Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Swedenborgsgatan 11
OKÄND ARKITEKT 1886
Södermalm - Mariatorget
KAKELUGN OCH BALKONG - MYSIG TVÅA MED PULS RUNT HÖRNET
TEXT: MURÈN STYLING: COPPARSTAD FOTO: LIFFNER

I ett vackert och välbevarat hus anno 1886 ligger denna fina och väldisponerade tvåa med balkong och fungerande kakelugn. Det är en ljus och luftig lägenhet med förträfflig genomgående planlösning där vardagsrum och sovrum ligger i fil mot gatan och köket och balkongen ligger mot en lugn innergård. Detta är en bostad att njuta av alla tider på året. Under kyligare årstider ger kakelugnen värme och mys, och under sommarhalvåret är balkongen din place-to-be. Här råder lugn och ro, samtidigt som Söders puls väntar utanför porten. Du bor med bästa läge till restauranger och caféer på trevliga Swedenborgsgatan som under sommaren blir gågata med uteserveringar, planteringar och härligt folkliv.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Swedenborgsgatan 11
Område:
Södermalm - Mariatorget
arkitekt:
OKÄND ARKITEKT 1886
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
58 m²
Avgift:
2 871 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv (bas)

Allmänt om fastigheten

El:
2 400 kr/år
Försäkring:
1 400 kr/år
Total driftskostnad:
3 800 kr/år

Allmänt

Detta hem är en väldisponerad lägenhet med historia i väggarna. Kakelugn, stuckaturer, speglade dörrar och nischer, fotpaneler och andra detaljer minner om husets ursprung i 1880-talet. I hela lägenheten har trägolven tagits fram och de är pigmenterade i vitt. Till lägenheten hör även ett källarförråd.

Kök

Köket är ett ljust och luftigt rum som inbjuder till trevligt häng. Storleken på rummet ger plats för långbord, här kan du duka för tolv personer. Köksinredningen har vita släta fronter och bänkskivor av mörkgrå laminat. Som stänkskydd sitter vitt kakel. Köket är utrustat med spis, fläktkåpa, diskmaskin, kyl och frys. Två fina originalskafferier finns bevarade i köket och de slukar mycket förvaring. Däremellan finns en charmig välvd vägg där en platsbyggd hylla följer rundningen. Glasade pardörrar leder till lägenhetens balkong, som ligger in mot den lugna innergården. Hit är det fint att ta med sig frukosten och njuta av morgonsolen, eller duka upp till middag efter en lång dag.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett ljust och vackert rum med två fönster mot gatan, speglade nischer, fotpaneler och pardörrar till intilliggande rum. Rummet smyckas även av en riktigt tjusig kakelugn i rektangulärt format med ornamenterat krön och mittelband. Kakelugnen är fullt fungerande och ger rummet extra mysfaktor framför allt under höst- och vintermånaderna. Väggarna i rummet är målade i ljust grått som kontrasterar fint mot de vitmålade snickerierna.

Sovrum

Sovrummet är ett mysigt och rogivande rum i fil med vardagsrummet. När du vaknar ser du de vackra pardörrarna som leder till vardagsrummet, och du har även en fin siktlinje in mot hallen och köket. Väggarna i sovrummet är också målade i ljust grått och fotpaneler och andra snickerier är vitmålade.

Badrum

Badrummet är ett litet och funktionellt rum med dusch i en nisch, handfat med kommod, badrumsskåp med spegeldörr och wc. Väggarna är kaklade med rektangulärt kakel och på golvet ligger mörkt grå klinker.

Hall

Hallen är centralt placerad i bostaden och leder till alla rum. Innanför dörren finns gott om plats för klädförvaring. Vackra pardörrar leder till lägenheten.

Brf Marsvinet 4

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Marsvinet 4 samt marken. Föreningen är en äkta brf. Föreningen upplåter 10 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet och 1 lokal med hyresrätt. Vem som ritat fastigheten är okänt då ritningarna är osignerade. Huset uppfördes1886.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2003.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastun/ Bo Vera Konsult och den tekniska förvaltningen sköts av föreningen själva med under entreprenör.

Renovering

2018 Ny tvättmaskin (en av två). Nytt portkods system. 2017 Taket målat. 2016 Tvättstugan helrenoverad, torkskåp sattes in. Kakelugnar sotade. 2015 Spolning av avloppsstammar. 2014 Ny ventilation tvättstugan. 2011 Rökkanaler neddragna till kakelugnarna samt tryckprovade, brf innehavaren satte om kakelugnen. Tidigare lokal på entreplan byggdes om till lgh. 2010 Balkonger byggdes. 2008 Ny port. 2005 Nya tvättmaskiner. 2004-2003 Trapphuset målades om samt taket renoverades.1985-1986 Stambyte, el-stammar.

Kommande renoveringar

Inga större renoveringar är planerade. Hyreslägenheten kommer att iordningsställas, ytskikt och upptagandet av balkongdörrar. Lägenheten kommer sedan att säljas av föreningen.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 4,6 Mkr, vilket ger cirka 7106kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 595kr.

Avgiftsförändringar:

Inga planerade avgiftsförändringar under 2018.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Föreningen tillåter inte korttidsuthyrning som Airbnb eller liknande.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har två gemensamma städdagar. En dag på våren, en dag på hösten.

Tvättstuga

Tvättstugan ligger i källaren. 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare, 1 torkskåp, 1 mangel.

Gemensamma utrymmen

Gemensam innergård med utemöbler och grill. Cykelställ under tak på gården, Möjlighet till vinterförvaring av cykeln finns. Grovsoprum i anslutningen till gården inkl. viss återvinning. Tvättstuga.

Vad ingår i månadsavgiften

I månadsavgiften ingår värme och vatten samt Kabel-tv (basutbud) från Telenor (comhem). Bredband kan tecknas med Telenor (comhem). Till lägenheten hör ett källarförråd.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Köparen står för överlåtelseavgiften och pantsättningsavgiften till föreningen.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-12-10. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret blir Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar, blommor och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Bistro Süd, Racamaca, Petrus, Johan & Nyström och Stikki Nikki. Morfar Ginko ligger till och med i samma hus. Du bor precis vid Mariatorgets tunnelbana och endast ett par minuter från pendeltågen vid Södra station, vilket gör att du snabbt tar dig till stora delar av Stockholm. Även accessen till Arlanda är smidig genom pendeltåget.