Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Svartensgatan 8 A
Olof Jonsson 1890
Södermalm - Mosebacke
STILFULLT SEKELSKIFTE MED STOR KARAKTÄR INVID MOSEBACKE TORG
TEXT: ENGSTRÖM FOTO: SPINNELL/ORCHIDÉEN STYLING: GÄRDE

Vilket charmigt sekelskifte! Med bevarade originaldetaljer och stilfullt renoverade drag finns här en lägenhet som passar utmärkt för både socialt umgänge och lugnt familjeliv. Lägenheten får karaktär och rymd tack vare bl a den höga takhöjden, de mörka trägolven och den genomtänkta planlösningen. Karaktäristiskt är också de tre vackra kakelugnarna som pryder sina rum. Ett vackert boende på en vacker adress invid Mosebacke torg; här befinner du dig i hjärtat av historiska Södermalm med närhet till allt utbud du kan önska.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Svartensgatan 8 A
Område:
Södermalm - Mosebacke
arkitekt:
Olof Jonsson 1890
Våning:
0.5 av 4
Rum:
3 rum
Area:
89 m²
Avgift:
3 040 kr inkl. värme, v/a

Allmänt om fastigheten

El:
6 000 kr/år
Försäkring:
4 000 kr/år
Övrigt:
3 000 kr/år
Total driftskostnad:
13 000 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Allmänt

Genomgående finns här vackert bevarade mörka trägolv, som skapar helhet och karaktär till boendet. Här finns också originaldetaljer såsom spanjoletter i alla fönster, stuckaturer i alla rum, samt profilerade snickerier kring speglade pardörrar och fönsternischer. Den höga takhöjden är en genomgående detalj som ger särskild känsla till lägenheten.

Hall

Med en stilfull entré via speglade pardörrar tar du klivet rakt in i denna generösa bostad som erbjuder spännande detaljer och fina materialval. Hallens grönmönstrade fondtapet och ett innerfönster som vetter mot köket är en speciell detalj som ger fint ljusinsläpp. Hallen leder fram till en elegant byggd walk-in-closet, där förvaring ryms i lyxig inramning med valnötsfärgade trädetaljer samt en djupröd heltäckningsmatta.

Kök

Med sina bevarade originaldetaljer är köket ett av favoritrummen i detta boende, varsamt renoverat av nuvarande ägare. Här blandas elegant stilfulla material med charmiga detaljer. De varmt cremefärgade väggarna ger en välkomnande känsla och kökets planlösning med öppna hyllplan skapar med hjälp av takhöjden härlig rymd till rummet. Två av kökets väggar har vitt kakel i förbandssättning, så även längs med den rostfria diskbänken. Här finns gott om arbetsytor, och tack vare specialbyggda underskåp samt lådor även gott om förvaring. Här ska också nämnas en gasspis med elektrisk ugn från Ilve, dubbel diskmaskin från Fisher & Paykel samt en till stilen matchande Smeg specialedition kyl/frys. Rymden i rummet finns även i det generösa dubbelfönstret med sin djupa nisch och eleganta snickerier, och med utsikt mot innergården. Det här är ett generöst kök du gärna vill umgås i.

Vardagsrum

Förbi hallen tar du dig vidare till vardagsrummet som är en underbart fin samlingspunkt i hemmet. Den magiska kakelugnen i grönt med tidstypisk mönstring och imponerande relief är iögonfallande och ger rummet en unik karaktär i sin utsmyckning och placering. Vardagsrummet är även i övrigt mycket vackert med sina bevarade originaldetaljer som fint utförd stuckatur i taket, breda snickerier i nischer och höga golvlister samt mycket eleganta speglade pardörrar i original. De två generösa T-postfönstren är utmärkande tack vare de rundade överfönstren, vilka ger fint ljusinsläpp till rummet. Fönstren öppnas med tidstypiska spanjoletter. Rummet är med sin storlek och rymd idealiskt för umgänge; med gott om utrymme för sittning i både soffa och fåtöljer bjuder du lätt till fest. Rummets fönster vetter mot Svartensgatan, med Mosebacke torg alternativt stadens puls runt hörnet.

Sovrum

Angränsande köket finner vi lägenhetens generösa största sovrum, där en av de tre kakelugnar återfinns. Denna vita runda kakelugn har dubbla luckor och enkel relief i överkant. I sovrummet finns en rymlig garderobsförvaring, samt plats för stor dubbelsäng. Stuckaturen i taket är ytterligare en vacker detalj i detta rum, som i övrigt har vitmålade väggar, mörka trägolv och fina snickerier samt spegeldörr. Från sovrummet leder glasade dörrar med överljus ut till lägenhetens möblerbara balkong som ligger mot den lugna innergården. Ytterligare ett rum som kan användas som antingen sovrum eller som en förlängning av vardagsrummet leder via pardörrar in från vardagsrummet. Här finns lägenhetens tredje kakelugn, även den välsmyckade i mönstring, relief och i sin gröna nyans. Även i detta rum är väggarna vitmålade, och ljusinsläppet detsamma som i vardagsrummet med rundat överljus. Den breda öppningen mellan rummen ger fin kontakt med övriga lägenheten.

Badrum

Inte alla badrum har så här eleganta speglade pardörrar! I detta rymliga och vackra rum finns kakel och klinker i kakaobrun nyans, fint matchad till golven i övriga lägenheten. En av väggarna bryter elegant av i vitt. Allt kakel i badrummet är satt i stort format vilket ger exklusiv känsla. Här finns dusch med glasvägg, WC samt ett stilrent dubbelhandfat i vitt med dubbla kranar, väl anpassat till det platsbyggda underskåpet i dovt brun nyans. Badrummet har dimmade infällda spotlights, golvvärme och handdukstork.

Brf Kejsaren

Föreningen

Brf Kejsaren (org. nr 716416-7699) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Kejsaren 22 år 1980. Föreningen består av ett gathus och ett gårdshus med adress Svartensgatan 8 A och 8 B, och omfattar 24 lägenheter med bostadsrätt samt en lokal med hyresrätt. Husen förenas av två innergårdar. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på låga 3 606 kr per kvm boyta. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Agenta Förvaltning AB. Teknisk förvaltning sköts av Riksbyggen AB.

Bredband och kabel-tv

Bredband och kabel-tv levereras via Com Hem.

Juridisk person

Föreningen kan pröva juridisk person som ägare.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 138 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Modern tvättstuga, torkrum, cykelställ- och barnvagnsförråd, bastu samt föreningslokal. Innergård med utemöbler och grillmöjlighet.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Renoveringar, i urval

2016 installation av postboxar, 2015 barnvagnsförråd, justering av ventilationen bl a med fösterventiler, 2014 radonmätning, nya kodlås, renovering av lilla gården med nytt bärlager, dränering och asfaltsbeläggning, 2013 renovering av bastun, 2012 framtagande av underhållsplan för år 2012-2022, 2009 fasad- och fönsterrenovering av gat- och gårdshus mot stora gården, 2008 balkongbygge, 2004 el- och rörstambyte, 2000 ombyggnad av tvättstuga, 1999 renovering och målning av trapphus, 1995 fjärrvärme

Kommande renoveringar

2018 OVK genomgång och besiktning

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

OMRÅDET

Området kring Mosebacke hör till Stockholms mest eftertraktade lägen. Här befinner du dig i hjärtat av historiska Söder och bor granne med Södra teatern, Katarina kyrka och Katarinahissen, dessutom med några av Stockholms häftigaste utsikter runt hörnet. Du har ett stort och trevligt shopping- och restaurangutbud på Götgatan med omnejd, men också teatrar, konst och kultur. Här finns närhet till rekreation och grönområden i promenadstråk och parker, och med buss- och tunnelbana ett par minuter bort tar du dig enkelt vidare till hela Storstockholm. Ett stenkast från bostaden finns färjeförbindelser med möjligheter att upptäcka Stockholms skärgård.