Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Utkiksbacken 22
CARL J FORSS 1906
Gröndal
LJUS OCH MYSIG VINDSVÅNING MED VIDUNDERLIG UTSIKT
TEXT: MURÉN FOTOGRAF: BOUKARI STYLING: RYDMANS HEM

På en adress som verkligen gör skäl för namnet ligger denna ljusa och ljuvliga vindsvåning med både en liten takterrass och en liten balkong. Här bor du högst upp i ett charmigt sekelskifteshus och med vidsträckt utsikt över hela Stockholm. Lägenheten ligger på eget våningsplan och har fönster i alla väderstreck. Planlösningen är flexibel med möjlighet till flera små sovrum. Kök, matsal och vardagsrum ligger i öppen planlösning men tack vare snedtak, murstock och fönsterkupor bildas rum i rummet. Genom fönstren och från terrass och balkong kan du pricka av de flesta stora landmärken i Stockholm. Här syns DN-skrapan, Tranebergsbron, Västerbron, stadshuset, rådhuset, Hötorgsskraporna, Kaknästornet, NK-klockan, taket på Stockholms slott, Högalidskyrkans två torn och många andra kyrktorn och riktmärken. Essingeöarna, Långholmen och Reimersholme frontar och Mälarens vatten glittrar mellan träd och hus. Utsikten upphör aldrig att fascinera och du upptäcker ständigt nya saker. Välkommen att uppleva ett one of a kind-hem!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Utkiksbacken 22
Område:
Gröndal
arkitekt:
CARL J FORSS 1906
Våning:
3 av 3, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
65 m² + 26 m² biarea
Avgift:
2 350 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv

Allmänt

Detta är en fantastisk lägenhet där du har ett eget våningsplan och fönster åt alla håll och kanter. Planlösningen är flexibel. Lägenheten byggdes helt ny 2013. I alla rum ligger ett ljust furugolv, behandlat med hårdvaxolja. Infällda spotlights sitter i taken runt om i hela bostaden. Till lägenheten hör även ett källarförråd.

Kök, matsal och vardagsrum

Kök, matsal och vardagsrum är alla centrala delar av hemmet och ligger med öppen planlösning men ramas in av vinklar och vrår som skapar rum i rummet. I köket lagar du mat omgiven av fantastiska vyer och med ett härligt ljusinsläpp. Här finns ett takfönster med utsikt mot Mälaren och Lilla Essingen, och ett väggfönster med utsikt över grannhusen och vidare bort mot Årsta och Globen. Köksinredningen har vita släta fronter och bänkskiva av ljus marmor. Väggarna vid arbetsytorna är klädda med vit mosaik. Köket är utrustat med induktionshäll, ugn, fläktkåpa, diskmaskin (ny 2017), kylskåp, frys och vinkyl. Inga överskåp finns men ovanför arbetsbänkarna sitter öppna hyllplan. Omgiven av snedtak och synlig murstock intill köket ligger matplatsen. Öppna hyllor har platsbyggts i en nisch invid matbordet. Helglasade skjutdörrar gör matplatsen ljus och härlig, och leder till lägenhetens lilla takaltan. Hit tar du gärna med dig frukosten eller dukar upp till middag med stadens panorama som fond. Vyerna härifrån är hänförande. Mittemot matplatsen ligger vardagsrummet, ett mysigt rum där häftiga takvinklar och två takfönster sätter karaktär.

Sovrum

Lägenhetens sovrum ligger runt de sociala utrymmena och är alla charmfulla rum med snedtak och, i de flesta fall, takfönster. Här kan man tänka sig mysiga barnrum med kojor under takfallen. Ett av rummen är lite större och fungerar som ett master bedroom. Här har du också en liten balkong med utsikt över träd, gårdar, gamla sekelskifteshus och Mälaren. De tre mindre sovrummen går även att öppna upp för den som vill ha andra lösningar.

Badrum

Badrummet ligger mitt i lägenheten och är stilrent och välutrustat. Väggarna i rummet är helkaklade med vitt större kakel och på golvet ligger skifferplattor med golvvärme. Här finns tak- och handdusch bakom duschvägg i glas, vägghängd wc, handfat med kommod, handdukstork och en kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Dessutom ytterligare god förvaring i badrumsskåp och ett högskåp.

Hall:

Bostadens charm visar sig omedelbart i hallen. Du gör entré på plan två i huset och har egen trappa upp i lägenheten. Här finns två pärlspontsklädda inbyggda förvaringsutrymmen för kläder och till exempel städutrustning. Här finns även skoförvaring i skåp. Hallen får fint ljus genom ett takfönster och här finns även infällda spotlights i snedtak.

Brf Taljan 5

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Taljan 5. Fastigheten uppfördes 1906. Föreningen omfattar åtta lägenheter med bostadsrätt, fördelat på sju stycken tvåor och en etta, total bostadsyta är 416 kvm. Det är en bra och liten förening med trevlig atmosfär.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen förvärvade fastigheten år 2013.

Tomträtt

Föreningen äger marken och drabbas ej av tomträttsavgälder.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via Fastum, den ekonomiska förvaltningen sköts i föreningens regi.

Renovering

Föreningens fastighet totalrenoverades under 2013. Stammar, el, två nya bostäder byggdes. Fasad och tak har renoverats av tidigare ägare. Fastigheten är i gott skick och föreningen känner inte till några problem med fastigheten.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan och det som ligger inom de närmsta åren är utvändig målning av fönster samt takrenovering (finns i budget). Fasad kommer att renoveras men inte inom de närmsta 5-10 åren som det ser ut idagsläget.

Ekonomi

Enligt styrelsen är föreningens ekonomi god. Man har dragit ned på onödiga rörliga kostnader. Föreningen har låga lån och gör inga amorteringar idag pga detta. Föreningens lån har det senaste året omförhandlats till lägre ränta.

Andrahandsuthyrning

Föreningens policy för andrahandsuthyrning är att den ska godkännas av styrelsen med ett år i taget, med giltiga skäl som grund för beviljande.

Tvättstuga:

Gemensam liten tvättstuga med en tvättmaskin samt torktumlare. Används sällan pga att alla bostäder bortsett en har egna tvättsmaskiner.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via IF.

Trappstädning

Städning av trapphus sköts av extern aktör och således ingenting de boende behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Gamensam mycket trevlig uteplats med fin utsikt. Cykelplats finns på gården.

Parkering:

Föreningen har 6 platser på gården, och för närvarande hyr 5 av medlemmarna en plats (500kr /mån), och en hyrs ut till en granne. Medlemmar har förtur. Det är dock inte garanterat att man får en plats, utan det kan uppstå kö beroende på hur många i huset som vill ha plats.

Bredband och Kabel-TV

Man har kabel-TV samt bredband från ComHem.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridiska personer som medlemmar.

Kontroll:

Uppgifterna är kontrollerade med föreningens kontaktperson 2019-03-20. Uppgifter som är av särskild vikt bör kontrolleras med styrelsen.

OMRÅDET

Utkiksbacken bjuder på kuperade kvarter med vackra hus, mäktiga vyer och möjligheten att börja varje dag med ett dopp. Området är dessutom det enda bevarade sammanhängande hyresvillaområdet i Stockholms närhet (Huvudsta och Hagalund är två andra kända sådana områden men som idag inte finns kvar i sitt hela ursprung). Gröndals trevliga kvarter ger dig ingredienser som klippor, vågskvalp, punschverandor, funkisarkitektur, småstadskänsla och storstadsvyer. Här är det lätt att trivas. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Här finns även det klassiska konditoriet Lundbergs. På nära avstånd finns Vintervikens trädgårdar med restaurang och café av högsta klass, liksom Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer. Via Liljeholmsbron når du Hornstull och Södermalm till fots på cirka kvarten.