Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Fållnäs 23
Ombyggt 1962
Sorunda
EN PLÄTT FÖR RETRÄTT - ÄLSKVÄRT PARADIS MED LUMMIG GÅRD
FOTO: JOCKEONO STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

En egen plats på jorden, en röd stuga med vita knutar och spröjsade fönster, stora lönnar som gjorda för att hänga gungor i, knotiga fruktträd och stora gräsmattor för lek och trädgårdsmiddagar. Denna torpegendom i Sorunda socken är en ljuv tillflykt från vardagen, en egen lustgård i en vacker bygd. Sorunda ligger i ett levande landskap, omgiven av bergknallar, slingrande grusvägar, åkerlappar och havsvikar. Boningshuset är en parstuga uppförd kring det förra sekelskiftet med en mysig och naturomgiven trädgård som ligger i ostört läge. Huset och platsen har genom åren tagits omhand med kärlek, omsorg och respekt. Interiört är huset precis lika njutbart som utomhusmiljön, här finns eldstäder, mjuka såpskurade trägolv, spegeldörrar med kammarlås, pärlspont och andra genuina originaldetaljer. Huset har tre stora sovrum och härliga sociala ytor i kök och vardagsrum. Därtill finns även en gäststuga, en nybyggd bastubyggnad och förråd. Höstbrasor, julfirande, vitsippebackar och ljusa sommarkvällar – livet på Nytorp fyller hela året med upplevelser, stora som små.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Friköpt fastighet
Adress:
Fållnäs 23
Område:
Sorunda
arkitekt:
Ombyggt 1962
Rum:
5 rum
Area:
103 m² + 1 m² biarea
Tomtareal:
5 203 kvm

Byggnad

Byggnadsår:
1910
Energiklass:
None
Vatten/Avlopp:
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Fastighetsbet.:
Fållnäs 2:8

Allmänt om fastigheten

Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
1 801 000 kr/år
Summa pantbrev:
1 980 000 kr
Tomtareal:
5 203 kvm
Vatten/avlopp:
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Rättigheter:
Förmån: Officialservitut Vattentäkt Ledning, 01-SOU-1896.1 Förmån: Officialservitut Väg, 01-SOU-1896.3 Last: Officialservitut Väg, 01-SOU-1896.2

Nedervåning

En enkel stentrappa och gamla fina pardörrar leder in i huset och förstugan. Här finns gott om plats till att ställa av sig stövlarna och hänga ytterkläder. Från farstun ligger ett rum åt vardera hållet, som sig bör i en parstuga. På vänster sida finns vardagsrum och kök och på höger sida ett sovrum. Vardagsrummet är det rum som i tidernas begynnelse var kök och det rum som troligtvis under den kalla årstiden var det enda som man använde till vardags. Här finns nämligen en eldstad en modell större. När elden börjat spraka här ger den snabbt värme till huset, och den stannar kvar länge. Kalla vintermorgnar är murstocken ännu varm efter natten. Vardagsrummet har fönster i två väderstreck och pärlspont på väggar och tak. Trätiljorna på golvet är behandlade med vitpigmenterad hårdvaxolja. Köket ligger i en utbyggd del av huset som tillkom under 1960-talet och som ligger med stor öppning mot vardagsrummet. Rummen är sammanfogade utan att vara mitt upp i varandra. Köksinredningens fronter har nyligen målats i grönt och som stänkskydd sitter vitt metrokakel. Bekvämligheter i form av diskmaskin, kyl, frys, spis och fläkt betjänar dig i kökets sysslor och intill finns en ljuvlig matplats i glasveranda-style. Här finns även dörr till uteplats och trädgård för smidig access till utomhusätning. Intill köket ligger husets badrum med toalett, handfat och dusch. På golvet ligger svart- och vitrutig klinker och väggarna är klädda med ljust gulmålad träpanel. Kammaren på andra sidan farstun används idag som sovrum. Här sitter en vacker småmönstrad tapet med ursprung i förra sekelskiftets mitt. Tapeterna är satta på masonit, och bakom finns träpanel. I rummet finns också en rörspis, som fungerar och ser ut ungefär som en kakelugn men har putsad yta. Här är det gott att ligga och slumra med brasans sprak vid fötterna. Rummet har även bra förvaring i en 3,5 meter lång garderobsvägg.

Övervåning:

På husets övre plan finns två sovrum, ett större och ett mindre. I det större finns drömmarnas sovplatser för alla kids, två platsbyggda sängkojor, med en stor platsbyggd garderob mellan sig. Dessutom finns ytterligare en garderob i rummet. Väggarnas träpanel har plockats fram bakom lager av masonit. Furugolvet är nyslipat och behandlat med linoljesåpa. Rummet badar i solljus från lunch och framåt. Det andra sovrummet är dock inget litet rum, här finns idag både en dubbelsäng och en barnsäng. Från fönstret har du utsikt över infarten till gården och vidare över de omkringliggande markerna. Även här har träpanelen tagits fram och väggarna har målats med pärlgrå äggoljetempera, och golvet är nyslipat och linoljesåpat. Här finns också en väggfast garderob. Mellan de båda sovrummen ligger en trapphall, som också är ett mysigt rum med takfönster, vitmålad väggpanel och plats för möbler.

Gäststuga

På tomten finns en gäststuga i form av en friggebod med en liten veranda framför. Huset är isolerat och värms upp av element. Ett vackert blyinfattat fönster sitter bredvid ytterdörren. Interiört har väggarnas träpaneler målats med mörkblå äggoljetempera och golvet är behandlat med en mörkare hårdvaxolja. Chansen är stor att kompisar gärna kommer och bor över i detta ombonade mys.

Bastu

På gården finns också en bastu, vedeldad och med solpaneler på taket som går till ett batteri. Ved kan förvaras i ett förmak där det också är plats för omklädning. På baksidan av bastun finns en utedusch i form av ett kopparkärl som samlar regnvatten, samt en kran. Framför bastun finns ett soldäck.

Trädgård

Fastigheten har en tomtarea om 5000 kvm trädgårds- och naturtomt med stora gräsytor, träd, buskar, odlingar och blomster. På gården finns till exempel två äppelträd, ett plommonträd, bärbuskar, en stor odlingsbädd och rabatter. För den som vill påta i jorden och odla egna grödor ger tomten alla möjligheter. I trädgården finns flera fina platser för utemöbler och i anslutning till köksingången ligger en nybyggd uteplats i söderläge med sol i stort sett hela dagen. Förutom redan nämnda gäststuga och bastu finns på tomten även ett par förråd.

Huset

Fållnäs 2:8 är en klassisk rödmålad parstuga, i mångt och mycket en sinnebild av ett torp på landet. Huset är uppfört i timmer och klätt med klassisk locklistpanel i rött. Foder, vindskivor, knutar och fönster är målade i vitt. På taket ligger tvåkupigt tegel och i dess mitt på framsidan av huset finns ett lunettfönster i en liten takkupa. På baksidan av huset finns dels den tillbyggnad som innefattar köket och dels en liten förrådsbyggnad.

OMRÅDET

Läget på Södertörn är mycket lättillgängligt, hit pendlar du smidigt från centrala Stockholm. Därmed är det enkelt att åka hit så ofta du vill, vilket du garanterat kommer att vilja göra. Här kan du ha långa helger var och varannan vecka och det går även att bo här i veckorna och köra till stan. Det går att åka kollektivt till Sorunda med pendeltåg till Ösmo och därefter buss. Fastigheten ligger avskilt och ostört i slutet av en väg. Grannar finns, men på en bits avstånd. Bakom huset kommer du genom en kort promenad upp på ett berg med utsikt över Oaxen, Mörkö och farleden in mot Södertälje med båtar av olika slag på väg dit och tillbaka. Här är solnedgångarna magnifika så efter grillmiddagen i trädgården packar du med fördel efterrätten i en korg och beger dig hit. Omgivningarna bjuder på oändliga naturupplevelser, löpvägar, skogar för bär- och svampplockning och mycket annat.