Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ringvägen 122
Karlén & Wikner - 1961
Södermalm
SNILLRIKT BOENDE MED DRAMATISK CHARM
TEXT: ENGSTRÖM FOTO: SPINELL STYLING: EVENSTEVEN

Här är ett maximerat boende som med hjälp av en kreativ renovering placerar köket i bostadens vardagsrum och ger generös plats för gäster, utan att kompromissa med ett separat sovrum. En spännande lek med nischer, nedsänkta tak och spotlights ger denna lägenhet extra dramatisk charm med intressanta materialval, utan att för den skull ge avkall på husets originaldetaljer. Ett perfekt boende för dig som vill ha kombinationen av socialt umgänge och ombonad hemmatid.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

16
Visning söndag 16 dec 13:45 - 14:15
Välkommen på visning

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Ringvägen 122
Område:
Södermalm
arkitekt:
Karlén & Wikner - 1961
Våning:
1, hiss finns
Rum:
2 rum
Area:
38 m²
Avgift:
1 316 kr
Pris:
2 250 000 kr kr/bud

Allmänt om fastigheten

El:
1 800 kr/år
Övrigt:
1 800 kr/år
Total driftskostnad:
3 600 kr/år

Hall

Hallen bjuder på en dramatisk entré i vackert mattsvart klinkergolv. Detta förstärks i de platsbyggda garderoberna, den ena i svart fond, den andra med belysning och frostade glasdörrar. Här finns gott om avhängning och förvaringsmöjligheter. Väggarna är målade i vitt tidigare i år.

Badrum

I hallen ligger också badrummet. Här finns i dagsläget WC och dusch, väggarna är vitmålade och täckta till häften av vitt kakel med grå fog. Golvet har en plastmatta och över handfatet finns ett stort badrumsskåp. Ett visst renoveringsbehov råder i badrummet, utrymmet är dock väl tilltaget och här finns exempelvis potential att sätta in ett badkar eller nyttja ytan till mer förvaring.

Sovrum

Med önskemål att ha ett separat sovrum byttes det 2013 plats på boendets kök, till förmån för ett separat sovrum. Här har den stora sängen platsbyggts i helt egen stil och givit sovrummet dess mycket ombonade karaktär. Stommen som byggts runt sängen står också för rummets förvaring i form av byrå och hylla. Taket har bitvis sänkts ner och därmed skapat en dramatisk effekt, och ger samtidigt plats för halogenspotlights. Fönstret i sitt karaktäristiska fyrkantiga 60-talsformat ger gott om ljusinsläpp och har den praktiska vädringsluckan som fin detalj. Den djupa fönsternischen med sin marmorskiva ger också rummet fin prägel. Väggarna är målade i vitt och golv i laminat och i taket finns den stilfulla kantnischen som ramar in rummet.

Kök

Köket blir i mycket detta boendes hjärta, där det fått en framträdande plats i vardagsrummet. Det har man också tagit fasta på inredningsmässigt. Köksluckorna i svart går igen från andra detaljer i lägenheten. Luckorna går hela vägen upp till taket och ger tillsammans med skåpen plats för förvaring. Här finns också två bänkskivor, vitvarorna i svart är placerade under den bortersta bänken. Det smårutiga mosaikkaklet i en skiftande vinröd nyans skapar en fin effekt i kökets inredning. Genomgående är det laminatgolv i boendet, här i en mörkt brun nyans.

Vardagsrum

Det kombinerade köket och vardagsrummet rymmer plats både för matbord och soffa, detta är ett boende som präglas av flexibilitet. Här finns utrymme både för de större sociala umgänget och stillsammare middagsbjudningar. Rummet har gott om ljusinsläpp tack vare det tredelade fönsterpartiet som går längs med hela rummet. Fönstren vätter mot innergården och dessa ramas även här in av det nedsänkta taket med sina spotlights. Originaldetaljer som det djupa fönsterbrädet i marmor finns här liksom de tidstypiska snickerierna som håller hög klass. Hela rummet ramas in av den för boendet utmärkande taknischen.

HSB:s Brf Masken

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Masken 50, med adresserna Ringvägen 122-130 och Bohusgatan 31-41. Föreningen upplåter 181 lägenheter med bostadsrätt och 6 uthyrda hyresrättslokaler. Huset ritades av arkitekterna Karlén Bertil & Wikner Ralph och uppfördes 1963.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1971.

Mark

Eftersom föreningen äger marken så påverkas man inte av eventuella höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska- och tekniska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering

1990 renoverades fönstren. 1995 renoverades balkongerna och plåttaket målades om. 2008 gjordes fasaden på Bohusgatan. 2009 spolades samtliga stammar i kök och badrum. 2010 gjordes det en besiktning av badrummen där man tittade närmare på golvbrunnar och allmän status. 2015 stamspolning. 2016 har vissa balkongerna och fönster underhållits. 2016 byttes även hissarna på Bohusgatan 41, 36 och Ringvägen 126 och man renoverade taket på Bohusgatan 35-37.

Kommande renoveringar

I dagsläget har föreningen inga planerade renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna i föreningen är ca 5,2 mkr, vilket ger cirka 469 kr per kvm boyta. Snittet inom Stockholms tullar är ca 6 000 kr/kvm. Avgift/kvm ca 479 kr. I dagsläget finns inga beslutade eller planerade avgiftsförändringar. Mycket goda intäkter från lokaler uppgår till ca 3,2 mkr/år.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd och rättiga skäl från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygghansa.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Närmsta gemensamma tvättstuga finns belägen i källaren och är utrustad med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Det finns även två cykel/barnvagnsrum i huset samt soprum på gården.

Vad ingår i månadsavgiften

I avgiften ingår värme, vatten och kabel-TV.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Säljare betalar överlåtelseavgift. Medlemskap i HSB krävs för medlemskap i föreningen.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens, årsredovisning, hemsida samt kontaktperson: 2018-08-30. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Parkering:

Föreningen har 171 garageplatser som kan hyras för 700 kr/mån och 52 parkeringsplatser som kan hyras för 300 kr/mån.

Bredband och TV

Fiberanslutet bredband levereras av Bredbandsbolaget, kabel-TV levereras av Com Hem.

OMRÅDET

I detta boende har du nära till det mesta. Södermalms olika områden är stenkast bort: Skanstull, SoFo, Medborgarplatsen i direkt närhet. Götgatspuckeln och Mariatorget en bit bort, men ändå promenadvänligt. Ta del av det digra utbud som finns i form av restauranger, shoppingcenter, caféer, teatrar, biografer, konst och kultur. Eller upplev Årstavikens fina motionsstråk eller grönskan i Blecktornsparken och Vita Bergsparken. Inte heller vattnet är långt bort från denna adress, upplev Södra Hammarbyhamnen, Eriksdalslunden eller Eriksdalsbadet. Kommunikationerna är utmärkta med tunnelbanan och bussarna vid Skanstull, endast någon minut bort. Närmsta pendeltåg finns vid Södra Station som snabbt tar dig vidare på din resa.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här