Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tavastgatan 29D
1862 L-M A/1902 Österman
Södermalm - Mariaberget
YTSMART LÄGENHET I LUGNA OCH CENTRALA KVARTER
TEXT: MURÉN FOTO: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM

Efter bara ett par minuters promenad från Slussen kommer du till en annan värld, Mariaberget. Här på lugna Tavastgatan ligger detta trivsamma och ytsmarta hem, en lägenhet med generösa sociala ytor, ett välutrustat kök och två lugna sovrum. Lägenheten har en genomgående planlösning med både fönster mot lugna Tavastgatan och in mot gården med takåsvy mot Brännkyrkagatan. Charmen hos detta boende sitter även i själva läget. Här bor du mitt i smeten och nära stadslivet men på en tyst och lugn gata på Mariaberget med platser som Monteliusvägen, Ivar Los park, Skinnarviksberget och flera andra oaser just intill. Ljudmiljön är tyst och dämpad, på sommaren kan alla fönster stå öppna dygnet runt utan att trafik eller stadsljud stör. Du bor även med en trevlig och mysig innergård där du under sommaren kan njuta härligt gårdsliv med utemöbler och grill. På vintern är gården vackert belyst.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Tavastgatan 29D
Område:
Södermalm - Mariaberget
arkitekt:
1862 L-M A/1902 Österman
Våning:
2 av 4, hiss saknas
Rum:
3 rum
Area:
51 m²
Avgift:
2 552 kr inklusive värme och vatten. Ett obligatoriskt tillägg om 131 kr/mån tillkommer för bredband och kabel-tvs grundutbud.

Allmänt om fastigheten

El:
2 004 kr/år
Försäkring:
2 040 kr/år
Total driftskostnad:
4 044 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Allmänt

Detta är ett yteffektivt cityboende på rofylld men central adress. Lägenhetens disposition där kök och hall separerar två sovrum från vardagsrummet gör det enkelt att bo flera personer på en förhållandevis liten yta. I samtliga rum ligger parkett som lades in 2014. Väggarna är vitmålade och snickerierna målade i ljusgrått. Fönsternischerna är maffigt djupa. Till lägenheten hör även ett källarförråd.

Kök

Köket är stilrent och snyggt och dessutom smart planerat med allt som behövs - utrustat med kyl, frys, spishäll, ugn, mikrovågsugn och diskmaskin. Köksinredningen har vita släta fronter och bänkskivorna är av ljusgrå melamin. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade med vitt liggande metrokakel. I taket sitter infällda spotlights.

Vardagsrum

Vardagsrummet är lägenhetens naturliga samlingspunkt, ett stort, lättmöblerat och socialt rum med gott om plats för både soffgrupp och ett större matbord. Rummets fönster ger härlig utsikt över takåsar i och med Tavastgatans höga läge ovanför Brännkyrkagatan. På morgonen när solen går upp över taken i öster är det härligt att sätta sig med frukostkoppen vid fönstret. I anslutning till vardagsrummet finns även en inbyggd garderob.

Sovrum

Lägenheten har två sovrum som ligger i fil med varandra. Båda nås via separata dörrar från köket. Ett rum disponeras idag som föräldrasovrum, med plats för dubbelsäng och garderobsvägg och det andra rummet är ett mysigt barnrum.

Badrum

Badrummet har vita kaklade väggar och på golvet ligger mörkgrå klinker. Tak- och handdusch finns bakom vikbara glasväggar. I rummet finns också handfat med kommod, badrumsskåp med spegeldörrar, handdukstork och wc.

Hall

Hallen är centralt belägen, entré görs mitt i lägenheten. Innanför ytterdörren finns utrymme för hatthylla eller krokar.

Brf Kattryggen 8

Antal lägenheter och lokaler

Föreningens fastighet, Kattryggen 8, består av en tomt med äganderätt på 479 kvm och en byggnad med bruksarea på totalt 1 343 kvm, byggd 1862. I byggnaden finns 19 bostadslägenheter om totalt 1068 kvm. Samtliga lägenheter upplåts med bostadsrätt.

År föreningen övertog fastigheter

Brf Kattryggen 8 bildades 1997.

Utförda renoveringar

2018 - stamspolning. 2017 - ny värmecentral. 2015 - installation av nya fläktar på taket, OVK- besiktning genomförd och installation av fiberbredband. 2014 - ny torktumlare. 2013 - fönsterrenovering. Stammarna byttes 1973 och elstigarna 1972.

Kommande renoveringar

Föreningen har en underhållsplan som sträcker sig i 20 år. I närtid ska tak målas om och ses över, fasaden ska ses om samt elsystemet.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 6 687 875 kr, vilket ger cirka 6262 kr/kvm boyta. Diskussioner förs för att höja avgifterna med 5 - 10 % totalt. Det kommer isåfall ske i två steg. Avgiftshöjningen är ej beslutad.

Avgifter

2 552 kr/mån (obligatorisk avgift för bredband om 131 kr/mån tillkommer) Värme, vatten, samt Tv basutbud ingår via bredbandsbolaget. Överlåtelseavgift om ca 1 125 kr samt pantsättningsavgift om ca 450 kr tillkommer.

Förråd

Ett källarförråd hör till lägenheten.

Gemensamma utrymmen

Källarförråd, cykelförråd, barnvagnsrum, hobbyrum och tvättstuga.

Bredband och tv

Bredband och Tv via bredbandsbolaget. Tv-basutbud ingår i avgiften, för bredband tar föreningen ut en obligatorisk avgift om 131kr/mån och hastigheten är100/ mbits

Medlemskap

Juridiska personer accepteras inte. Delat ägande godkänns och prövas från fall till fall.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, årsredovisning för 2017 samt styrelsen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Tavastgatan är ett av Södermalms äldsta gatunamn och här befinner du dig i vackra och anrika kvarter bland många kulturhistoriskt värdefulla fastigheter. Kullersten och kulturhus blir här en del av din vardag. Bastugatans och Monteliusvägens vyer är några av de mest kända och avporträtterade i Stockholm, här har du Riddarfjärden, Gamla stan, Riddarholmen, Stadshuset, city och de fjärran vyerna från första parkett. Tavastgatan är en lugn oas och kullerstenarna gör att biltrafiken begränsas. Men du bor bara ett stenkast från Slussen, Hornsgatan och Mariatorget och all service, restauranger och barer. Flera trevliga ställen finns bara någon minut bort, till exempel A bowl, Magnolia och Tehran Grill, som ligger precis mittemot huset.