Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Heleneborgsgatan 6A
Ivar Nyqvist 1924
Södermalm - Högalid
MAGI PÅ FEMTE VÅNINGEN - TVÅA HÖGST UPP MED LÅNG KUNGSBALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA STYLING: COPPARSTAD

Mäktig utsikt och ljuvligt ljusinsläpp är några av ingredienserna som skapar boendemagi i denna fantastiska tvåa. Det är en ljus och luftig hörnlägenhet på femte våningen, högst upp i en pampig 1920-talsfastighet. Med kök och vardagsrum i öppen planlösning, och ett rymligt sovrum intill är detta ett både socialt och mysigt hem. Stora spröjsade fönster och pardörrar sätter karaktär och rummen är alla ljust målade i ekologiska färger från Auro. Den långa kungsbalkongen löper längs hela lägenheten och är en oemotståndlig oas med häftig utblick över omgivningarna. Läget på en hög klippa ovanför Söder Mälarstrand är magnifikt och inspirerande.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Heleneborgsgatan 6A
Område:
Södermalm - Högalid
arkitekt:
Ivar Nyqvist 1924
Våning:
5 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
51 m²
Avgift:
3 194 kr inkl värme, vatten och bredband

Allmänt

Ett högt hörnläge och stora vackra spröjsade originalfönster och balkongpardörrar gör denna bostad ljus och luftig. Den långa kungsbalkongen är en fantastisk plats med grym utsikt och utrymme för både utemöbler och odlingar. Alla rum har målats i ljusa nyanser med Auros ekologiska färger. I kök, vardagsrum och sovrum ligger slipade och ljust vaxade trägolv. Ett stort vindsförråd, endast en trappa upp, hör också till lägenheten.

Kök och vardagsrum

Kök och vardagsrum är det första du kommer till efter hallen. Det är ett inbjudande rum i öppen planlösning. Köksdelen är byggd i rummets vänstra del. Luckor och lådfronter är vita och släta. Överskåpen utnyttjar den generösa takhöjden och sitter i dubbla rader. Bänkskivorna är av massivt trä och som stänkskydd sitter mörkgrått kakel. Köket är utrustat med spis, fläkt, diskmaskin och en fristående kyl och frys. Mellan rummets fönster och balkongpardörrar finns en perfekt plats för ett större matbord och stolar. I rummets andra ände ryms soffgrupp och till exempel förvaring. Pardörrar leder här till den fantastiska kungsbalkongen som går längs hela yttersidan av bostaden.

Sovrum:

Fina spröjsade parskjutdörrar leder in till lägenhetens sovrum. Det är ett generöst hörnrum med fönster i två riktningar. Här finns gott om plats för dubbelsäng och annan möblering. Väggarna är målade i ljust grått.

Badrum:

Badrummet har väggar klädda med ljusgrön mosaik med mörkare grön mosaik i duschen. På golvet ligger smårutig mörk klinker, försedd med golvvärme. Rummet har dusch bakom glasväggar, wc, handfat, handdukstork och bra förvaring i ett högskåp. Här finns också en toppmatad tvättmaskin.

Hall

Hallen är välkomnade och trevlig. Här finns gott om plats för hatthylla och skoförvaring. Dessutom finns en inbyggd originalgarderob. Väggarna är målade i ljusgrått och på golvet ligger mörkgrå klinker.

Brf Heleneborgsparken

Antal lägenheter och lokaler

Brf Heleneborgsparken äger fastigheten Hyveln 27 och 28. Fastigheten består av 138 lägenheter varav en hyresrätt. Huset ritades 1924 av Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist AB.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen bildades 2005. Föreningen är äkta.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltare är SBC.

Renovering

Redan då husen byggdes utfördes bjälklag och golv i betong. I takt med åldrandet har flera installationer bytts ut: vatten- och avloppsstammar i kök år 1973-74, i bad- och duschrum år 1980-1981. Fastigheterna anslöts till fjärrvärme 1980, taken lades delvis om 1981-1985. Renovering av trapphusen genomfördes 1988 och sjöterrassen färdigställdes 1988. Under 2014 renoverades fastighetens fasad, tak samt kungsbalkonger. Gården renoverades och bergvärme installerades 2017.

Kommande renoveringar

Föreningen kommer genomföra byte av vatten-, avlopps- och värmestammar under 2019-2020. Föreningsstämman har dock inte fattat något beslut ännu; extra föreningsstämma planeras att hållas i mars 2019. Styrelsen avser att inom kort ingå avtal för föreningens räkning med ett projektbolag avseende ledning och kontroll av stambytesprojektet.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgick enligt styrelsen till cirka 12,5 mkr, vilket ger cirka 2 100 kr/kvm bostadsrättsyta. Snittet på Södermalm ligger på 6000 kr/kvm, så föreningens belåningsgrad är att betrakta som låg. I samband med stambytet kommer nya lån tas upp för att finansiera detta.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning måste alltid godkännas av styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensamma vår- och höststädningar.

Tvättstuga

I tvättstugan finns fyra tvättmaskiner, två torktumlare, två torkskåp och en elmangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en unik sjöterrass med kvällssol från vilken man har en fantastisk utsikt över Riddarfjärden, ända från Långholmen till Gamla stan och Riddarholmen. Här finns det flera grupper med utemöbler samt grill för föreningens medlemmar att nyttja. På fastighetens framsida finns även två trädgårdar i söderläge. En av dessa trädgårdar har en mindre lekplats med gungor. För medlemmar finns även att tillgå gym, bastu och hobbyrum. Fester för mindre sällskap kan hållas i övernattningslokal, motionsrum, hobbyrum, tvättstuga och möteslokal.

Förråd:

Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 8 kvm (säljarens info).

Bredband och kabel-tv:

Fastigheten är ansluten till Comhem och ett grundutbud kanaler ingår i årsavgiften. Föreningen har ett avtal med Bredband2, som innebär att internet 200/200 Mbit/s ingår i årsavgiften.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Överlåtelseavgift och medlemskap

Överlåtelseavgift betalas av köpare.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Se vår film om Högalid här ovan. Heleneborgsgatan är en trivsam och fin gata med många stilfulla byggnader och familjära kvartersrestauranger och småföretag. Här har du det bästa av två världar - du bor nära både det urbana Hornstull och granne med lantliknande miljöer och pickande höns. Granngården Kristinehovs Malmgård är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer och fin trädgård med Öländska dvärghöns. Kvarteren ger dig även flera gröna lungor, som Högalidsparken, Skinnarviksberget och Långholmen, och trevliga promenadstråk längs med vatten. Vid Hornstull skruvas pulsen upp och du har massor av butiker, serviceinrättningar, restauranger, caféer och kommunikationer med tunnelbana och buss. Buss 66 som går mellan Sofia och Reimersholmen har hållplats precis utanför huset.