Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Måbärsstigen 24
Bertil Karlén och Josef Stäck 1958
Hässelby Södra Villastad
GAVELRADHUS MED MÄLARVY OCH STOR VÄXTRIK TRÄDGÅRD
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMANS HEM

Radiohusen i Hässelby är 1950-talsarkitektur med klass - moderna bostäder som byggdes med en påkostad interiör. Nu kan vi presentera ett gavelradhus på klättrande hörntomt i högt läge och med utsikt över Mälaren. Hela huset andas spännande och unik arkitektur och är i ett mycket fint skick. Det är dessutom det största radhuset i området då det efter renovering byggts ut och ytorna på entréplan nyttjats till ännu fler rum. Här har du fem möjliga sovrum, generösa sällskapsytor, två toaletter, dusch och badkar, tvättstuga, hobbyrum, bra förvaring, öppen spis och utgång till uteplats. Speciellt för bostaden är bland annat ett svagt lutande pulpettak med lanterninfönster i söderläge över matsalen, som ger ett fantastiskt ljus till hemmet, liksom det stora fönsterpartiet i vardagsrummet. Trapphuset med vita ribbor, ledstång av ek och generös höjd är också något utöver det vanliga. När husen på Måbärsstigen stod färdiga 1958 kom många anställda vid Sveriges Radio att flytta in, och därmed kom området att kallas Radiohusen. Här bor du med högt och ljust läge vid en lugn återvändsgata. Barnvänligt och trivsamt och med ett arv från 1950-talet att vårda vidare.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Måbärsstigen 24
Område:
Hässelby Södra Villastad
arkitekt:
Bertil Karlén och Josef Stäck 1958
Rum:
7 rum och kök
Area:
140 m² + 9 m² biarea
Avgift:
4 234 kr

Allmänt

Bostaden har två etage och du gör entré längst ned. Här finns hall, kapprum, förråd, tvättstuga, wc, hobbyrum och två möjliga sovrum. På våning två finns generösa sällskapsytor med kök, matsal och vardagsrum, tre sovrum och badrum. På denna våning finns även husets eldstad och utgång till uteplats. Radhuset ägdes mellan 1998 och 2011 av en arkitekt som genomförde en genomtänkt och påkostad renovering av radhuset då dess sociala ytor betonades och badrummet och entréplanet byggdes om och utökades. Huset har centraldammsugare med uttag på båda våningarna och montering i krypgrunden vilket medför låga ljud- och dammpartikelnivåer. Till radhuset hör även ett externt förråd om 4,5 kvm. Husets krypgrund nås via dörr från hobbyrummet

Hall och kapprum

Innanför entrédörren möts besökaren genast av husets tidstypiska arkitektur. Här ligger, nu som då huset stod nytt, ett praktfullt golv av marmorterrazzo, karaktäristiskt för Radiohusen men det finns även i Svenskt Tenns grundares Estrid Eriksson semesterparadis Tolvekarna. Intill hallen ligger ett rymligt kapprum, som är lite av en dröm för barnfamiljer, med möjlighet att smidigt ställa undan smutsiga ytterkläder. Från kapprummet nås ett belyst förråd, beläget under innertrappan. I vissa radhus har man valt att omvandla kapprummet till exempelvis ett kontor.

Kök

Köket är ett klassiskt parallellkök, välplanerat och praktiskt, och placerat i nära anslutning till matsal och vardagsrum på den övre våningen. Köksinredningen är av ek med överliggande vitrinskåp som snyggt exponerar favoritporslinet. Bänkskivorna är av svart granit och väggarna vid arbetsytorna är klädda med vitt minikakel. Vitvarorna är alla i rostfritt stål och utgörs av kyl och frys i fullhöjd, diskmaskin, glaskeramikhäll, fläktkåpa, varmluftugn och inbyggnadsmikro. Från köksfönstret har man trevlig utsikt över villahustaken och intilliggande skogspartier.

Matsal och vardagsrum

Närmast köket ligger matsalen som möter dig med ytterligare fantastisk femtiotalsarkitektur. Takhöjden här är nästan fyra meter och de tre lanterninfönstren i söderläge ovan matsalen medför ett mäktigt ljusinsläpp också under de mörkaste årstiderna. Även vardagsrumsfönstren ger ett stort ljusinsläpp som vid behov kan regleras via en eldriven markis. Centralt i rummen finns en öppen spis som är en karaktärsfull pjäs med dubbla mässingsluckor som kan öppnas från både matsal och vardagsrum. Eldning sker från vardagsrummet. Idag finns en skiljevägg i spisen som förhindrar eldning från matsalssidan, men denna kan tas bort om så önskas. Tvåstavsparkett av ek ligger i både matsal och vardagsrum och vidare till kök och hall.

Sovrum

Radhuset har tre sovrum på övervåningen och två rum som kan brukas som sovrum på entréplan. Flexibelt och passande för olika typer av familjer med barn i varierande åldrar. Dagens master bedroom ligger intill vardagsrummet. Genom fönstret har du utblick ner mot Mälaren och det svagt sluttande råsponttaket matchar med skärgårdskänsla. I rummet finns tre rymliga fullhöjdsgarderober och gott om plats för dubbelsäng. De två andra sovrummen på samma våning används idag som två barnrum. De är båda ljusa och rymliga. Det ena har en fransk balkong och ett intilliggande fönster, nylagd oljevaxad massiv stavparkett i fiskbensmönster och en fin glasad originaldörr. Det andra har trestavsparkett av ek och en djup garderob. De två rummen på entréplanet kan användas som sovrum eller till exempel gästrum, arbetsrum, extra vardagsrum eller vad man vill. Idag används de som gästrum och sällskapsrum.

Badrum

Bostaden har ett badrum med närhet till sovrummen och sällskapsytorna på ovanvåningen och en gäst-wc som ligger i anslutning till entrén. Badrummet är stort, välplanerat och byggt för att kunna användas av flera personer samtidigt. Wc-utrymmet är avskilt och utanför finns dubbla handfat med kommoder. Därtill finns en välvd duschhörna med tonad glasdörr. Här finns både tak- och handdusch och nisch för badrumsprodukter. Väggarna är helkaklade i vitt och på golvet ligger mörkgrå klinker med golvvärme. I duschen sitter grön mosaik. Rummet har ett insynsfritt fönster som ger dagsljus och friskluft, en stor belyst spegel, handdukstork och mycket goda förvaringsutrymmen. Gäst-wc har vita kaklade väggar och klinkergolv, wc, handfat med kommod, handdukstork och spegel med belysning. Ett rymligt badkar finns också i huset, placerat i tvättstugan.

Tvättstuga

Husets tvättstuga ligger i entréplan och enskilt läge. Här finns tvättmaskin och torktumlare under en rymlig arbetsbänk. I tvättstugan finns även ett badkar så rummet kan nyttjas som ett hemmaspa. Väggarna är kaklade i vitt, på golvet ligger mörk klinker försedd med golvvärme och i taket sitter inbyggda spotlights.

Hobbyrum

På entréplanet finns även ett hobbyrum, för närvarande inrett som verkstad och urmakeri, och av tidigare ägare använt som musikstudio. Ett perfekt rum för de egna intressena.

Trädgård

Husets trädgård är belägen både på gavel och på områdets högsta punkt, och är en av föreningens absolut största tomter, en av två med utsikt över Mälaren och vidare mot Lambarö och Färingsö. På den högsta punkten uppfördes 2018 en pergola i trä som figursytts mot terrängen. En stor lönn bildar ett lummigt grönt tak under sommarhalvåret och ett körsbärsträd sträcker sig mot trädäcket. Här är det lätt att tänka sig hur växter kan klättra på träkonstruktionen och skapa ett grönskande rum med hisnande utsikt. Trädgården är växtrik och omfattar såväl träd och buskar som perenner, frukt och bär. I beståndet hittas lönn, björk, hagtorn, bambu, syrén, schersmin, kaprifol, klematis, pion, azalea, rosenkvitten, ros, klätterhortensia, murgröna, höstanemon och lavendel. De ätbara inslagen är äpple (Ingrid Marie, spaljerat Cox Orange och troligtvis Sävstaholm), plommon, körsbär, hallon, svarta vinbär, aronia och rabarber. Dessutom finns, som sig bör på denna gata, måbär. Via altandörren ansluter radhuset till en stor altan i två nivåer med intilliggande redskapsförråd. Under den långa markisen ryms bord för stora sällskap och det skymda hörnet ger utmärkt plats för en grill. Trädgårdens inpassning i terrängen ger flera trevliga platser att slå sig ner på. Exempelvis utgör berget en sådan plats. Invid entrén på husets framsida finns en inramad yta med plats för cafébord och stolar. På husets gavel finns ett nybyggt (2018) cykelförråd med sedumtak. En trappa av granit förbinder den terrasserade gavelträdgården med den övre trädgården, ytan här lämpar sig också väl för planteringar. Tomten är belägen på behörigt avstånd från bilvägar, vilket är gör att barn kan röra sig fritt i området redan från tidig ålder.

Brf Surkullan

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger och förvaltar fastigheten Fresia 5 med adress Måbärsstigen 14-76. Fastigheten består av 32 lägenheter. Bostadsytan är 3 798,6 kvm och lokalytan 57 kvm.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen registrerades 1955-10-15 i samband med att husen uppfördes.

Ekonomi:

Ekonomin i föreningen är mycket god. Belåningen ligger på 4 030 004 kr. Man genomförde en avgiftshöjning 20190401 på 6,5% för att sätta av mer pengar till yttre underhåll. I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv, bredband, telefonabonnemang samt övriga gemensamma kostnader som t ex sophämtning, tidningsåtervinning, snöskottning, gräsklippning etc.

Radonmätning:

Radonmätningar är gjorda i samtliga lägenheter under 2011 och 2013. Resultatet från mätningarna är mycket bra med värden mellan 40-150 Bq/kubik, vilket är under gränsvärdet på 200 Bq/kubik. Aktuell bostads radonvärde är cirka 80 Bq/kubik.

Mark

Tomträtt, bundet till och med 2028.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av externt företag medan den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

Renovering

2015 Renovering av fasadfönster med nya isolerglas, spaltventiler och ny aluminiumbeklädnad på söder- och östfasaderna. Renoverade originalfönster på norr- och västfasaderna. 2014 Renovering av trappor 2014 Gruppavtal för internet tecknat hos ComHem till samtliga lägenheter 2012 Byte av radiatorventiler samt fjärrstyrda termostater 2011 Utförd radonmätning 2010 Ny takpapp, infästning av takfönster samt installation av nya ventilationshuvar framför takfönstren. 2008 Utförd energideklaration, godkänd 2008-08-28 2007 Ny nedgrävd sopanläggning 2007 Spolning av dagvattenledning 2006 Relining av avloppsstammar 2006 Byte av takfönster 2004 Byte av all utrustning i undercentralen 1986 Installation av undertrycksventilation 1980 Ombyggnad och tilläggsisolering av alla tak

1958 Byggnadsår

Kommande renoveringar

Garageportarna kommer att bytas ut till motsvarande nya portar med fjärrstyrd öppning.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Städdagar

Föreningen har en gemensam höst- och vårstädning under trevliga former.

Tvättstuga

Det finns en gemensam tvättstuga i föreningen. Mycket lätt att få tvättid, här finns bl a mattvätt.

Gemensamma utrymmen

Park (tillsammans med grannföreningen) med gungor, sandlåda, balansstubbar och utkiksberg med vy över Mälaren. Bastu, cykelförråd, trädgårdsförråd med redskap och originaldelsförråd.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV och bredband 150mbit genom ComHem ingår.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-04-09. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Se filmen ovan om bostaden!

Här bor du endast fem minuters promenad från Hässelby strandbad, men har även nära till Maltesholmsbadet, Kaananbadet och Hässelby allmänna bad. På Kaananbadet finns mysiga Kaanans trädgårdscafé som har öppet alla årstider. På Ridderviks Gård finns också ett trevligt café. Hesselby Slott med Hesselby Krukmakeri i slottskällaren är alltid värt ett besök. Grimsta naturreservat och friluftsområdet Lövsta – Kyrkhamn - Riddersvik är två fina naturområden i närheten och det finns fyra båtklubbar inom 30 minuters promenad. Till tunnelbanan vid Hässelby Strand är det fem – sex minuters promenad, eller en hållplats med buss 119.