Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Cedergrensvägen 44
Ahlberg, Backström & Reinius 1938
Telefonplan - Midsommarkransen
LJUS, LUFTIG OCH VÄLPLANERAD GAVELTVÅA – SOCIAL OCH MYSIG
TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: BOUKARI

Att bo på gaveln i ett smalhus ger en härlig frihetskänsla då du har fönster i tre väderstreck. Eftersom husen är smala når dessutom solen djupt in i rummen. Denna tvåa på två trappor ger dig därför ett härligt ljusinsläpp i hela lägenheten. Planlösningen i bostaden är dessutom effektiv och smart med kvadratmetrarna på rätt ställen. Den som tycker om att laga mat har här ett rymligt och välutrustat kök där vardagsrummet ligger med halvöppen planlösning intill - perfekt för sociala sammanhang med matlagning och umgänge i fokus. Ett avkopplande sovrum, generöst i storlek, ligger intill. Här bor du i lugna och lummiga kvarter nära såväl Telefonplan som Midsommarkransen och Aspudden. Området är kreativt och levande och kryllar verkligen av härligheter, se säljarnas favorittips i slutet av texten.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Pontus Hederstedt
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Cedergrensvägen 44
Område:
Telefonplan - Midsommarkransen
arkitekt:
Ahlberg, Backström & Reinius 1938
Våning:
2 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
51 m²
Avgift:
2 950 kr inkl. värme, vatten, kabel-tv & bredband

Allmänt om fastigheten

El:
3 900 kr/år
Försäkring:
2 400 kr/år
Övrigt:
300 kr/år
Total driftskostnad:
6 600 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Övrigt avser abonnemang till tvättstugan.

Allmänt

Detta är en mycket fin och yteffektiv lägenhet i smalhus med gavelläge, vilket gör att ljuset når långt in i alla rum. Alla fönster är ursprungliga och de har kvar sina fönsterbrädor av trä samt vädringsventiler. Rummen är genomgående målade i Stockholmsvitt. På golvet i vardagsrummet ligger en fin Årstaparkett, som i övriga rum senare kompletterats med ekparkett. Till lägenheten hör även ett rymligt förråd i markplan med tillhörande matkällare med separat dörr. I trapphuset finns vädringsbalkonger som kan användas till att inta frukost eller middag på.

Kök

Köket är ett härligt rum, ljust och socialt med flera olika stationer att röra sig emellan. Inredningen är byggd som ett parallellkök med plats för matbord emellan, samt har en bardisk som gränsar mellan kök och vardagsrum. Vid barbordet, som är ett trevligt häng när man har gäster, finns tre sittplatser på varje sida. Köksinredningen har vita släta fronter och bänkskivor av massiv ek. Väggarna vid arbetsytorna är klädda med rött glaskakel. Köket är utrustat med induktionshäll, varmluftsugn, mikrovågsugn med varmluft och grill, kolfilterfläkt, tallriksvärmare, diskmaskin, kyl och frys. Här finns både gott om förvaringsutrymmen och arbetsytor. Rummet har två fönster och får även ljus från vardagsrumsfönstren. Den tid på året som dagsljuset inte räcker till sitter infällda spotlights i taket.

Vardagsrum

Vardagsrummet förbinds med köket via en större öppning som både ger kontakt mellan rummen och viss avskildhet. Vill du duka till större sällskap är det enkelt att ta vardagsrummets generösa ytor i anspråk för detta. Från vardagsrummet har du utsikt mot det höga tornet vid Telefonplan, vilket är som att ha ett extra konstverk i rummet. Du kan själv ändra färgerna på tornet via appen Colour by Numbers. Hela den sociala ytan i kök och vardagsrum nås av ljus från fönster i tre väderstreck.

Sovrum

Sovrummet är även det ett ljust och luftigt rum som har gott om plats för dubbelsäng. Här finns också mycket bra förvaring i form av en hel garderobsvägg. Rummet är trivsamt och rofyllt. Utanför sovrumsfönstret växer en stor fin björk.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade i vitt (plattor storlek 30x45) och på golvet ligger gråsvart klinker, försett med golvvärme. I rummet finns ett tjusigt badkar på fötter med tillhörande tak- och handdusch, wc, ett rektangulärt handfat med kommod, spegel med belysning, rakspegel och vägghylla. I taket sitter dimbara spotlights. Rummet är förberett för tvättmaskin för den som önskar egen sådan. Trevligt är också att rummet har fönster som ger dagsljusinsläpp och friskluftsintag.

Hall

Hallen välkomnar dig med rymd och fina siktlinjer in till rummen. Innanför ytterdörren finns gott om plast för hatthylla/krokar, och dessutom en inbyggd originalgarderob med överskåp. Ytterligare möblering, till exempel en byrå, finns det också plats för.

Brf Tele

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Tele innehar fem st fastigheter bestående av 30 st bostadshus i Telefonplan, Midsommarkransen. Föreningen upplåter 488 st lägenheter med bostadsrätt, 28 st lägenheter med hyresrätt samt 2 st bostadsrättslokaler och 38 st hyreslokaler.

Förvärv av fastigheterna

Föreningen har ägt fastigheterna sedan de byggdes.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom tomträtt som upplåts av Stockholms stad. Omförhandling sker 2019.

Förvaltare

Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av Fastighetsägarna. Teknisk förvaltning ombesörjs av föreningen i egen regi, föreningen har avtal med 2 olika företag för fastighetsskötseln.

Renoveringar

Stambyte och renoveringar av elledningar (med jordade uttag) samt fasadrenovering genomfördes åren 1993–1996. Fjärrvärme drogs in 1997. Alla tak lades om mellan 2004–2009. Under åren har löpande underhåll skett och fortsätter att ske. Exempelvis pågår fönstermålning sedan 2017. Trapphusen har nyligen målats. Tvättstugan är helrenoverad 2016 med en ny maskinpark. OVK sker i 7–9 års intervaller, de sista åtgärderna kommer att göras 2019. Se föreningens årsredovisning för mer information!

Kommande renoveringar:

Löpande underhåll, inget större.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 49 mkr per bokslutet 2017 medan de årliga intäkterna uppgår till nästan 18 mkr. Skuldkvoten är cirka 2,200 kr/kvm boyta, snittet i Hägersten uppgår till 6.000 kr/kvm. Föreningen har en trygg ekonomi, även om avgifterna höjdes oktober 2018 p.g.a. tomträttsändringar och att styrelsen bedömde höjningen som skälig efter 8 års tid. Föreningen har många hyresrätter kvar, vilka kan utgöra stora tillgångar när de upplåts till bostadsrätter och säljs av föreningen.

Avgifter

Inga uppgifter om ytterligare avgiftsändringar. Avgiften höjdes som nämnt oktober 2018.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år, anlitade företag ombesörjer trappstädningen och skötsel av föreningens tomtmark.

Gemensamma utrymmen

Som boende har man tillgång till 2,6 hektar grönytor med planteringar, sittplatser med mera. Varje hus har ett eget cykelrum/barnvagnsrum. Det finns tre gästlägenheter, festlokal, hobbyrum, bastu med mera. Tvättstugan finns i hus 16, Pingstvägen 34. Nio tvättmaskinsgrupper med vardera två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp, vilket ger inalles arton tvättmaskiner, nio torktumlare och nio torkskåp. Samt två kallmanglar. Utöver detta även en grovtvättmaskin med tillhörande torkrum. Disponeras mot årsavgift 300 kr. Engångskostnad för passerbricka: 200 kr.

Parkering

Avgiftsbelagd parkering på gatorna i området. Den som är folkbokförd inom området kan ansöka om boendeparkeringstillstånd hos kommunen. Boende i föreningen kan ställa sig i kö till föreningens garageplatser och parkeringsplatser. Hyrorna är för närvarande 725 kr / 675 kr per månad för garage, 375 kr per månad för p-plats under tak och 150 kr per månad för p-plats utan tak.

Bredband och TV

ComHems grundutbud ingår i årsavgiften. Digital-TV-box och extra kanaler bekostas av den boende. Alla lägenheter är utrustade med sk multimediauttag, och kan anslutas till Internet Cable från ComHem. 50 Mbit/s bredband ingår i avgiften till föreningen. Den som så önskar kan uppgradera till högre hastighet genom att betala ett tillägg till ComHem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och webbsida (avläst 11/1 2019). Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du perfekt i triangeln Midsommarkransen - Aspudden - Telefonplan. Midsommarkransen och Aspudden har mysig småstadskänsla medan miljön vid Telefonplan, där bland annat Konstfack ligger, är mer urban. Du når tunnelbanan på fem minuter såväl vid Telefonplan som i Aspudden. Till Hornstull cyklar du på tio minuter och på vägen har du även Liljeholmen och dess galleria. Närservicen är också mycket bra med populär husläkarmottagning, tandläkare, förskolor, skolor, idrottshallar, post- och paketombud etc.

Säljarnas härliga tips på deras favoriter i området.
- Söderbergs bageri & kafferosteri – tvärs över gatan, fantastiskt utbud!
- Telefonplans kemtvätt & skrädderi - i huset bredvid, helgöppet
- AB Café – trendigt café med frukost och lunch, hemgjort av hög kvalitet
- Tellus Bio – ideellt driven kvartersbiograf med stort kultur/föreningsutbud, t ex språkcafé
- Scandwich - gudomligt goda mackor (veganska/vegetariska/kött)

- Nygammalt - husman
- Svenska hamburgerköket/sushiköket/tapasköket – hamburgare/sushi/tapas

- JJ’s Thai to go – thai
- X’ian Köket – kinesiskt
- Amazing India – indiskt
- Landet – trendig bistro med bra konserter på övervåningen
- Saigon House – vietnamesiskt
- Många fina butiker i Midsommarkransen med fokus på second hand, retro, lampor med mera