Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Skillinggränd 1 / Norr Mälarstrand 8
Björn Hedvall 1927
Kungsholmen - Norr Mälarstrand
STILFULL 1920-TALSLÄGENHET MED BALKONG OCH ÖPPEN SPIS
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: BOUKARI STYLING: RYDMAN

I ett magnifikt klassicistiskt hus signerat mästaren Björn Hedvall ligger denna ljusa och trivsamma lägenhet. Med en genomgående planlösning och vackra originaldetaljer har du här ett hem med elegans och stil. Här finns generösa sällskapsutrymmen där du har plats att duka till många och därtill finns tre sovrum. Lägenheten har dessutom de attribut som sätter guldkant på tillvaron alla tider på året, du kan njuta balkongliv under sommarhalvåret och värmande brasor under kyligare årstider. Med 20 meter till Riddarfjärden, sju minuter till centralen och nio minuter till Åhléns city bor du på bästa adress i ett suveränt centralt läge som samtidigt är lugnt och tyst och nära både vatten och grönska.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Skillinggränd 1 / Norr Mälarstrand 8
Område:
Kungsholmen - Norr Mälarstrand
arkitekt:
Björn Hedvall 1927
Våning:
1.5 av 5, hiss finns
Rum:
4 rum och kök
Area:
76 m²
Avgift:
3 083 kr

Allmänt om fastigheten

El:
3 200 kr/år
Försäkring:
3 700 kr/år
Total driftskostnad:
6 900 kr/år
Beräknat antal pers:
1
Kommentar:
3 700 hemförsäkring inklusive bostadsrättstillägg

Postadress:

Ingång sker via port på Norr Mälarstrand 8 alternativt Skillinggränd 1. Bostadens postadress är Skillinggränd 1.

Allmänt

Detta är en förtjusande bostad med många och stora spröjsade originalfönster med spanjoletter och djupa nischer, spegeldörrar med originalhandtag i mässing, ekparkett och flera andra originaldetaljer. Bostaden har en flexibel planlösning med generösa och luftiga rum och många fönster. Idag disponeras den med tre mindre sovrum, för den som önskar en annan lösning går detta enkelt att ändra. Till lägenhetens hör ett källarförråd om 5-6 kvm.

Kök

Köksinredningen har vita speglade fronter och bänkskivor av ek. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade med svart liggande kakel och övriga väggar och tak är nymålade i vitt. Till den maskinella utrustningen hör induktionshäll, varmluftsugn, fläktkåpa och en fristående kombinerad kyl och frys. I köket finns en matplats i form av platsbyggd barbänk i ek med hylla ovanför. I anslutning till köket finns även en stilfull serveringsgång med serveringsskåp, skafferi och garderob.

Vardagsrum

Vardagsrummet ligger intill köket och är ett vackert rum med två höga spröjsade fönster som vetter in mot innergården. Här möblerar du lätt med en generös soffgrupp. Väggarna i rummet är målade i en ljust grå vacker matt färg. På golvet ligger fiskbensparkett i original och i taket sitter en fin takrosett.

Matsal

Matsalen ligger i anslutning till vardagsrummet. Här finns en riktig mysfaktor i en vacker och fullt fungerande öppen spis. Även i matsalen är väggarna målade i ljusgrå matt väggfärg och golvet har fiskbensparkett. Från matsalen nås också en inbyggd originalgarderob.

Sovrum 1, 2 och 3

Lägenheten har tre fina och mysiga sovrum. Två av dem ligger i fil mot Skillinggränd och var ursprungligen ett vardagsrum som delats i två. Detta går att återställa för den som inte önskar denna lösning. De två rummen är nästan lika stora, målade i stockholmsvitt, har fiskbensparkett på golvet och varsitt stort spröjsat fönster. Här finns dessutom en garderob i vardera rum. Det tredje sovrummet ligger innanför köket, den ursprungliga jungfrukammaren. Det är ett charmigt rum med välvd vägg, en ljus mönstrad fondtapet och en platsbyggd garderob. Från detta rum når du lägenhetens balkong som sommartid blir ett extra rum med plats för utemöbler och växtlighet. Här har du sol på eftermiddagen och in på kvällen.

Badrum

Badrummet har väggar helkaklade i vitt klassiskt 15x15-kakel och på golvet ligger blå klinker. Här finns dusch bakom glasväggar, wc, handfat, handdukstork och ett badrumsskåp med spegeldörrar. Dessutom har du också egen tvättmaskin.

Hall

Hallen ligger centralt i bostaden. Här sitter två fina originalhatthyllor med ankarkrokar. Bostaden är försedd med en snygg säkerhetsdörr i stil med huset.

Brf Munklägret 6

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Munklägret 6. Föreningen upplåter 27 lägenheter med bostadsrätt samt två lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening och huset ritades 1927 av arkitekt Björn Hedvall.

År föreningen övertog fastigheten:

Brf Munklägret 6 övertog fastigheten 2004.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renoveringar

entre´port NM 2017, radonmätning 2016, uppdatering av kylanläggning 2016, OVK 2015 Renovering fasad och stuprännor gårdssidan 2014 Skillinggagränd, installation av fibernät 2012, skyddstak och inbyggnad kylanläggning 2011, nybyggnad av balkonger, 5 st 2010, rökkkanaler och imkanaler tätats 2010, kylanläggning komplettering 2009, kylanläggning 2008, nybyggnad av balkonger, 8 st mot innergården 2008, renovering av hisskorgar 2008, förråd & gång/cykelramp på innergård 2007, fönster, fasader, tak 2006, VVS byte stammar 2005-2006

Kommande renoveringar

fönster 2017, balkonger 2018, fönster 2018-2019, tvättstugeutrustning 2018-19, värmesystem 2020, yttertak 2021

Ekonomi:

Ett starkt positivt kassaflöde har möjliggjort och möjliggör framåt amorteringar av föreningens lån. I första hand amorteras maximalt på lån med högre ränta i storleksordningen 1 miljon per år 2017 och 2018. Ytterligare amorteringar tillkommer under 2018 då det budgeterat för ett fortsatt starkt kassaflöde. De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 26 877 000 kr, vilket ger 8 366 kr lån/kvm bostadsrättsyta.

Avgifter:

Avifterna har varit oförändrade en lång rad år. I avgiften ingår värme, vatten. Vid överlåtelse betalas en avgift om 1138 kr av säljaren och vid pantsättning utgår en avgift om 455 kr som debiteras pantsättaren.

Förråd:

Ett källarförråd hör till lägenheten.

Gemensamma utrymmen:

Fin anlagd innergård med växter och fina träd. Stort cykelförråd under tak. Förråd för barnvagnar mm. Sandlåda och bänk att sitta på. En tvättstuga, 3 tvättmaskiner, 1 torktumlare, el-mangel och torkskåp. Ljus och fin med fönster och toalett.

Bredband och tv:

Bredband och tv levereras av Com hem. Fiber finns indraget.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning, styrelsen samt Fastighetskalendern. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Vad sägs om denna fredagsrunda som du kan göra i de närmaste kvarteren? Köpa ost på Wijnjas grosshandel, bröd på Fabrique, handstoppade lammkorvar på Taylors & Jones och frukt och blommor på Fruktaffären på Hantverkargatan med anor från 1907. Läget på Skillinggränd är suveränt. Lugnt och tyst, men oerhört centralt med kort promenadavstånd till citykärnan och centralstationen. Annars bor du nära Rådhusets tunnelbana och flera busslinjer. Kvarteren är både pampiga och småstadsmysiga. Här finns ett stort utbud av trevliga kvartersrestauranger och caféer och många kreativa småbutiker samt torghandel och stadsloppis på närliggande Kungsholmstorg. Stadshuset hör också till en av dina närmre grannar på denna adress. På våren spelar klockspelet där bland annat ”Sov du lilla videung”. Riddarfjärden glittrar utanför huset och om morgnarna kan du bevittna ett gäng damer i badrock som träffas för att tillsammans ta ett morgondopp längs strandpromenaden på Norr Mälarstrand. Härifrån har du också det perfekta utgångsläget för ett otal motionsrundor längs stadens kajer.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här