Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ehrensvärdsgatan 3
Björn Hedvall 1931
Kungsholmen - Norr Mälarstrand
VACKER LYXFUNKIS MED BALKONG OCH MAGNIFIK ÖPPEN SPIS - MÖJLIG 3:A
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Möjlig 3:a! Att göra det vackert för människorna var arkitekt Björn Hedvalls paroll. I detta hem, vars ritningar han signerade 1930, är hans devis tydlig. Denna lägenhet är en elegant uppvisning av sinnliga byggnadsdetaljer, som genom åren haft ägare som månat om bostadens ursprung och förvaltat arvet av en sann yrkesman på ett mycket respektfullt sätt. Detta har skapat ett alldeles särskilt och mycket stilfullt hem. Hallen är bland de mest praktfulla exemplar vi sett, med unikt originalsnickeri i valv. Därefter träder du in i en ljus och luftig genomgående lägenhet som består av ett stilrent kök, ett stort vardagsrum och matsal med magnifik öppen spis och ett generöst sovrum med balkong. Här bor du i tjusig funkisomgivning i kvarteret närmast Norr Mälarstrand på en liten gata i området som då det stod nytt kallades för Stockholms Manhattan. Läget i denna del av staden är suveränt, nära vattnet och med promenadavstånd till city och de flesta stadsdelar.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

BUDGIVNING

Högsta bud: 6 890 000 kr
Bud
Budgivare
Tidpunkt
6 890 000 kr
1
16 Jan 16:52
* = Annullerat bud

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Ehrensvärdsgatan 3, 4 tr
Område:
Kungsholmen - Norr Mälarstrand
arkitekt:
Björn Hedvall 1931
Våning:
4 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
83 m²
Avgift:
5 029 kr inkl. värme, v/a, kabel-tv grundutbud
Pris:
6 890 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
6 000 kr/år
Försäkring:
3 000 kr/år
Övrigt:
3 000 kr/år
Total driftskostnad:
12 000 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Allmänt

Här råder elegans och måttfullhet rakt igenom. Stilfulla detaljer från skiftet där 1920-talsklassicismen möter 1930-talets funktionalism är samkomponerade med väl utvalda senare tillval. Ytorna är generösa och flexibla. Till lägenheten hör även ett vindsförråd om cirka 3,5 kvm och ett källarförråd om cirka 1,5 kvm.

Kök

Köket är ett karaktärsfullt hörnrum med klassisk och tidlös inredning som dels kommer från finska Saari, dels är platsbyggd. Fronterna är vita och släta. Kalksten är genomgående material i bänkskivor, stänkskydd och på golv, och dessutom runt den öppning som finns mellan kök och vardagsrum. Köket är utrustat med gasspis, fläktkåpa, kyl, frys och diskmaskin (ny 2018). Förvaringsutrymmena i rummet är mycket goda. Köket har ett treluftsfönster och ett litet fönster i vinkel där matplatsen ligger. Här finns en platsbyggd bänk som skapar ett mysigt häng i rummet. I gången mellan kök och matsal/vardagsrum finns ett bevarat serveringsskåp.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och vackert rum med många fina kvaliteter. Det är ett vinkelformat rum med tio väggar och med ett mästerverk till öppen spis på central plats. Eldstaden ramas in av kalksten och placeringen gör att spisen och elden är tydlig från hela rummet. Bevarade från byggåret är även de fina sockelpaneler som ramar in rummet, de tjusiga fönstren och de vackra elementskydden under det stora fönstret. Det stora fönsterpartiet med låg bröstning och litet burspråk i vardagsrummet är karaktäristiskt för arkitekt Björn Hedvall. Väggarna är målade i en ljust beige nyans. Rummets storlek ger utrymme för såväl stor soffgrupp som matsalsmöbler med plats att duka för många.

Sovrum

Sovrummet är även det ett generöst och lättmöblerat rum med plats för både dubbelsäng och annan möblering. I passagen i anslutning till sovrummet finns en rymlig klädkammare som ger goda förvaringsutrymmen. I rummets fönsterparti ingår även utgången till lägenhetens balkong. Den ligger mot Ehrensvärdsgatan och med utsikt mot Norr Mälarstrand och Riddarfjärden. Balkongen är något indragen från fasadlivet och omges av ett vackert smidesräcke. Här har du sol på morgonen och fram till cirka 12.30.

Badrum

Badrummet renoverades i samband med stambyte i huset 2005. Väggarna är kaklade upp till överkant dörr med vitt liggande kakel. En spegel är snyggt integrerad över ett hörn. På golvet ligger svart klinker med golvvärme. I rummet finns dusch, wc, handfat och handdukstork. Skåpinredningen som finns i badrummet ingår ej i köp. Förutom badrummet är garderoben närmast hallen förberedd som gästtoalett med klinkergolv, golvbrunn, avlopp och anslutning för handfat och wc, alternativt tvättmaskin.

Hall

Hallen är ett fantastiskt vackert rum med unika originalsnickerier i form av ett valv med inbyggda garderober. Entrédelen är målad i dovt puderrosa. Här finns plats för hatthylla/krokar och skoställ.

Brf Hyllan i Stockholm

Föreningen

Brf Hyllan (org.nr 769601-9772) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Pontonen 6 år 1999. Föreningen består av adresserna Ehrensvärdsgatan 3 samt Chapmansgården 4 och omfattar 29 lägenheter varav 28 är bostadsrätter och en är hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. I avgiften ingår uppvärmning, v/a samt kabel-tv grundutbud. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen och fastighetsskötseln sköts av Fastighetsägarna Service Stockholm AB.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd om ca 3,5 kvm och även ett källarförråd.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person, men delat ägande accepteras.

Bredband och kabel-tv

Bredband och kabel-tv levereras av Com Hem.

Överlåtelseavgift

En överlåtelseavgift på 1 138 kr betalas av köparen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, cykelrum, barnvagnsrum och uteplats.

Renoveringar, i urval

2015 renovering av tvättstuga, 2013/2005 fasaden, 2013 renovering av fönster, 2009 elstigare bytta, 2009 3-fas indraget, 2007 renovering av hissar, 2005/1994 stammar i kök och badrum bytta, 1998 renovering av tak

Kommande renoveringar

Pågående utredning om omvandling av hyreslokal och tvättstuga till nya bostadsrätter. År 2020 planeras renovering av kungsbalkonger.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer en gång per år. Entrésidans mark ägs och sköts av föreningen. Chapmansgården på fastighetens baksida tillhör och underhålls av Stockholms Stad.

OMRÅDET

Ehrensvärdsgatan är en liten, endast kvarterslång, gata med bästa läge på Kungsholmen, precis ovanför Norr Mälarstrand. Här bor du med närhet till såväl vattnet som Rålambshovsparken och Kungsholmstorg. När området stadsplanerades föreskrevs att kvarteren skulle hållas öppna ner mot vattnet, så de skulle få så mycket sjökontakt som möjligt. I området finns många bra restauranger och caféer, både i de närmaste kvarteren och nere vid vattnet, och det är också lätt att ta med sig picknickfilten till någon park. I kvarteren runt Hantverkargatan finns många trevliga och unika butiker, och Västermalmsgallerian bjuder på varuhus och galleriashopping. Du promenerar till Centralen och city på 20 minuter, annars finns det bussar utanför och runt hörnet som tar dig till Centralen, Odenplan och Södermalm. Närmaste tunnelbanestation är Rådhuset, och det är heller inte långt till Fridhemsplan.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här