Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kungsbro strand 21
1935 Wallander & Löfgren
Kungsholmen
RENOVERINGSCHANS MED BALKONG PÅ SJÄTTE VÅNINGEN
TEXT: BERTHELS FOTO: OZOLLAPA STYLING: COPPARSTAD

På 30-talet lät HSB uppföra ett antal för tiden mycket moderna bostadshus runt Kungsklippan. I ett av dessa, sex trappor upp, hittar vi 34 väldisponerade och ljusa kvadratmeter som längtar efter en dos kärlek. Bortsett från det nyrenoverade badrummet är lägenheten i ursprungligt skick, med bevarade originaldetaljer som vackra spegeldörrar och fönsterbrädor i marmor. Lägg därtill en balkong och stora perspektivfönster med fri utsikt över Kungsbron och Klara Sjö, så förstår du att det här kan bli en riktig liten pärla - kanske i form av en minitvåa? Läget är mycket centralt, med T-centralen på kort promenadavstånd och utanför dörren väntar härliga promenad- och joggingstråk längst vattnet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Kungsbro strand 21
Område:
Kungsholmen
arkitekt:
1935 Wallander & Löfgren
Våning:
6 av 7, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
34.5 m²
Avgift:
2 702 kr inklusive värme, vatten och kabel-tvs grundutbud. Ett obligatoriskt tillägg om 79 kr/mån tilkommer för bredband.

Allmänt

Lägenheten är i totalt renoveringsbehov, bortsett från badrummet som renoverades 2017. Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 4 kvadratmeter. I föreningen, som består av totalt 12 fastigheter och är Sveriges näst största, finns inte mindre än fem takterrasser med vidsträckt utsikt över stan, övernattningsrum, grillplatser, flera välutrustade tvättstugor (bokningsbara samt spontana) och gott om trevliga, hjälpsamma grannar.

Rum

Från hallen når man lägenhetens allrum via en vacker spegeldörr i original. Här ryms utan problem både soffa och säng på 120 cm och det stora perspektivfönstret bjuder på såväl ett härligt ljusinsläpp som fri utsikt över Kungsbron och Klara Sjö. På golvet ligger en linoleummatta och väggarna är vitmålade.

Kök

Köket har även det ett stort fönsterparti samt vackra spegeldörrar i original mot både allrum och hall. Här finns även utgång till balkongen, som bjuder på en imponerande utsikt. I köket finns plats för matbord för 2–4 personer. Köksinredningen är bevarad från byggåret, med vita luckor, virrvarr-mönstrad bänkskiva och rostfri diskbänk med vitt kakel ovan. Samtliga vitvarorna är av äldre årsmodell och på golvet ligger en plastmatta.

Badrum

Badrummet totalrenoverades 2017 och är helkaklat med vitt kakel, samt svarta golvklinkers. Här finns dusch, WC samt tvättställ med förvaringskommod under.

Hall

Innanför dörren finns fina förvaringsmöjligheter i två inbyggda originalgarderober med överskåp, som är tapetserade med en blommig tapet invändigt, samt hatthylla i tidsenlig stil. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger en plastmatta.

Brf Kungsklippan

Antal lägenheter och lokaler

Kungsklippan är Sveriges näst största bostadsrättsförening. Föreningen äger tolv fastigheter på Kungsklippan, Pipersgatan, Kungsholmsgatan och Kungsbro Strand. Totalt innehåller de 1031 lägenheter med bostadsrätt samt 47 hyreslokaler. De allra flesta lägenheterna är på 1-2 rum, men det finns också större lägenheter. En genomsnittlig lägenhet är på 38 kvadratmeter.

År föreningen tog över fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheterna i samband med uppförandet år 1934 och är en så kallad äkta förening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen anlitar Einar Mattsson Byggnads AB för den tekniska förvaltningen och SBC för den ekonomiska.

Renovering

Alla lägenheter förseddes med nya elmätare 2013. Alla fastigheter fasadrenoverades 2008-2013. Trapphus och entréer målades 2008. Aluminiumportarna i entréerna ersattes med ekdörrar 2005. Nytt låssystem (nyckelbrickor) installerades 2003. Hissarna renoverades och hissmaskineriet byttes ut 2000-2002. Tak och terrasser reparerades 2000-2002. Kvarvarande terrasser åtgärdades i samband med fasadrenoveringen. De fyra tvättstugorna moderniserades mellan 2003 och 2009. Elsystemet moderniserades helt 1998-2001. Fönster och balkongdörrar byttes ut 1994.

Kommande renoveringar

Rörstammarna i föreningen är slitna och behöver åtgärdas. Projektet förväntas att pågå under ett decennium, på grund av föreningens storlek. Under hösten 2019 startar renoveringen med Pipersgatan 16-18. Turordning är ännu inte satt för resten av föreningen.

Ekonomi

Enligt föreningens årsredovisning för 2017 låg lånen på drygt 5000 kr/kvm boyta.

Avgifter

I avgiften ingår vatten, värme och kabel-tvs grundutbud. Ett obligatoriskt tilläg om 79 kr/mån tillkommer avgiften för bredband från Ownit. Månadsavgifterna höjdes med 5 % den 1 januari 2019, föreningen har inte höjt avgifterna på många år, men anpassar nu till kommande investeringar och kostnadshöjningar. Överlåtelseavgift om 2,5 % av pbb betalas av köparen. En pantsättningsavgift om 1 % av pbb per pant tas ut.

Medlemskap

Juridisk person accepteras ej som medlem i föreningen. Vid delat ägande ska minsta ägarandelen vara 25 %.

Andrahandsuthyrning

Föreningen tillåter begränsad uthyrning i andra hand.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen anlitar extern städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga:

Det finns fyra tvättstugor, på Kungsklippan 16-18, Pipersgatan 16, Kungsholmsgatan 11 och Kungsbro Strand 21 . Alla tvättstugor har både låsbara tvättrum, som måste bokas, och s.k. spontanmaskiner som inte behöver bokas. Grovtvättmaskiner finns på Kungsklippan 16-18 och Kungsbro Strand 21. Grovtvättmaskinerna måste alltid bokas. Tvättider bokas på hemsidan eller med nyckelbrickan innanför ingången på resp. tvättstuga.

Gemensamma utrymmen

Fyra övernattningsrum, på Kungsklippan 14 och Kungsholmsgatan 13A. Fem takterrasser, på Kungsholmsgatan 11 samt på Kungsbro Strand 17, 19, 21 och 25. Två grillplatser, på gårdarna Kungsklippan 14-20 och Kungsbro Strand 19. Cykelrum på Kungsklippan 12 och 22 samt på Kungsbro Strand 17, 19 och 25. Grovsoprum på Kungsklippan 16-18, Kungsholmsgatan 11 och på Kungsbro Strand 17 och 21.

Parkering

Boendeparkering på gatan. Begränsat antal parkeringsplatser och garageplatser i föreningen.

Bredband och Kabel-TV

Lägenheten är ansluten till TV via ComHem där grundutbud ingår i månadsavgiften. Bostaden är även ansluten till fiber via Ownit (100/100mbit/s) via ett gruppavtal. Ett obligatoriskt tilläg på avgiften om 79 kr/mån tillkommer därför månadsavgiften.

Juridisk person & delat ägande:

Juridisk person godkänns inte som medlem. Vid delat ägarförhållande är, enligt stadgarna, minsta andel 25%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida i juni 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du mycket centralt, men samtidigt lugnt och naturnära. Det tar inte mer än tio minuter att promenera in till city och T-centralen och ännu närmare är det till Rådhusets tunnelbanestation. Runt Kungsholms Torg och Hantverkargatan råder småstadskänsla, med torghandel och mysiga små butiker och caféer och uppe på Pipersgatan hittar du stans bästa glass. Dessutom har du en av Stockholms finaste joggingrundor precis utanför dörren, följ bara vattnet runt Kungsholmen så har du gjort milen.