycket stort dolt kapital). Föreningen äger fastigheten Stockholm Södersjukhus 9 med adresserna Marmorgatan 1, 3, 5, 7, 11 och 13 samt Tantogatan 11 och 13. Det finns även 199 kvm lokalyta. Föreningen förvärvade fastigheten 2008 och man äger marken.

Ekonomi

Under året har föreningen genomfört både kostnadsbesparingar och förstärkt intäkterna. Räntorna har omförhandlats och alla lån utom 1 har nu en ränta på under 1%. Hyrorna för lokalerna har höjts (ökade intäkter på 60.000kr/år) samtidigt som man också sett över leverantörsavtalen. Föreningens belåningsgrad är på ca 14 000 kr/kvm/bostadsyta (enligt årsredovisning 2017). Man ska också anlägga 6 parkeringsytor som ska hyras ut. På tillgångssidan har man förutom 23 stycken hyresrätter (vilket är ett mycket stort dolt kapital) även två våningar med förråd överst i fastigheten, här skulle man kunna bygga på lägenheter och en gemensam terrass, detta är något som styrelsen undersöker. Det finns ingen planerad hyreshöjning.

Överlåtelseavgift

Köparen debiteras vid varje överlåtelse en expeditionsavgift på 2,5 % av basbeloppet (2019 = ca 1 160 kronor). Pantsättningsavgift debiteras med 1 % av basbeloppet (2019 = 465 kronor) vid varje pantsättning.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen, där lägenhetsförteckningen ingår, utförs sen 2017 av Einar Mattsson Byggnads AB.

Renoveringar, i urval

2018 Upprustning och uppfräschning av såväl entréplan och hisshall, uppdatering av utemiljön och trädgården på framsidan mot Tantogatan 11-13. 2016 Åtgärder gällande värmen med injusteringar. 2014 OVK genomfördes 2013 Byte av elstigar samt nytt skalskydd, upprättande av underhållsplan och inköp av säkerhetsdörrar till hyresrätterna. 2012 Byte av fjärrvärmeanläggning och hissdörrsrenovering. 2011 Takrenovering och renovering av tapp-spill-dagvatten samt värmesystemsdel, renovering och avyttring hyresrätter, uppdatering av fibernät, fasadrenovering 2010 - Påbörjad relining som avslutades 2015.

Planerat underhåll

Hissrenovering planeras på Marmorgatan 11 och lite längre fram i tiden ska taket renoveras.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar har tillgång till en välutrustad tvättstuga på entréplan med 8 tvättmaskiner, 4 torkskåp och 4 torktumlare och dessutom finns ett cykelförråd i källaren

Garage/Bilplats

Det finns garage att hyra på Marmorgatan 1-5. Dessa kostar 2 100 kr/månad. Föreningen har även tre parkeringsplatser bakom Marmorgatan 11, dessa kostar 1 300 kr/månad. Kontakta förvaltaren om ni är intresserade av att ställa er i kö till en plats. För folkbokförd i stadsdelen kan tillstånd för boendeparkering ansökas hos Stockholms Stad. Tillståndet låter dig parkera under längre tid och till en lägre avgift än besökande. 1 100 kr/månad eller 75 kr/dygn. En handläggningsavgift på 300 kronor tas ut vid nyansökan, områdesbyte eller fordonsbyte. För vidare information besök www.stockholm.se/parkering.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Bredband och kabel-tv

I Fastigheten finns ComHem som både tv och bredbandsleverantör. Bredband med fiber via OWNIT (100/100Mbit) ingår i avgiften.

Medlemskap

Föreningen godkänner ej juridisk person som medlem. Föreningen godkänner delat ägande. minsta ägarandel är 10%.

Annat

Bredvid föreningen byggs nya Södersjukhuset. Detta beräknas enligt föreningens hemsida pågå till 2019. Hur det påverkar föreningen kan man läsa mer om här http://www.locum.se/Husen/Sodersjukhuset/Framtidens-SOS/

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning 2017. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du på Söders sydsida, i bästa kvällssolsläge. Närområdet är både urbant och grönt, med Tantolunden som den största gröna lungan i området. Längs Årstaviken går fina promenadvägar och det är alltid mysigt att gå runt och titta i koloniområdena i Tanto och Eriksdalslunden. För pendlare ligger Södra station en kort promenad bort. Buss 3 och 4 trafikerar än närmare.