Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Brännerigatan 1
BJÖRN HEDVALL 1927
Södermalm - Sofo
SNYGG, SMART OCH SOCIAL 1920-TALSTREA MED BALKONG
TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAF: BOUKARI

Stilfullt färgsatt, väldisponerade rymliga rum och arkitektritade lösningar - denna trea i mysiga och lugna kulturkvarter mitt i SoFo har det lilla extra. Här bor du på eget våningsplan i ett välbevarat 1920-talshus med balkong mot gården. Lägenhetens planlösning är genomgående och har en optimal disposition med kök och vardagsrum i öppen planlösning mot stillsam gata samt sovrum invid varandra mot gården. Här bor du på en av Söders lugnaste gator - ett suveränt läge mittemellan Nytorget och Skanstull, granne med konstnärsateljéer, Nackas hörna och Katarina Bangatas lummiga allé.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Brännerigatan 1
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
BJÖRN HEDVALL 1927
Våning:
1 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
82 m²
Avgift:
3 532 kr inkl värme, VA, balkongavgift

Allmänt

Detta är en mycket yteffektiv och rymlig lägenhet som både ger utrymme för större sociala sammankomster och mysigt vardagslugn. Bostaden är stilren, charmfull och flott färgsatt. Alla lösningar är arkitektritade med omsorg för detaljer, som smarta eldragningar och strömbrytare med dimmer i samtliga rum. Väggar och tak är tilläggsisolerade vilket ger en behaglig ljudmiljö. Till lägenheten hör även ett källarförråd om cirka 8 m2.

Kök och vardagsrum

Kök och vardagsrum utgör tillsammans ett stort och härligt sällskapsrum perfekt för sociala sammankomster. Här dukar du lätt för tio personer. Köksinredningen kommer från Kvik och har vita släta fronter som matchas med en gedigen grå kalkstensskiva och vit diskho i porslin. Exklusiv väggmonterad blandare från Vola. Köket är i övrigt utrustat med induktionshäll, varmluftsugn, fläktkåpa, mikrovågsugn, en extra tystgående och integrerad diskmaskin samt kyl och frys. I vardagsrumsdelen finns en stilfull platsbyggd bokhylla med skåp nedtill. Här finns även gott om utrymme för en generös soffgrupp och till exempel tv och förvaring. Väggarna i kök och vardagsrum är målade i ljust grått och på golvet ligger ett vitmålat plankgolv. Rummet har två stora och spröjsade fönster med utsikt mot kvarteret Tegens låga och vackra 1700-talsbebyggelse.

Sovrum 1 och 2

Lägenheten har två sovrum, ett större och ett mindre. Dessa ligger bredvid varandra och har båda fönster in mot gården. Det större av dem används idag som föräldrasovrum. Här finns gott om plats för både dubbelsäng och förvaring. Dessutom ligger här en stor klädkammare som även är inredd som arbetsplats och syateljé. Här finns klädförvaring med klädstänger, utdragbara lådor av trä, konsolhyllor och en utdragbar bordsskiva. Från det större sovrummet har du också utgång till lägenhetens balkong som har smidesräcke och golv av vackert ljust mönstrat klinker. Det andra sovrummet används idag som barnrum. Här är väggarna målade i mintgrönt. I en nisch finns en platsbyggd bokhylla. I övrigt ryms både lugn och lek med säng och leksaker.

Badrum

Badrummet är snyggt, stilrent och rymligt. Väggarna är helkaklade i ett ljust beige kakel med infälld stor spegel. På golvet ligger mörkt grå klinker med vattenburen golvvärme. Badkaret är inkaklat med blandare och duscharmatur från Vola. I rummet finns bra förvaring i ett platsbyggt skåp med bänkskiva i svart granit och spegelväggskåp ovanför, en inbyggd tvättmaskin, ett rektangulärt vägghängt handfat, wc och handdukstork.

Hall

Hallen tar dig omedelbart in i händelsernas centrum. Innanför ytterdörren finns en platsbyggd hatthylla med krokar och skoförvaring. Ytan ger också plats för till exempel en byrå. Vid ytterdörren är väggen målad i en ljusröd nyans, och mellan hall och kök finns en blå vägg.

Brf Plogen 13

Allmänt om föreningen

Föreningen bildades 1998 och förvärvade 1999 fastigheten Plogen 13. Föreningen består av 52 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt tre lokaler (total lokalyta 807 kvm). Dessutom finns ett garage med 19 platser i fastigheten. Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Renoveringar

2018 Hissrenovering 2016 Upprustning av balkonger. 2015 Stamspolning och OVK. 2014 Fönsterrenovering. 2012 Nytt fläktsystem. 2009 Källaren renoveras och nya förråd byggs. 2008 Trapphusmålning. 2007-2008 Tvättstugan renoverades. 2003 Takrenovering. 1990 Stambyte samt nya elstigare. Vinden inreds till lägenheter och nytt tak samt ny hiss installeras.

Ekonomi

Föreningens positiva kassaflöde finansierar de investeringar och underhåll som utförs, mycket tack vara de goda lokalintäkter föreningen har. Lån per kvm bostadsrättsyta är 6 145 kr (19,8 msek i låneskuld) och föreningen amorterar årligen. Dessutom har föreningen nästan 3 msek i kassan.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har flera gemensamma utrymmen som en modern tvättstuga med 4 tvättmaskiner varav 2 extra stora, 2 st torktumlare, 1 mangel, 2 torkskåp. Det finns också en föreningslokal med pentry, cykelförråd, barnvagnsförråd, och en trevlig innergård med sittgrupper, planteringar och lekplats.

Förråd:

Till lägenheten hör ett förråd med Troaxgaller i källaren. Ca 2,5 x 3 meter.

Garage

Föreningen har även 19 garageplatser för bil, 3 garageplatser för Mc samt 1 parkerings plats utomhus. Kostnaden för en garageplats är 950kr/mån. För närvarande kö.

Bredband och Kabel-TV

Fiber finns indraget. Det är Opennet, vilket betyder att man väljer leverantör och abonnemang efter eget önskemål.

Ägande

Föreningen tillåter delat ägande. Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Brännerigatan är en lugn och enkelriktad lummig gata perfekt belägen mitt emellan Nytorget och Skanstull. Här bor du lugnt och avskilt och ändå mitt i smeten med ett stort utbud av restauranger, barer, caféer, butiker och kommunikationsmedel av olika slag i din omedelbara närhet. Alldeles intill ligger exempelvis en stor välsorterad Coop-butik öppen till 23 varje dag. Du bor mitt i de mysiga SoFo-kvarteren nära Ringen med Teatern, Skrapan, Götgatan och Ringvägen. Du bor granne med fina lekparken Bryggartäppan som föreställer 1800-talets Södermalm i miniatyr inspirerad av Per-Anders Fogelströms Mina drömmars stad. Dessutom finns Vitabergsparken, Nytorget och Blecktornsparkerna på kort promenadavstånd, liksom vattnet och kajerna med fina motionsstråk och bad vid Årstaviken. Mittemot bostaden ligger kvarteret Tegen, med anor från 1740-talet som bland annat huserat bryggeri och bränneri. Idag är kvarteret ombyggt till konstnärsateljéer.