Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Folkskolegatan 3
Wallby 1930
Södermalm - Hornstull
LJUS GENOMGÅENDE TVÅA MED BALKONG MOT GRÖN GÅRD
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

I ett vackert och välbevarat hus vid en lugn och grönskande återvändsgata ligger denna trivsamma och harmoniska tvåa med balkong. Det är en ljus och luftig bostad med genomgående planlösning och fönster i två väderstreck. Via en rymlig hall kommer du till ett praktiskt kök som ligger mitt i lägenheten. Intill finns ett stort och härligt vardagsrum. Sovrummet ligger i lugnt och tyst gårdsläge åt motsatt håll. Här finns också lägenhetens balkong. Bostadens läge i Hornstull är suveränt; nära såväl till butiker, restauranger och kommunikationer som lugnet, naturen och vattnet på Långholmen och längs Årstaviken. Hit är det alltid mysigt att komma hem.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Folkskolegatan 3
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
Wallby 1930
Våning:
1 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum
Area:
50 m²
Avgift:
2 680 kr inkl värme och vatten.

Allmänt om fastigheten

El:
1 320 kr/år
Försäkring:
2 650 kr/år
Total driftskostnad:
3 970 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Allmänt

Detta är ett charmfullt hem med plats för många olika funktioner som ger trevlig variation. Ett mindre matbord får plats i köket och ett större i vardagsrummet, och dessutom finns balkongen som ett extra rum från vår till höst. Speglade dörrar, profilerade lister, kälade tak med takrosetter, trägolv, fönster, fönsterbräden och radiatorer är detaljer som genomlevt historien i bostaden och bidrar med karaktär. Elkontakter och strömbrytare har bytts till mer tidstypiska och väggar, tak och lister har målats under 2017-2018.

Kök

Köket ligger centralt placerat i lägenheten, med fin access till vardagsrummet. Det är ett praktiskt kök med goda arbetsytor. Köksinredningen har vita släta fronter och bänkskivorna är i mörk laminat. Köket är utrustat med spishäll, ugn, kolfiberfläkt, diskmaskin och en kombinerad kyl och frys. Väggarna vid arbetsytorna är klädda med vitt kakel. I anslutning finns plats för ett bord med två-tre stolar. På golvet ligger fiskbensparkett i original från byggåret.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och luftigt sällskapsrum med två spröjsade originalfönster som vetter mot gatan. Det är ett rum för många aktiviteter och med plats för ett större matbord, soffgrupp med fåtöljer och förvaringsmöbler. Fin fiskbensparkett av ek ligger även i detta rum.

Sovrum

Sovrummet är ett lugnt och mysigt rum med plats för säng och till exempel arbetsplats eller förvaring. På golvet ligger en på senare år inlagd parkett. Utanför sovrummet finns en liten hall med en inbyggd garderob. Vid sovrummet finns även lägenhetens balkong, dit du leds genom pardörrar. Balkongen är en plats med, under säsongen, sol från morgon till lunchtid som ligger i ostört läge in mot gården. Här är särskilt härligt att äta frukost och läsa tidningen, men även såklart att duka upp till middag på. Balkongen har plats för både utemöbler och växtlighet.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade med vitt klassiskt 15x15-kakel, och på golvet ligger grå klinker. Här finns dusch bakom en välvd glasvägg, wc, handfat, handdukstork, väggspegel och öppna trähyllor för förvaring.

Hall

Innanför ytterdörren finns en rymlig platsbyggd hatthylla och skohylla. I hallen finns också en inbyggd garderob med platsbyggda hyllor. Hallen är avlång och rymlig vilket ger plats för en mindre möbel. På golvet ligger ett ljust plankgolv i original. Lägenheten är försedd med säkerhetsdörr.

Brf Turbinen 25

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger och förvaltar fastigheten Turbinen 25 på Folkskolegatan 3 i Stockholm. Huset består av 57 lägenheter som alla upplåts med bostadsrätt och beskattas som en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1930 av Anton Wallby.

År föreningen övertog fastigheter

Brf Turbinen 25 övertog fastigheten år 1985.

Mark

Föreningen äger marken och tomträttsavgäld finns alltså inte.

Förvaltare

Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av Conzignus Hem och Fastighet AB och fastikhetsskötsel samt teknisk förvaltning av Driftia Förvaltning AB.

Renovering

Huset byggdes 1930, och här är ett urval av renoveringar som utförts på senare år. En större lista finns i årsredovisningen. 2017 renoverades kungsbalkonger och vädringsbalkonger. Säkerhetsdörrar och postboxar installerades. Trapphuset renoverades i sin helhet. Samma år godkändes en OVK och en tvättmaskin byttes. 2016 planterades det ny växtlighet på innergården och stuprännorna underhölls. 2015 renoverades fönstren och hissen. Även balkongerna mot gården byggdes detta år. 2011 installerades fibernät för bredband. 2007/2008 byttes rörstammarna. 2003 byttes elstammarna.

Kommande renoveringar

I nuläget uppdateras värmecentralen, i övrigt finns inga större kommande renoveringar planerade.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till drygt 14 mkr, vilket innebär 5 969 kr/kvm bostadsrättsyta.

Avgifter

I avgiften ingår värme och vatten. Ett obligatoriskt tillägg för bredband och kabel-tv om 156 kr/mån tillkommer avgiften. Inga förändringar på avgifterna finns planerade. Vid överlåtelse betalas en överlåtelseavgift om 1138 kr av lägenhetens köpare och vid pantsättning utgår en avgift om 455 kr per pant.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam tvättstuga med två tvättstationer samt en mysig innergård med grill, bord och tillhörande stolar. Möjlighet till cykelförvaring finns i källaren samt på föreningens cykelparkering framför huset.

Städning

Trapphusen städas av en firma.

Bredband och tv

Kabel-tv levereras av ComHem och bredband via fiber av Ownit.

Medlemskap

Juridiska personer accepteras inte som medlemmar i föreningen. Delat ägande godkänns, men den som äger måste bo i lägenheten.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning för 2017 samt representant från styrelsen 2018-11-01. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I detta lugna område är det lätt att trivas. Läget ger direkt närhet till Hornstull med allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, galleria, service och kommunikationer, samtidigt som du åt andra hållet har massor av fina promenad- och motionsstråk och möjligheter till bad och kajakpaddling vid Långholmen och Reimersholme. Trevliga Rio Bio är en annan begivenhet i kvarteren, liksom Hornstulls marknad under sommarhalvåret.