Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tavastgatan 8
Nordenskjöld 1928
Södermalm - Mariaberget
TJUSIGT TJUGOTAL I KULTURHISTORISKA KVARTER
TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTO: LIFFNER

I en vacker och välbevarad 1920-talsfastighet på kullerstensbelagda Tavastgatan ligger denna fina och mysiga tvåa. Det är en ljus och trivsam hörnlägenhet med runtgående planlösning och väldisponerade rum med generös takhöjd och stora spröjsade fönster. Köket har öppnats upp mot vardagsrummet vilket skapar ett luftigt och inbjudande sällskapsrum. Intill ligger ett rofyllt och mysigt sovrum. Dessutom är hallen möblerbar och bostaden bevarar flera inbyggda originalgarderober. Att vandra upp för Mariaberget och hem under de lågt sittande snirkliga gatubelysningen på Tavastgatan är lite som att komma in i en annan värld. Här är du mitt i stan men i en lugnare, lite mer poetisk kontext. Och lycka är att få kliva in genom den eleganta portalen märkt med en gyllene 8…

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Victoria Dexback
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Tavastgatan 8
Område:
Södermalm - Mariaberget
arkitekt:
Nordenskjöld 1928
Våning:
2 av 5
Rum:
2 rum och kök
Area:
49 m²
Avgift:
2 679 kr Inkl värme, vatten, basutbud tv

Allmänt

Detta är en charmfull och hemtrevlig lägenhet. Profilerade snickerier, spegeldörrar, djupa nischer och spröjsade fönster är några av de detaljer som bidrar till detta. Från fönstren har du utsikt över den fina omkringliggande bebyggelsen. Väggarna i hall, kök, vardagsrum och sovrum är nymålade (2017/2018) och eluttag och strömbrytare/dimmers är bytta till mer tidstypiska. I vardagsrum, sovrum och hall ligger fin fiskbensparkett av ek, bevarad från byggåret. Till lägenheten hör även ett vindsförråd.

Kök

Köket har öppnats upp mot vardagsrummet och nås även från hallen. Här finns en fin bevarad köksdörr med glas och krysspröjs i översta fyllningen. Köksinredningen är byggd i vinkel och har cremefärgade fronter. Den generösa takhöjden har utnyttjats med överskåp i dubbla rader. Bänkskivorna är av trä och väggarna vid arbetsytorna är klädda i mosaik. På golvet ligger svart keramisk skiffer. Köket är utrustat med gashäll, ugn, fläktkåpa, kyl och frys, samtliga i rostfritt utförande. En mindre matplats ryms i köket för den som så önskar.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett härligt och vackert hörnrum. Fönster i två väderstreck gör rummet ljust och luftigt och öppningen mot köket plussar på detta ytterligare. Det är ett rum som inbjuder till trevligt häng. Här kan du ha både en soffgrupp och en större matplats samt förvaringsmöbler. På golvet ligger fiskbensparkett av ek.

Sovrum

Sovrummet är ett generöst rum med gott om plats för dubbelsäng plus ytterligare möblering. En inbyggd garderob finns även i rummet. Väggarna är nyligen målade i ljust grått och på golvet ligger fiskbensparkett av ek.

Hall

Hallen är ett rymligt och möblerbart rum som leder till alla rum. Här finns plats för till exempel byrå eller kanske ett skrivbord. En fin hatthylla med ankarkrokar är bevarad och det finns två inbyggda originalgarderober. Väggarna i rummet är nymålade i en dovt grönblå nyans som kontrasterar snyggt mot de vitmålade snickerierna.

Badrum

I badrummet finns dusch bakom glasväggar, wc, handfat med kommod och badrumsskåp i ett hörn samt en handdukstork. Väggarna är kaklade i vitt och på golvet ligger blå klinker med golvvärme.

Brf Kattan Mindre 6

Antal lägenheter och lokaler

Fastigheten Kattan Mindre 6 består av 31 bostadslägenheter. 29 lägenheter är upplåtna med bostadsrätt och 2 st är upplåtna med hyresrätt. Utöver detta finns 1 lokal med hyresrätt. Föreningen är äkta och ritades av arkitekt Nordenskjöld år 1928.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1995 och är en äkta förening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningens förvaltning sköts av SBC.

Utförda renoveringar

2016 - Ny entrédörr höger. 2015 - Omputsning innergård 2. 2013 - Omputsning och isolering innergård. 2010 - Omläggning fjärrvärme. 2009 - Ommålning fönster, soprum och förråd samt renovering takaltan. 2008 - Renovering kontorslokal. 2005 - Renovering balkonger och ombyggnad del av råvind. 2004 - Omläggning tak, skiffer, plåt samt renovering hiss. 2002-2003 - Rörstambyte och elstambyte. 2000 - Ommålning fönster. 1996 - Omputsning fasad.

Planerat underhåll

2019 - Fönsterrenovering. Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2014 och som sträcker sig fram till 2024.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår enligt årsredovisningen 2017 till ca 4,5 milj kr (dvs ca 6.669kr/kvm och lån). Det ligger enligt genomsnittet 6000 kr/kvm. En av föreningens 3 kvarvarande hyreslägenheter såldes och omvandlades därmed till brf. Flera större amorteringar av befintliga lån gjordes därmed.

Avgift

Inga planerade avgiftshöjningar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Bredband/Tv

Com Hem AB

Försäkring

Föreningen är försäkrad hos Brandkontoret. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en härlig innergård och gemensam tvättstuga.

Delat ägande

Minsta andel 10%.

Ägande:

Juridisk person, samtycke av styrelsen måste ske. Delat ägande, andelsägande samtycke av styrelsen måste ske.

OMRÅDET

Tavastgatan är ett av Södermalms äldsta gatunamn och här befinner du dig i vackra och anrika kvarter bland många kulturhistoriskt värdefulla fastigheter. Kullersten och kulturhus blir här en del av din vardag. Bastugatans och Monteliusvägens vyer är några av de mest kända och avporträtterade i Stockholm, här har du Riddarfjärden, Gamla stan, Riddarholmen, Stadshuset, city och de fjärran vyerna från första parkett. Tavastgatan är en lugn oas och kullerstenarna gör att biltrafiken begränsas. Men du bor bara ett stenkast från Slussen, Hornsgatan och Mariatorget och all service, restauranger och barer. Flera trevliga ställen finns bara någon minut bort, till exempel A bowl, Magnolia och Tony´s pizzeria