Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Nytorgsgatan 15 A
ALBIN STARK 1938
Södermalm - Mosebacke
NYRENOVERAD GÅRDSHUSTVÅA MED EGEN UTEPLATS
TEXT: MURÉN STYLIST: EVENSTEVEN FOTOGRAF: OZOLLAPA

Observera att den faktiska bruksytan är 61 kvm och lägenheten är en rymlig tvåa. Den stora biytan kommer av att markhöjden utanför bostaden på vissa ställen är något högre än golvytan inne. Modern funkis med social planlösning, ett rymligt sovrum och en egen uteplats - välkommen att bli den första ägaren av denna snygga och helt nyrenoverade tvåa. Bostaden är en före detta lokal som nu med arkitekters hjälp byggts om till ett snyggt hem. Stor vikt har lagts på kvaliteter i stil med husets ursprung. Här finns ett snyggt platsbyggt kök med ett stort sällskapsrum i anslutning och intill detta ligger ett rofyllt sovrum. Dessutom har lägenheten ett flott badrum och suveräna förvaringsutrymmen. Uteplatsen ligger i direkt anslutning till köket och i ett skyddat hörn av den lugna innergården. Fastigheten Sandbacken Mindre 27 är ett funkispalats på attraktiv adress, nära både Katarina kyrka, Mosebacke, Fjällgatan och Nytorget. Här bor du i ett stilfullt 1930-talshus med en fin omskött innergård och två takterrasser med fantastisk utsikt.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Nytorgsgatan 15 A
Område:
Södermalm - Mosebacke
arkitekt:
ALBIN STARK 1938
Rum:
2 rum och kök
Area:
18 m² + 43 m² biarea
Avgift:
3 293 kr värme, VA, bredband (1000 Mbit/s obl tillägg om 65kr/mån), ip-telefoni
Pris:
4 475 000 kr Utgångspris

Interiör:

Lägenheten har tagits fram i egen regi av bostadsrättsföreningen. Arkitekturen och de speciella lägenheterna har under åren lockat många personer med kreativa yrken - arkitekter, formgivare, fotografer etc - med en gemensam omsorg om husets uttryck, som nu varit styrande för skapandet av denna lägenhet. Man har månat om att i möjligaste mån addera kvaliteter som överensstämmer och är lika med dem i det övriga huset. Kolmårdsmarmor som fortsätter från trapphuset in i lägenheten, ekparkett i mönsterläggning, fönsterbänkar i kalksten, fönsterpartiernas proportioner med mera, allt är noga uttänkt och utvalt. Vattenburen golvvärme är inlagd i hela lägenheten. Samtliga strömbrytare har dimmer och fantastiska snickerier från Funkiskök. Planlösningen är trevligt runtgående och rummen är väldisponerade och rymliga med fokus på rena linjer.

Kök och vardagsrum

Kök och vardagsrum är ett stort och härligt sällskapsrum i öppen planlösning, med gott om utrymme för både stort matbord och soffgrupp. Rummet utgör nästan halva totalytan i hemmet. Köksdelen är måttanpassat och placerat längst in i lägenheten och i anslutning till uteplatsen. Inredningen har grå släta fronter, mörkare i underskåpen, ljusare uppe. Detta matchas med en rostfri diskbänk med sarg. Diskmaskin, kyl och frys är integrerade i skåpinredningen och därtill har köket induktionshäll och varmluftsugn från Smeg samt en köksfläkt. Rummet har ett större treluftsfönster och glasade pardörrar som leder till lägenhetens uteplats. Den är snyggt stenlagd i kalksten och belägen i västerläge i ett ostört hörn av gården - din egen oas med plats för utemöbler och växtlighet.

Sovrum

Sovrummet är ett rymligt rum som nås från både hallen och vardagsrummet. Här finns gott om plats för dubbelsäng och ytterligare möblering, till exempel förvaring eller en arbetsplats.

Badrum

Badrummet är ett rymligt rum med klassiska och snygga materialval även här. Väggarna är kaklade i vitt 15x15-kakel satt i förband och på golvet ligger mörk klinker med golvvärme. Duschen är en maffig tak- och handdusch och här finns wc, handfat, handdukstork och badrumsskåp med spegeldörrar och belysning. Rummet är förberett för tvättmaskin och torktumlare. I taket sitter infällda spotlights.

Hall

Hallen är optimalt planerad med bästa förvaring. Direkt innanför ytterdörren finns en stor klädkammare/förråd, och i hallens inre del finns en platsbyggd garderobsvägg inmålad i samma mörkare grå nyans som i köket. Här finns tre garderober, städskåp och linneskåp. Dessutom finns för ytterkläder den klassiska hatthyllan Nostalgi. I entrén ligger vacker och tålig kolmårdsmarmor.

Brf Nytorgsbacken

Antal lägenheter och lokaler

I föreningens två hus finns 78 lägenheter, 77 stycken är upplåtna med bostadsrätt medan den sista innehas som hyresrätt. I husen upplåts även fyra uthyrda lokaler.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen förvärvade fastigheten år 2000.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC (Sveriges BostadsrättsCentrum).

Renoveringar

En omfattande renovering genomfördes 2003 då bland annat stammar byttes i kök och bad, nya huvudstammar för el (3-fas), balkonger renoverades och fasaderna putsades, entrépartier byttes, och trapphuset målades om. Under 2004-2005 provtrycktes rökkanalerna, taket renoverades med nytt tegeltak. Ventilationsrenovering genomfördes 2009, då mekanisk frånluft installerades. Samtliga lägenheter fick nya köksfläktar, som kopplades till fastighetens frånluftsventilation. Säkerhetsdörrar installerades i samtliga lägenheter 2012-2013. Under 2017 renoverades gården med ny dränering och nya planteringar.

Kommande renoveringar

Nytt staket med kodlås mot gården håller på att installeras.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastigheter ger cirka 7 000 kr per kvm boyta. Föreningen gör under våren en ny upplåtelse av en ombyggd lokal som numera är en lägenhet, när den upplåtelsen är färdig kommer lånen att kunna amorteras avsevärt. Till detta har föreningen även mycket stora lokalintäkter från fyra lokaler samt en hyresrätt som kommer, den dagen den säljs, också stärka ekonomin högst väsentligt. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Städdagar

Föreningen har två gemensamma städdagar, en på våren samt en på sommaren.

Tvättstuga

I fastigheten finns två tvättstugor.

Gemensamma utrymmen

De blomstrande innergårdarna är möblerade med utemöbler och grill. Man har även en fontän som ger ett särskilt trevligt intryck på gården. Det finns två terrasser i föreningen som erbjuder en magnifik vy över stan. Ett mindre cykelrum finns.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv finns och levereras av ComHem. Bredband samt IP-telefoni levereras av Alltele. Föreningen har fiberanslutning med 1000 Mbit/s. Samtliga lägenheter är anslutna och debiteras 65 kr/månad utöver månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem men delat ägande är okej.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På Katarinaberget samsas flera århundradens arkitektur ihop med grönska och parkmiljöer på ett alldeles unikt sätt. Att bo här ger en speciell samhörighet med historien. Därtill erbjuder området många fantastiska vyer. Två kvarter från huset, vid Dihlströms trappor, öppnar sig en hänförande utsikt över Stockholms inlopp och staden med Skeppsholmen, Djurgården och Gamla stan i främsta blickfånget. Dessutom bor du inom ett av Sveriges krogtätaste områden och har nära till både unika butiker, konsthantverkare och större kedjor.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här