Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Surbrunnsgatan 40 B - stallet
Johan Ernst Rosander 1888-1889
Vasastan
EGET GÅRDSHUS - UTEPLATS, VINKÄLLARE OCH KAMIN
STYLING: LINDHOLM FOTO: JOHANSSON TEXT: PETTERSSON

På en mysig levande innergård på Surbrunnsgatan ligger detta fristående gårdhus i tre etage om 107 kvm totalarea. Här bor du med egen ingång i ett före detta stall nu ombyggt till ett hem med karaktär och charm. Du förfogar över gårdshuset själv och har inga grannar i samma byggnad – vilket möjliggör exempelvis konstnärlig verksamhet. Det är ett välkomnande hem med generösa sociala ytor i kök och vardagsrum men även med många lugna kryp-in. Lägenheten disponeras idag med tre sovrum och det finns två badrum. Trivseln sitter i väggarna och bland takbjälkar, snedtak, valv, vinklar och vrår. Utanför huset har du tillgång till den egna uteplatsen dit du kan ta med dig frukostkoppen eller duka upp till middag. Detta fantastiska hem ligger dessutom i en välskött, nästintill skuldfri förening i Vasastan. Hur bra kan det bli?

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Surbrunnsgatan 40 B - stallet
Område:
Vasastan
arkitekt:
Johan Ernst Rosander 1888-1889
Rum:
4 rum och kök
Area:
69 m² + 38 m² biarea
Avgift:
2 200 kr inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
14 000 kr/år
Försäkring:
3 300 kr/år
Total driftskostnad:
17 300 kr/år
Beräknat antal pers:
3

Allmänt

2010 byggdes fastighetens gamla stall om till ett hus utan motsvarighet. Det disponeras som följer; på entréplan ligger stort öppet kök med matplats och vardagsrum med kamin. Här finns dessutom badrum med kakel/klinker och dusch samt goda avhängningsmöjligheter. På övre plan finns två sovrum, badrum med badkar, tvättstuga och klädkammare. En trappa ner ligger källarplanet som idag nyttjas som sovrum med plats för arbetsrum. Hela huset har vattenburen golvvärme, exklusive övre badrum som har elektrisk. Det finns alltså inga störande moderna element. Utanför entrédörren finns egen uteplats om ca 25 kvm i sydvästläge för härliga grillkvällar

Entréplan

Efter att ha gjort entré genom den egna ytterdörren finns en rymlig hall med goda avhängningsmöjligheter mot en ribbvägg i mörkt trä, sittbänk med skoförvaring och svart klinker på golvet. Bakom en mörkbetsad dörr finns det ena av husets badrum med vitt kakel 15x15 cm, mörk klinker, dusch, stiligt handfat och golvstående wc med vägginbyggd vattencistern. Hemmets hjärta är ett öppet kök och vardagsrum med kamin. Rummet har ett generöst ljusinsläpp via djupa fönster och direktutgång till uteplats i sydväst. Vita väggar och vitmålade brädgolv bidrar till en ljus varm känsla. Mot hela den bortre väggen tronar ett klassiskt kök från Uno form ritat av Arne Munch 1968 (se länk). Med förvaring från golvsocklarna till taket och full maskinell utrustning i form av bland annat diskmaskin och induktionshäll underlättas matlagning såväl till fest som vardag. Runt matbordet ryms upp till tio gäster och därutöver finns plats för soffgrupp i hörnan där kaminen skens kan avnjutas. Bakom den vitlackerade spiraltrappan i stål som förbinder alla tre plan sitter ett stilrent Elfasystem för att hantera ägarens böcker. Intill köket finns ett intilliggande förråd med frys och husets elskåp.

Övre plan

Balkar, fransk balkong, snedtak, takfönster och unika vinklar – den översta våningen är ett mysigt näste. Här finns två sovrum, ett badrum och generös klädkammare. Grunden är vit gällande både väggar, golv och tak. Båda sovrummen har takfönster och plats för 160 respektive 180 cm sängar. Badrummet har en lyxig känsla med fristående badkar, dubbla handfat i snäckform, golvvärme och tvättmaskin. På golvet ligger mörk klinker och väggen vid badkaret har kakel med ett romantiskt guldskimrande mönster. Framför handfaten och den stora spegeln med bra belysning finns en kaklad avställningshylla. En större klädkammare i anslutning till den övre hallen löser facilt förvaringsfrågan.

Källarplan

Den vita spiraltrappan leder också ned till källarvåningen. Här finns arbetshörna med platsbyggd förvaring samt ett generöst sovrum med plats för en 180 cm säng. Dessutom har du här en egen vinkällare inredd med hyllor i smide och plats för hundratals flaskor. Betonggolvet med golvvärme skapar en varm känsla – långt ifrån vad man normalt förknippar med en källare. Här finns också utgång till ett gigantiskt förråd som säljaren hyr av föreningen. Källarvåningen är också lämplig för kreativ verksamhet som exempelvis musikstudio eller konstateljé.

Uteplats

Uteplatsen i sydvästläge om ca 25 kvm är vackert stenbelagd. Fem stora odlingslådor bildar både en vacker avskärmning och möjliggör att själv odla såväl ätbara krydd- som prydnadsväxter. Matlagning och grillkvällar underlättas av ett utekök med arbetsyta, rinnande vatten och ho. Utekökets design harmoniserar med såväl hallens ribbvägg som inneköket från Uno form.

Brf Killingen 15

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Killingen 15 och tillhörande mark. Föreningen upplåter 13 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lokaler med hyresrätt. Föreningen övertog fastigheten 1945.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Moderna Försäkringar. Som tilläggsförsäkring ingår gemensamt bostadsrättstillägg samt ansvarsförsäkring för styrelsen och Anticimex trygghetsavtal.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts internt.

Renoveringar

1974 stammar, elstigare, fasad och takbeklänad. 2000 målning trapphus. 2003 fönsterrenovering inkl. målning. 2005 byte fjärrvärmeanläggning och renovering gård. 2007 montering energifönster. 2008 målning troligen tak. 2015 byte radiatorventiler och injustering värmesystem.

Kommande renoveringar

Byte av fyra takfläktar kommer att ske under 2019.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är god med bland annat hyresintäkter på normalt nästan 1 mkr/år. Föreningen är i det närmaste skuldfri med långfristiga skulder på endast 0,7 mkr (470 kr/kvm/bostadsrättsyta). En välskött förening i Vasastan brukar ligga på ca 5 500 kr/kvm/bostadsrättsyta. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar och har därutöver gått med positivt resultat de två senaste åren (plus 279 tkr 2017).

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning/trädgårdsmästare

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta. Föreningen har ett avtal med trädgårdsmästare som sköter all skötsel av föreningens gård.

Förråd

Källarförråd. Nuvarande ägare hyr därutöver ett gigantiskt förråd för 2 500 kr/mån i anslutning till källarvåningen.

Gemensamma utrymmen

Gemensamhetslokal, bastu med dusch.

Bredband och kabel-tv

Basutbud kabel-tv via Comhem ingår i månadsavgiften. Bredband via Comhem.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Uppgifterna ovan kommer från årsredovisning 2017 samt kontroll med föreningen den 16 januari 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du mitt i området som kallas Sibirien, nära Roslagsgatans alla charmiga specialbutiker där du kan köpa allt från franska delikatesser till antika möbler och gamla inredningsdetaljer hos Byggfabriken. Gatan har fått namnet Surbrunnsgatan eftersom det förr fanns en surbrunn vars vatten ansågs vara så hälsogivande att det kunde bota sjukdomar. Några portar bort ligger den både kvarterskrogen Jim & Jacob samt den populära minigolfbaren Swing med god mat och dryck. Snett över gatan finner vi den kända ståuppklubben Norra Brunn, som också fått sitt namn efter gatan. Från Surbrunnsgatan har du gångavstånd till det mesta, nyrenoverade Vanadisbadet, Odenplan och Stadsbiblioteket ligger inom räckhåll, liksom Vanadislunden, Jarlaplan och Observatorielunden. I Brunnsviken finns båtplatser, badplats och kanotklubb med kanotuthyrning.