Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sankt Paulsgatan 28 A
A. F. MEDBERG 1881-1882
Södermalm - Mariatorget
ANNO 1882 - BREDA GOLVTILJOR, HÖGT I TAK OCH FYRA FÖNSTER I FIL
TEXT: PETTERSSON FOTO: SPINELL STYLING: AHLQVIST

Välkommen till en riktig drömlägenhet, en ljuv och ljus pärla näst högst upp i ett gatuhus byggt 1882. Dubbla entrépardörrar sätter genast tonen och innanför dem finns två rum och kök med mycket charm och hög karaktär. Här har du höga golvsocklar, stuckatur, profilerade snickerier, takhöjd över tre meter och djupa speglade fönsternischer där fyra fönster i rad i söderläge gör att ljuset flödar in. På golvet ligger fantastiska breda trätiljor som trampats sedan 1882. Som om detta inte var nog så ligger detta hem endast något kvarter från Mariatorget. Det här är ett hem och en plats att alltid längta till. Till lägenheten hör dessutom ett stort vindsförråd med ca 8,5 kvm golvyta. Gammal och stabil förening med låga avgifter.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Sankt Paulsgatan 28 A, 2,5 tr
Område:
Södermalm - Mariatorget
arkitekt:
A. F. MEDBERG 1881-1882
Våning:
3 av 4
Rum:
2 rum och kök
Area:
57 m²
Avgift:
3 208 kr inkl. värme och vatten

Allmänt om fastigheten

El:
5 400 kr/år
Försäkring:
4 170 kr/år
Total driftskostnad:
9 570 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Allmänt

En klassisk lägenhet från 1882 med bevarade originaldetaljer i form av stuckatur, korspostfönster med vackra spanjoletter, fönsterpaneler, takrosett, originaldörrar och genomgående golv i form av breda furutiljor. Nuvarande ägare har till det adderat ett lyckat färgval i form av matta toner samt gjort en försiktig modernisering av kök. Det höga läget med fri vy i söder mot Hartwickska huset gör att solen flödar in även en grå dag i mitten av november.

Vardagsrum

Vardagsrummet är hemmets hjärta. Ett rymligt rum om närmare 25 kvm med plats för såväl soffgrupp som stor matplats. Nuvarande ägare har vi ett tillfälle haft nästan 30 personer sittandes på middag. Grunden är klassiskt 1880-tal med dubbla fönster med fönsterpaneler, stuckatur, fotlister, takrosett och vackert brädgolv. Väggarna är målade matt mörkblå 2018 och snickerier vita. Dessutom är samtliga eluttag och ljusknappar utbytta till en tidstypisk variant.

Sovrum

Längst in i lägenheten ligger ett lugnt, helt insynsskyddat sovrum med gråa väggar och en generös garderobsvägg med skjutdörrar och Elfa-system. Här stängs den vackra originaldörren, om orken tagit slut innan sängen bäddats, före vänner kommer på besök.

Kök

Köket, vilket delvis renoverades sommaren 2017, går i vitt med ljust gröna skåpsluckor och golv i form av gråa furutiljor. Bänkskivor i ek, och vitt kakel, hyllor i björk samt en fin vy från köksfönstret. Här finns matplats för två personer till vardags och full maskinell utrustning i form av bland annat tvätt- och diskmaskin.

Badrum

I anslutning till hallen finner vi ett långsmalt badrum med golvvärme, väggfasta hyllor, handdukshängare och takdusch längst in. Vitt kakel 10x10 cm och mörkare klinkerplattor i samma storlek.

Hall

Genom pampiga pardörrar gör du stilfull entré till bostaden. Här visas genast hemmets fantastiska karaktär med gråa väggar, hatthylla och golv av gråmålade furutiljor.

Brf Neptunus

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Hagen 6. Föreningen upplåter 37 lägenheter med bostadsrätt samt 2 sammanlänkade lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt A. F. Medberg och uppfördes 1881-1882.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen var ett aktiebolag från det att huset byggdes. Aktiebolaget ombildades till en den nuvarande bostadsrättsföreningen år 2000 (samma personer bodde i huset före och efter detta).

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Beijer Förvaltning & Bokföring HB. MFS Fastighetsservice går igenom huset varannan vecka.

Renoveringar

2017 Målning av yttertak. 2015 Nytt värmestyrningssystem. 2014 Renovering av fönster mot gård. 2012 Renovering av tvättstugan. 2011 Stamspolning. 2008 Renovering av fasad, portar och fönster. 1983 Stambyte.

Kommande renoveringar

Inga planerade renoveringar i nuläget.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är god med mycket bra kassaflöde och positiva rörelseresultat. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 7,7 Mkr, vilket ger cirka 4 171 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 676 kr. Inga planerade avgiftsförändringar (Årsredovisning 2017).

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen, samtycke medges för högst 48 månader.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen genomför två gårdsstädningar varje år.

Förråd

Föreningen har kvar vindar i såväl gatu- som gårdshus. Till aktuell lägenhet hör ett vindsförråd om ca 8,5 kvm golvyta.

Tvättstuga

Ligger i botten av A-huset. Ingång från gården. Två tvättmaskiner, en mangel, en torktumlare och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Det finns en innergård med grillmöjligheter och ett cykelställ. Det finns även en bastu med relaxrum.

Bredband och kabel-tv

Huset är ett Comhemhus.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Här behöver du inte sakna något, området vimlar av trevliga restauranger, caféer och butiker. Några särskilt trevliga som ligger nära är till exempel Bistro Süd, Ichi, Kalf & Hansen, Folkbaren, Paradisets matmarknad, Petrus, Johan & Nyström och Drop Coffee. Timmermansgatan tar dig snabbt upp till Mariaberget och dess fantastiska miljöer och vyer. Kommunikationerna är de allra bästa nära med en minut till Mariatorgets tunnelbana och fyra minuter till Södra station med pendeltåg.