Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bjurholmsplan 26
HJALMAR ERIKSSON 1913
Södermalm - Sofo
SJÄLFULL SÖDERFYRA MED KAKELUGNAR OCH BALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Välkommen till en ljuvlig våning belägen i en trevlig och näst intill skuldfri förening i lugna och mysiga Söderkvarter. I detta drygt hundraåriga hem, som med själ och hjärta renoverats till en tidstypisk drömlägenhet, kan du njuta både sprakande brasor och soligt balkongliv. Bostaden har stora sociala ytor i kök, matsal och vardagsrum, och tre bra lite mer avskilda sovrum. Dessutom finns här ett alldeles nyrenoverat badrum. Lägenheten är genomgående och insynsfri med fönster och grönskande vyer både mot Bjurholmsplan och innergården. Interiört är siktlinjerna också mycket vackra och hela hemmet har hög karaktär och stor charm. Alltsammans i en stabil och mycket lågt belånad bostadsrättsförening med låg avgift.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

25
Visning söndag 25 aug 13:20 - 14:15
Välkommen på visning
26
Visning måndag 26 aug 18:15 - 18:45
Välkommen på visning

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bjurholmsplan 26
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
HJALMAR ERIKSSON 1913
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
4 rum och kök
Area:
100 m²
Avgift:
3 072 kr inkl vatten samt kabel-tv
Pris:
9 250 000 kr Utgångspris

Allmänt

Detta är ett mycket vackert och väl omhändertaget hem som hantverksrenoverades hösten 2014, bland annat med hjälp av Gamla Stan Kulturbygg som till exempel platsbyggt köket, byggt det minsta sovrummet, pappspänt väggar, satt in ett litet innerfönster och gjort nya dörrfoder med de gamla bevarade som förlaga. Alla sovrum fick platsbyggda garderober och i hallen byggdes skåp och hyllor. Samtliga strömbrytare och vägguttag har bytts till Byggfabrikens strömsystem i porslin. Originalgolven har tagits fram, lagats där det behövdes, slipats och såpats. I hall och ett sovrum har golven vitmålats. Bevarat är även takrosetter och listverk. De väggar som inte är tapetserade är målade i en mjukt gräddvit ton och golvlister och dörrfoder är målade i ljust grått. Under det senaste året har också badrummet renoverats. Hela lägenheten är mycket tidstroget gestaltad, som allt alltid funnits där. Ett reportage om bostadens kök publicerades i Gård och Torps specialtidning Bevara stilen, nr 1 2015.

Kök och matsal

Köket, som ser ut som det skulle tillkommit samtidigt med huset, byggdes 2014 i samarbete med Gamla Stan Kulturbygg. De utgick från profilerna på de befintliga dörrarna i lägenheten då de ritade de nya köksluckorna som sedan fick knoppar och vred av mässing. I stället för över- och underskåp byggdes ett vackert serveringsskåp som går ända upp till tak. Vid diskbänken sattes öppna hyllor och två rader enkelt klassiskt 15x15-kakel. Bänkskivorna, som löper i vinkel, är av carraramarmor. Spis med induktionsplattor och varmluftsugn kommer från Bertazzoni och spiskåpan är specialbeställd och handgjord av en plåtslagare. Kyl och frys är undanskymt placerad i en nisch och diskmaskinen är integrerad i skåpinredningen. Allt är gediget gjort med detaljer som till exempel pärlspont, sinkade lådor, väggmonterad blandare och ventil av gjutjärn. Köksinredningen är nymålad i en dovt gråblå nyans från Farrow & Ball. I matsalen ryms ett stort matbord för många gäster. Här finns även en kakelugn, som idag inte är i bruk, men kan lätt ställas i ordning igen, enligt sotningsexpertis.

Vardagsrum

Till vardagsrummet, som ligger i fil med kök och matsal, gör du entré genom vackra speglade pardörrar. Rummet är en mycket trivsam plats där du gärna hänger länge, inte minst tack vare den ljuvliga och fullt fungerande kakelugnen med blomsterdekor i jugendstil upptill. Fönstret ger dig trevlig parkutsikt mot Bjurholmsplan och de intilliggande byggnaderna.

Sovrum

Lägenheten har tre sovrum som alla är ljuvligheten själv. Hemmets största sovrum ligger med innergårdsläge och är en grön dröm även invändigt med väggar tapetserade i Duros gammalsvenska tapet Villa Dockekulla. På golvet ligger såpade trätiljor. Här finns gott om plats för en dubbelsäng och bra förvaring i en platsbyggd garderobsvägg. I rummet finns dessutom utgången till lägenhetens balkong som ligger i västerläge och har sol från lunch till kväll. Nästa sovrum ligger intill det andra och har även det en förtjusande tapet från Duros gammalsvenska kollektion, Klöver. Trägolvet är vitmålat. Rummet har en rymlig platsbyggd garderob med pärlspontdörrar och en bokhylla som är platsbyggd i väggen. Det tredje sovrummet ligger innanför köket. Det är ett näpet rum med pampig dubbeldörrsentré. Från fönstret har du en fin utsikt mot Bjurholmsplan, här placerar du med fördel ett skrivbord varifrån kan du följa årstidernas växlingar i det stora trädet utanför. Rummet har inbyggda garderober med speglade dörrar och en platsbyggd bokhylla bredvid. Väggarna är pappspända av hantverkare. Här sitter den milda tapeten Nocturne från Boråstapeter. Den inre kortväggen har ett litet gulligt spröjsat fönster som ger karaktär och ljus till det bakomliggande köket.

Badrum

Badrummet är helt nyrenoverat. Här finns både ett gjutjärnsbadkar på tassar och en avskild tak- och handdusch. Handfatet är placerat i en platsbyggd bänk med marmorskiva och skåpdörrar målade i gråblått, här göms också en kombinerad tvätt- och torktumlare. Ovanför handfatet sitter en stor spegel som omges av väggarmatur. Väggarna är kaklade med vitt liggande metrokakel som avslutas med en svart profillist. På golvet ligger Victorian Floor Tiles i vitt och svart. I rummet finns även wc och en handdukstork.

Hall

I hallen är förvaringen platsbyggd. Här finns städskåp och överskåp byggda i pärlspont och med speglade dörrar. Hatthylla med ankarkrokar samt skohyllor är inbyggda i en nisch precis innanför ytterdörren. Rummet har även plats för ytterligare möblering. Ett alternativ, för den som önskar, kan vara att placera hatthyllan längre in i hallen och bygga en gästtoalett på nuvarande plats för klädavhängning.

Brf Harvpinnen 19

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen upplåter med bostadsrätt 22 stycken lägenheter samt hyr ut två lokaler i de av föreningen ägda fastigheterna Östgötagatan 81 och Bjurholmsplan 26. Lägenheterna fördelar sig på 10 lägenheter med 4 rum och kök om 100 kvm, 10 lägenheter med 3 rum och kök om 85 kvm, 1 lägenhet med 3,5 rum och kök om 104 kvm samt 1 lägenhet med 2,5 rum och kök om 91 kvm. Total bostadsyta är 2 045 kvm och total lokalyta är 214 kvm.

Föreningen bildades

Bostadsrättsföreningen bildades redan 1979 och förvärvade fastigheten samma år.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Förvaltningen sköts i egen regi.

Renovering

1976 Elstigare och v/a stammarna byttes (stammarna spolades och filmades 2019, med gott betyg). Rensning av stammar sker ca vart 5-10 år. 1999 Byggdes balkonger. 2002 Renovering av rökgångar. 2003 Målades entréer och portaler. 2017 Tak och fönster renoverades samt fasader mot gården respektive Östgötagatans gatufasad putsades om.

Kommande renoveringar

Inget större arbete är planerat.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är mycket stark och man är mycket lågt belånad. Efter avslutade renoveringar under 2017 har man 3,3 msek i lån vilket ger ca 1 613 kr/kvm i belåningsgrad. Man gör positiva resultat och har ett bra kassaflöde. Avgifterna har legat stilla under flera år och det finns inga planer på några ändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Uppvärmning

Lägenheterna värms upp med direktverkande el, dvs el-element, som bekostas av bostadsrättsinnehavarna. Uppvärmningskostnaden över året för denna lägenhet är, utslaget per månad, ca 500-600 kronor i månaden.

Gemensamma utrymmen

För föreningens medlemmar finns en mysig och barnvänlig innergård med gräsmatta och planteringar som sträcker sig från Ringvägen hela vägen upp till Gotlandsgatan. Här finns både hägg, syrener och vinbärsbuskar samt grillmöjligheter med matplatser. För barnen är gården en dröm med lekstuga, rutschkana, gungor och sandlåda. Det finns även bra barnvagns- och cykelrum samt en tvättstuga (2 tm, 1 tt, torkskåp, mangel) på gården som oftast är lätt att boka.

Förråd

Till lägenheten hör ett rymligt vindsförråd om ca 6 kvm.

Bredband och Kabel-TV

Huset är ett ComHem hus.

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte i föreningen.

Kontroll

Uppgifterna är kontrollerade med föreningens kontakt person Ingrid Björk.

OMRÅDET

Bjurholmsplan är en liten oas och en oerhört lugn plats centralt på Söder, men med sitt avskilda läge är det lätt att glömma bort att man befinner sig mitt i stan. Här bor du med grönska åt alla håll. En glasportal förbinder fastighetens två hus och du har här direktaccess ut till Östgötagatan, vilket gör att du når Götgatan, Ringen, tunnelbana och bussar på två minuter. Du bor även granne med Stockholms finaste lekpark Bryggartäppan och har Vitabergsparken, Nytorget och Blecktornsparkerna på kort promenadavstånd, liksom vattnet och kajerna med fina motionsstråk vid Årstaviken. I området finns många bra restauranger och caféer och inspirerande butiker.