Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lundagatan 48B
1937 - Theodor Kellgren (Arkitekt)
Södermalm
MED STOCKHOLM FÖR DINA FÖTTER – LJUS TVÅA MED FANTASTISK UTSIKT
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Högt, lugnt och ljust och med utsikt som aldrig slutar fascinera, denna lägenhet på Lundagatans höjder bjuder på ett maffigt Stockholmspanorama. Många är de landmärken som du kan räkna in när du spanar ut över staden. I blickfånget har du bland annat Stadshuset, Rådhuset, Hötorgsskraporna och NK-klockan, och du ser vattnet glittra i Riddarfjärden mellan holmarna. Dessutom ser du långt väster- och norrut mot Vasastan och vidare mot Karolinska och Solna. Lägenheten har en genomgående planlösning och stora fönster åt två håll vilket skapar ett härligt ljusinsläpp. Därtill finns här en balkong i söderläge mot föreningens ljuvliga gård med rabatter som blommar från tidig vår till sen höst, bärbuskar, gräsmattor, stensättningar, träbänkar och ett vårdträd. De omkringliggande kvarteren bjuder på spännande och trivsamma miljöer med såväl kullerstenar, kulturhus och frigående höns som Hornstulls puls, restauranger och barer. Här bor du lugnt och stilla med staden lite på avstånd, samtidigt som den serveras dig rakt utanför fönstren.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Lundagatan 48B
Område:
Södermalm
arkitekt:
1937 - Theodor Kellgren (Arkitekt)
Våning:
2 av 3
Rum:
2 rum
Area:
53 m²
Avgift:
2 453 kr Obligatoriskt tillägg för Bredband 100kr samt Balkong 50kr / per månad

Allmänt

Det höga och fria läget tillsammans med stora fönster, genomgående planlösning och en takhöjd på 2,70 meter ger detta fina hem luftighet och ett vackert ljusinsläpp året om. Lägenheten ligger på andra våningen och huset ligger på en höjd och i suterräng, så här bor du högt, fritt och insynsskyddat. Fönster med spanjoletter och marmorfönsterbrädor är bevarade i original liksom de speglade innerdörrarna. Nuvarande ägare har sett till att lägenheten har fått de golv den förtjänar, efter en tid med laminat. I rummen har fiskbensparkett av ek lagts och köket och entrén försågs med svart- och vitrutig klinker. Fiskbensparketten har ännu aldrig slipats. Till lägenheten hör även ett källarförråd som ligger i samma trapphus.

Kök

På ena sidan i köket finns de gamla originalskåpen bevarade i form av ett fint serveringsskåp samt skafferi och städskåp med överskåp intill. Mittemot finns köksskåp av senare datum som matchar de andra med vita släta fronter. Här finns en rostfri diskbänk med dubbel diskho, arbetsbänk i trä, en fyrlågig gasspis, fläkt och diskmaskin. Kyl och frys är placerade i den inre hallen. Väggarna vid diskbänken är kaklade med vitt klassiskt kakel och ovanför sitter öppna hyllplan. I väggen som skiljer kök och matplats åt sitter ett spröjsat fönster.

Matplats

Matplatsen nås dels via dörr från köket, och dels från vardagsrummet där den ligger i öppen vinkel mot rummet. Med fantastisk utsikt vid ett stort spröjsat fönster har du här en matplats för 4-6 personer. Möjlighet finns även att bygga en vägg vid denna del av rummet och på så vis få ytterligare ett sovrum.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett trevligt och socialt rum med delvis öppen planlösning. Här finns både plats för soffgrupp och ett större matbord. Utanför vardagsrumsfönstren är det öppet, grönt och lugnt med träd, buskar och gräs och utsikt över omkringliggande hus (Högalidsgatans och Heleneborgsgatans lugna startpunkter och Borgarskapets änkehem) och vidare ner mot Långholmen, Mälarvarvet och Riddarfjärden. Du har en mäktig kontakt med både vattnet och himlen ovan staden och kan följa vädrets skiftningar. Härifrån ser du staden vakna till liv när solen går upp i öst och de första solstrålarna når kyrktorn och höghus. Kvällstid ser du skymningen komma och senare hur staden glittrar på andra sidan vattnet.

Sovrum

Sovrummet är ett ljust och rymligt rum som förutom dubbelsäng även har plats för till exempel sängbord, läshörna, bokhylla och garderob. Genom pardörrar nås lägenhetens balkong som ligger med ett rofyllt söderläge med utsikt över föreningens stora gröna innergård. Den har ett fritt läge och sol hela dagen på sommarhalvåret. Detta blir lätt hemmets tredje rum där du kan äta både frukost och middag.

Badrum

Badrummet renoverades vid stambytet. Väggarna är kaklade med vitt kakel och på golvet ligger sjöstensklinker. I rummet finns dusch, wc, handfat, tvättmaskin och förvaring i form av ett badrumsskåp och en öppen hylla. Plats för ytterligare förvaring finns.

Hall

I entrén ligger svart- och vitrutig klinker och därefter fiskbensparkett av ek. Innanför ytterdörren sitter en originalhatthylla med ankarkrokar. I den inre delen av hallen finns två generösa originalgarderober med klädstänger och hyllplan. I rummet finns också en platsbyggd enplansbokhylla strax under taket. Hallen har även plats för möblering.

Brf Gnejsen 2

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Gnejsen 2 och Gnejsen 6, totalt tre hus, med 167 lägenheter, 18 lokaler, 160 lägenheter är upplåtna med bostadsrätt och 7 med hyresrätt. Styrelsen har beslutat att en av föreningens hyreslokaler ska byggas om och därefter upplåtas som lägenhet med bostadsrätt. Husen ritades av arkitekt Theodor Kellgren och uppfördes 1931/1936.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheterna 2003.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

MBF sköter den ekonomiska och administrativa förvaltningen och Cityförvaltning ansvarar för fastighetsskötseln.

Renovering

2002 Stammarna byttes, elstammar drogs om, fasaden putsades och taket byttes. 2011 Föreningens gård renoverades. 2011 Samtliga maskiner i tvättstugan byttes. 2011 Ommålning av samtliga fönster samt åtgärdat tätningslister. 2015 Vädringsbalkonger renoverades. 2015 Injustering av värmesystem samt byte av stamventiler. 2015 En vattenskada på fasaden vid skorstenen (port 52) åtgärdades. 2015 Bauer filter installerades på tappvatten och värmesystem. 2016 Ommålning trapphus samt installation av ny belysning. 2016 OVK besiktning och åtgärder (pågående). 2016 Renovering av dörrar till vädringsbalkonger. 2017 Renovering av källarutrymmen 2017 Renovering av föreningslokal 2017 Nya kodlås till trapphus. 2017 Delar av fasader renoverades 2017 Dränering och dagvatten baksida av 50-52.

2017 Ny plantering

2018 Källare 46-48 och 50-52 2018 Nya förråd på vinden 46-48 och 50-52.

Planerade renoveringar

2018 Trappa mot Lundagatan har satt sig och ska justeras. 2018 Byte belysning på gård till LED. 2018 Byte belysning vindar Ekonomi. Inga planterade avgiftsförändringar

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Tvättstuga

Det finns en vanlig tvättstuga i varje hus samt en grovtvättstuga i hus 50-52. Tvättstugorna har två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Det finns cykelrum, barnvagnsrum, föreningslokal, tvättstuga samt miljöstation.

Bredband och Kabel-TV:

Bredband genom Ownit 1000/1000/Mbits, 100 kronors obligatoriskt tillägg per månad

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande. Delat ägande är ok om minsta ägarandel är 10% eller större. Övrigt. Lägenheten är 1 rum och kök enligt lägenhetsförteckningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, föreningens ordförande samt årsredovisning för 2017. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Föreningens hemsida. http://www.gnejsen2.se/

OMRÅDET

Skinnarviksberget är Stockholms innerstads högsta berg med sina 53 meter över havet. Området bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet från promenadstråk och picknickplatser. Dessutom bor du i en spännande kulturmiljö bland malmgårdar, stadsvillor, kullerstenar, parker och grönska. I grannkvarteret ligger Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer, fin och trädgård. Staden finns såklart heller aldrig långt borta på en plats som denna. Här bor du mittemellan Hornstulls och Zinkensdamms tunnelbanestationer och har Hornsgatans puls bara några minuters promenad bort. Buss 66 går på Lundagatan och buss 4 alldeles nära på Hornsgatan.