Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tavastgatan 18
Arkitekt: N G Kjellberg - 1930
Södermalm - Mariaberget
LJUS COMPACT LIVING-DRÖM MED FYRA FÖNSTER I SÖDERLÄGE
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

Med fantastiskt utsikt över Södermalms takåsar ligger denna pärla till bostad. Det är ett mysigt och välkomponerat compact living-näste med nyrenoverat snyggkök och ett luftigt allrum med separat sovalkov. Lägenheten är placerad i ett burspråk med svårslagna fyra fönster till 23 kvadrat. Det höga söderläget gör att solen här hälsar på länge. På Tavastgatan bor du mitt i smeten och nära stadslivet men på en tyst och lugn gata med platser som Monteliusvägen, Ivar Los park, Skinnarviksberget och flera andra oaser just intill.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Tavastgatan 18
Område:
Södermalm - Mariaberget
arkitekt:
Arkitekt: N G Kjellberg - 1930
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
1 rum
Area:
23 m²
Avgift:
1 371 kr

Allmänt

Detta är en både smart och trivsamt etta med separata rum för såväl matlagning som sömn. De för ytan ovanligt många fönstren sätter karaktär, ger ljus och häftig utsikt. Till lägenheten hör även ett vindsförråd.

Kök

Köket är helt nytt (2017), snyggt och välplanerat. Köksluckorna kommer från Picky Living och är lackade i en vacker dovt gråblå nyans. Dessa matchas med en mörk spegelvägg som skapar ett stilfullt djup till inredningen. Bänkskivorna är gjutna i betong. Maten lagas med härlig utsikt då gasspisen är snitsigt inordnad framför köksfönstret. Ett kylskåp från Smeg är placerat i allrummet.

Allrum

Lägenhetens allrum är ljust och luftigt tack vare generös takhöjd och de tre fönster som upptar en större del av ytterväggen. Från fönstren kan du blicka ut över ett panorama av vackra plåttak. Tittar du åt vänster kan du se Gröna Lund glittra i nejden. De tre spröjsade bågarna förenas av en lång fönsterbräda av marmor. Rummet är inbjudande, mysigt och lätt att möblera. En bevarad klädkammare finns i anslutning. På golvet ligger en fin fiskbensparkett av ek.

Sovalkov

Vid allrummet finns en alkov där skåp platsbyggts med sängplats ovanpå. Här får du både undan sängen från rummet och bra förvaringsutrymmen samtidigt. Med draperi skärmas sängen helt bort från övriga lägenheten.

Badrum

Badrummet har vita kaklade väggar och en blå våtrumsmatta på golvet. Här finns dusch bakom glasväggar, wc, handfat, badrumsskåp och en handdukstork.

Hall

När du kommer innanför ytterdörren välkomnar dig en fin liten hall som därefter leder rakt in i det stora ljusa allrummet. En långvägg ger gott om plats för krokar att hänga ytterkläder på. På golvet ligger stavparkett av ek.

Brf Katten 4

Kalla fakta om föreningen

Bostadsföreningen är en äkta bostadsförening som övertog fastigheten 1982 och omfattar 31 lägenheter med bostadsrättsform samt en upplåten som hyresrättsbostad. Den dagen denna blir ledig säljs den på marknaden och köpeskillingen tillfaller föreningen, som då ex vis kan amortera på lånen eller utgöra kapital för renovering etc. Föreningen äger marken och det finns således inga risker för förhöjda tomträttsavgälder eller liknande.

Gemensamma utrymmen

Som boende i föreningen har man tillgång till trivsam innergård. Det finns cykelförråd på vinden och cykelparkering på gården. Cyklar kan även förvaras på vädringsbalkongen mellan plan 1 och 2. Tvättstugan är belägen i källaren och den är utrustad med två tvättmaskiner, två torktumlare samt ett torkskåp.

Genomförda renoveringar

Balkonger samt uteplats byggdes/renoverades samt säkerhetsdörrar installerades 2015. Vattenrören från stuprännan grävdes ner och stenplattorna på gången upp till soprummet byttes ut 2011.Yttertaket reparerades under 2010 och elstigarna byttes ut året innan. I samband med detta byggdes även en ny tvättstuga i källaren. 2007 målades trapphuset om och då passade man på att byta ut all belysning i de offentliga utrymmena samt renovera hissen. Yttertaket målades och källarfönstren byttes 2006. 2004 målades och renoverades samtliga fönster I fastigheten. Stammarna byttes I slutet av 1980 talet. Stammar håller normal I 50-60 år.

Kommande renoveringar:

Taket skall renoveras.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är god med en för området mycket låg belåning (cirka 1 600 kr i lån per kvm medan snittet för Södermalms föreningar är strax över 6 000 kr i lån per kvm). Föreningen godkänner delat ägande, någon minsta ägarandel finns ej. Juridisk person godkänns inte som medlem i föreningen.

Andrahandsuthyrning:

För att beviljas uthyrning av sin bostad krävs giltiga skäl. Exempelvis studier på annan ort, samboende etc. hotelliknande verksamhet godkäns ej.

TV och Internet

Kabel-TV och internet via ComHem (ej fiber).

OMRÅDET

Här bor du i idylliska kvarter på Mariaberget där historiska hus och kullerstensgator blir din vardag. Bastugatans och Monteliusvägens vyer är några av de mest kända och avporträtterade i Stockholm, här har du Riddarfjärden, Gamla stan, Riddarholmen, Stadshuset, city och de fjärran vyerna från första parkett. På Tavastgatan infinner sig lugnet och stadsbruset filtreras undan. Men närheten till stadslivet finns här och närområdet bjuder på många bra restauranger och caféer. Vill du äta libanesiskt ligger Tabbouli ett fåtal steg från porten.