Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Skånegatan 105B
Sven Wallander 1924
Södermalm - Sofo
VÄLBEVARAT OCH CHARMIGT 1920-TAL VID MYSIG GÅRD
FOTO: SPINELL STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Mittemot Vitabergsparken och Sofia kyrka tronar ett vackert gult klassicistiskt hus. Det möter dig på krönet av backen då du vandrat Skånegatan upp från Nytorget. Detaljer som fönsterluckor och burspråk fångar genast ögat. Huset, som snart har 95 år på nacken, var HSB:s första bygge i Stockholm. Här byggdes välplanerade bostäder med god standard och den trivseln sitter ännu i väggarna i denna mysiga lägenhet. Här finns ett genuint kök med bland annat ett serveringsskåp bevarat från byggåret, och ett generöst allrum med gott om plats för övriga funktioner. Detta är ett charmfullt och trivsamt hem där spröjsade ursprungliga fönster, gedigna snickerier och bevarade trägolv sätter karaktär. Fönstren vetter mot föreningens fina innergård och med Vitabergsparken mittemot är huset omgivet av lugn och grönska. Samtidigt har du i grannskapet ett suveränt utbud av restauranger, caféer, barer och butiker.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Skånegatan 105B
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
Sven Wallander 1924
Våning:
1 av 5
Rum:
1 rum
Area:
32.5 m²
Avgift:
2 611 kr I avgiften ingår värme, vatten, internet och kabel-tv basutbud.

Allmänt om fastigheten

El:
2 000 kr/år
Försäkring:
2 000 kr/år
Övrigt:
700 kr/år
Total driftskostnad:
4 700 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Allmänt

Bostaden andas charm och genuinitet. Planlösningen är den ursprungliga med ett rymligt kök och ett dito allrum, wc, duschrum, klädkammare och hall. Till lägenheten hör även ett vindsförråd. I hela lägenheten har originalträgolven plockats fram. Väggarna är ljusa och de speglade originaldörrarna är trärena.

Kök

Mysets mys! Köket är ett charmfullt rum som man gärna vill hänga i. Tegelväggar och bevarade originalskåp med trärena dörrar sätter tonen ihop med snedställda väggar, vinklar och vrår. Köket är utrustat med gasspis, fläktkåpa, kyl och frys. Invid den fina originalköksfönstret finns utrymme för ett ordentligt köksbord. Att som idag inreda med kökssoffa sätter dessutom prägel som nästan vara obligatoriskt i detta trevliga kök.

Allrum

Allrummet är ett generöst och ljust rum med mycket volym. Här finns plats för både säng, soffa och ytterligare möblemang. I anslutning till rummet finns också en rymlig klädkammare.

Badrum

Lägenheten har ett duschrum och en separat wc. Duschrummet har kaklade väggar i vitt med en gul bård. Här finns dusch, handfat och ett badrumsskåp. Toaletten har guldfärgade målade väggar. Föreningen planerar för stambyte inom de närmsta åren och då genomförs badrumsrenovering. Då duschrum och wc ligger bredvid varandra kan den som vill öppna upp och göra ett stort badrum av de båda.

Hall

I hallen finns gott om plats för klädavhängning och förvaring, och även garderob om så önskas.

Brf Kopparn i Stockholm

Föreningen

Brf Kopparn (org. nr 702001-1867) bildades den 28 mars 1924 som HSB:s första förening. Föreningen består av 60 bostadsrätter samt en lokal. Åtta av de ursprungliga lägenheterna har slagits ihop två och två så att det numera finns 56 lägenheter och en butikslokal. Föreningens fastighet är belägen vid Skånegatan och Klippgatan intill Vitabergsparken och Sofia kyrka. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Inom några år kommer en stamrenovering att ske, detta kommer förmodligen att finansieras via nya lån vilket också kan medföra en avgiftshöjning. Styrelsen diskuterar för tillfället en potentiell avgiftshöjning på 5% från den 1/4 2019, men inga beslut är fastställda ännu. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum. De boende i föreningen sköter huset själva, medlemmarna hjälps åt med städning av trapphus och gård, snöskottning och trädgårdsskötsel. Föreningen har två stycken gemensamma städdagar per år.

Bredband och kabel-tv

Lägenheten är ansluten till TV via ComHem (upphör sommaren 2019) där grundutbud ingår i månadsavgiften. Bostaden är även ansluten till fiber via Ownit och ingår i den angivna avgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, vid delat ägarförhållande är minsta andel 10%.

Andrahandsuthyrning

Styrelsen kan i vissa fall bevilja uthyrning i andra hand, dock inte korttidsuthyrningar som Airbnb eller liknande.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 164 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga utrustad med tre tvättmaskiner samt ett torkskåp, övernattningsrum / föreningslokal, cykelförråd, uteplats på den lummiga innergården. Hiss finns från portuppgången 105A varifrån man via en övergång på våning 5 enkelt når vindsförrådet som tillhör lägenheten.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Renoveringar, i urval

Renoveringar sker löpande och efter behov. 2010 renoverades hissen på Skånegatan 105A och mellan år 1992-93 renoverades tak, fasad, tvättstuga, trapphus och elstigare byttes ut. Genomförd och godkänd OVK

Kommande renoveringar

Rörstammarna i föreningen är slitna och behöver åtgärdas. Detta kommer förmodligen att ske inom 2-3 år

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Vid Skånegatans östra mynning bor du med det bästa av två världar, här har du både lugnet och grönskan och pulsen runt hörnet. Du bor mittemot Sofia kyrka, Vitabergsparken och dess fina kulturhusbebyggelse men hela SoFos grymma utbud av restauranger och caféer nås inom ett par minuter. Till Nytorget är det endast två kvarter. Samtidigt som det händer mycket i kvarteren med nya ställen och gatufester råder en småstadskänsla där det är lätt att bli stammis i butiker och caféer. Här är det kul att bo!