Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Helgagatan 36N
Sven Wallander 1926
Södermalm
STOR FLEXIBEL FAMILJELÄGENHET I KULTURHISTORISKT KVARTER
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

Detta stora och trivsamma hem är en lyckad hopslagning av två lägenheter och har ännu två separata lägenhetsnummer. Den ligger i det vackra och välbevarade kvarteret Metern vid Helgalunden. Det är ett socialt hem med bra planlösning och generösa rum som smart utnyttjats till att bygga separata sovrum till en stor familj utan att de sociala ytorna har fått ge vika. Kök och vardagsrum är båda två rymliga rum. Idag finns här fyra sovrum/alkover av olika slag. Planlösningen är genomgående och stora spröjsade originalfönster förser hemmet med ett rikligt ljus. Detaljer som spegeldörrar, serveringsskåp, profilerade snickerier, radiatorer och trägolv finns också bevarade. Kvarteret ligger med ett högt läge bland charmigt slingrande gator, och utsikten söderut är mäktig. Fastigheten är mycket väl omhändertagen med många stilfulla arkitektoniska element, och både innergården och omgivningen är grön och lummig. Här råder bullerbykänsla med stadens puls inom snabbt räckhåll.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Helgagatan 36N
Område:
Södermalm
arkitekt:
Sven Wallander 1926
Våning:
2 av 3
Rum:
3,5 rum och kök
Area:
94.5 m²
Avgift:
5 283 kr inkl värme, VA, kabel-TV basutbud och Bredband

Allmänt om fastigheten

El:
4 700 kr/år
Försäkring:
3 600 kr/år
Övrigt:
2 600 kr/år
Total driftskostnad:
10 900 kr/år
Beräknat antal pers:
4
Kommentar:
Övrigt avser gas.

Allmänt

Detta är ett rymligt boende med flexibel planlösning att nyttja efter behov. Lägenheten är bonusfamiljens dröm, och har även två lägenhetsnummer med de möjligheter som det innebär. Två vindsförråd hör också till lägenheten. Dessutom finns bra förvaringsutrymmen i bostaden.

Kök

Köket är ett stort och härligt umgängeskök som inbjuder till matlagning och middagar. Köksinredningen är byggd i vinkel och har vita speglade fronter. Inredningen är hopbyggd med ett bevarat serveringsskåp från husets byggår, i övrigt härstammar köket från 2007. Maskinellt är köket utrustat med gasspis, ugn, fläktkåpa, diskmaskin, kyl och frys. Bänkskivorna har Sigvard Bernadottes mönster Virrvarr och ovan dem sitter tre rader klassiskt kakel i storlek 15x15. Ovan detta är väggen målad i rött. Köket rymmer ett stort matbord där du kan duka för stora sällskap.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett härligt rum i söderläge med gott om plats för en stor soffgrupp och ytterligare möblering, till exempel en arbetsplats. Från fönstret har du en häftig utsikt över södra Södermalm och vidare ut mot Årsta/Söderort. På golvet i vardagsrummet ligger, som i större delen av bostaden, ljusa trätiljor, och väggarna är ljust målade med en fond i rött.

Sovrum

Bredvid köket ligger ett stort sovrum som delats upp i två och har varsin dörr, från kök respektive hall. Det ena har fönster mot gården och det andra har ett innerfönster som ger indirekt dagsljus till rummet. Här finns också en mysig alkov, delvis målad i svart. I båda de rummen ligger fiskbensparkett av ek. Bredvid vardagsrummet ligger ännu ett sovrum. Här finns ett fint serveringsskåp från den tiden så detta rum var ett kök, som nu är ett bra förvaringsutrymme i detta barnrum. Väggarna är målade i en skimrande kulör. Vardagsrummets inre del, där det finns en alkov, har smart nyttjats till en sovalkov med plats för dubbelsäng. Ett runt fönster i innerväggen förmedlar dagsljus in till detta sovrum.

Badrum

Lägenheten har två badrum, det ena ligger till vänster om entrén och det andra längre in i hallen bredvid vardagsrummet. Båda badrummen har dusch, handfat och wc och väggar kaklade med vitt liggande metrokakel. Golv av klinker respektive sjösten. Ett charmigt innerfönster finns dessutom i det ena badrummet.

Hall

Hallen är ett stort rum mitt i lägenheten, hopslagen av det som tidigare var två hallar. Innanför ytterdörren finns gott om plats för ytterkläder och skor. Lite längre in finns en rymlig klädkammare och ytterligare bra förvaringsutrymmen med garderob och platsbyggda hyllor.

Brf Metern

Antal lägenheter och lokaler

Huset på Helgagatan 36 stod klart 1926 och huset på Blekingegatan 27-29 stod klart 1927. Sven Wallander, HSBs grundare, var arkitekt för bägge husen. Metern hade ursprungligen 279 bostadsrätter fördelat på 1 rum och kokvrå, 1 rum och kök och 2 rum och kök. Efter ett antal sammanslagningar under årens lopp består Metern nu av 225 bostadsrätter, allt från 1 rum och kokvrå till 6 rum och kök. Föreningen upplåter två lokaler med hyresrätt. Fastigheten är kulturminnesmärkt (blå-högsta klassen) och Brf Metern är en unik förening med många sociala aktiviteter som chi gong, bokcirkel, musik, föredrag, filmkvällar, trädgårdsgrupp, miljögrupp och gårdsfester.

År föreningen övertog fastigheter

Bostadsrättsföreningen Metern bildades 1925.

Mark

Föreningens äger marken.

Renovering

Stambyte 1982 - Taket renoverades 1992 - Elstigar byttes 2004 - Fönster 2007 - Fasad renoverades 2007 - Basturenovering 2010-2013 - Portar 2011 - Sopsug 2015-2016 - Fönstermålning 2017 - Upprustning av balkonger i trapphus samt entréer 2017/18

Kommande renovering

Vissa portar i föreningen ska lagas framöver. Förstärkning av lägenhetsdörrar planeras men är ej tidsbestämt.

Förvaltning:

Ekonomisk förvaltning sköts av HSB, teknisk förvaltning sköts av föreningen.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till ca 15 milj kr. Dvs ca 1180 kr/kvm.

Avgifter

Ingen planerad avgiftsändring.

Förråd

Till bostaden hör två vindsförråd (ett till varje lägenhetsnummer).

Gemensamma utrymmen

Stor kvartersgård med syrenberså med gräsmatta, fontän och vackra träd. Flera rabatter som sköts av medlemmar och trädgårdsmästare. Platå med gemensamma grillar att tillgå på innergården. Gemenskapslokal med kök och serveringsutrustning för fester. Bastu och motionsrum med bordtennisbord och boxningssäck finns i uppgång 9 innanför tvättstugorna och där finns också ett separat duschrum. Föreningen har även flera tvättstugor, verkstad, stort cykelförråd, grovsoprum med sortering. Det finns en kompostgrupp i huset som man kan delta i. Föreningen anordnar även en årlig gårdsfest.

Tvättstuga:

Det finns flertal tvättstugor á två tvättmaskiner, ett torkrum samt en torktumlare.

Bredband och tv

Ansluten till kabelnät. Leverantör av kabel-tv är Comhem och bredband via Ownit, bredband och basutbud kabel-tv ingår i avgiften. Man kan beställa IP-telefoni, IP-teve och andra tjänster från Ownit.

Överlåtelseavgift

Överlåtelseavgift om 3,5% av prisbasbeloppet betalas av säljaren. Pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet betalas av köparen.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande med förutsättning att den som bor i lägenheten äger minst 10%.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras ej.

Kontroll

Informationen baseras på uppgift från kontaktperson i föreningen, stadgar samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Nästan som en uppenbarelse några kvarter från Götgatans puls ligger idyllen Helgalunden. Runt den fina Allhelgonakyrkan i trä ligger vackra klassicistiska byggnader med fasader putsade i olika milda nyanser. Bebyggelsen är anpassad till terrängen, vilket ger området en speciell karaktär, här är både kuperad och slingrande, med hög småstadskänsla. Men på kort promenad når du knutpunkter som Skanstull, Södra station och Mariatorget med allt vad det innebär av butiker, restauranger, service och kommunikationer. Du har dessutom nära till både SoFo-kvarteren och Vitabergsparken, och till fina promenadstråk och motionsmöjligheter vid till exempel Årstaviken och Eriksdalsbadet.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här