Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tjustgatan 2
Ernst Grönwall 1936
Södermalm
PÅ FEMTE VÅNINGEN - OPTIMAL FUNKISTVÅA MED BALKONG
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: SPINELL STYLING: RYDMAN

Högt upp i ett snyggt funkishus mitt på Söder hittar vi denna ljusa och smarta bostad om två rum och kök med balkong i sydvästläge. ”Optimerarens optimala drömlägenhet” är säljarnas egna ord om denna lägenhet, och det är bara att hålla med. Detta kan vara stans smartaste 39 kvadrat och funkis när den är som allra bäst – välplanerat, strukturerat och snyggt med alla kvadratmetrar och vinklar på rätt plats. Här bor du i härligt hörnläge på femte våningen med balkong i sydväst och utsikt över takåsarna.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Tjustgatan 2
Område:
Södermalm
arkitekt:
Ernst Grönwall 1936
Våning:
5 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
39 m²
Avgift:
3 401 kr inkl värme, vatten och kabel-TV

Allmänt om fastigheten

Försäkring:
2 000 kr/år
Övrigt:
3 000 kr/år
Total driftskostnad:
5 000 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Gas 3 000 kr per år

Allmänt

Detta är ett trivsamt, mysigt och ytsmart hem som utan problem rymmer två personer. Samtliga rum är mycket väldisponerade. I kök, vardagsrum och sovrum, ligger ett tåligt ljust golv från Pergo. Strömbrytare och elkontakter är bytta till mer tidstypiska från Renova. Lägenheten har mycket gott om garderober och förvaringsutrymmen och dessutom ett vindsförråd under snedtak om cirka tre kubik.

Kök

Köket är trivsamt och välplanerat, precis som resten av bostaden. Köksinredningen har vita släta fronter med bänkskivor av ek och en rostfri diskbänk med dubbla hoar. Som stänkskydd sitter vitt klassiskt 15x15-kakel. Kyl och frys är inbyggda i väggen och tar inte upp golvyta från rummet. I köket finns även gasspis och en bänkdiskmaskin som är smart placerad under diskbänken. I rummet får du också plats med matbord och stolar, eller till och med en kökssoffa! Från köksfönstret har du utsikt mot Söder torn.

Vardagsrum

Vardagsrummet har ett fantastiskt fönsterparti med två stora enluftsfönster i snedställt burspråk med balkongpardörrar intill. Det är ett inbjudande och socialt rum med gott om plats för soffgrupp och förvaring. I anslutning till hallen finns även en snygg vägg med tre stora originalgarderober med överskåp. Ett snyggt elementskydd ramar in elementet vid fönstren. Vid vardagsrummet ligger också lägenhetens balkong, som ligger i vinkel mot huset och i härligt sydvästläge med eftermiddags- och kvällssol.

Sovrum

Sovrummet är ett rofyllt rum med fönster i norrläge. Här finns gott om plats för dubbelsäng och här finns en garderobsvägg med tre garderober. Väggarna omfamnar dig med äppelblom på en milt mönstrad tapet.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade i vitt med en beige bård, och på golvet ligger sandfärgad klinker. I rummet finns dusch, wc, handfat med kommod och badrumsskåp med spegeldörrar och inbyggd belysning ifrån Aspen. Dessutom har du en toppmatad tvättmaskin och ovanför denna sitter ett öppet skåp för förvaring.

Hall

Innanför ytterdörren sitter en originalhatthylla med både klädstång och ankarkrokar, och under den kan du placera skohyllor. På golvet ligger en svart slitstark gummimatta ovanpå golvet från Pergo.

Brf Ritbesticket

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheterna Ritbestick 1 och 2. Föreningen upplåter 74 lägenheter med bostadsrätt samt fem lägenheter och tre lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Ritbesticket 1 ritades av Ernst Grönwall och Ritbesticket 2 av Axel Sjögren. De uppfördes åren 1936-1937.

År föreningen övertog fastigheten:

Brf Ritbesticket förvärvade fastigheten 2005.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av MBF.

Renovering:

De senaste renoveringarna är från 1996 , då genomfördes badrumsrenoveringar samt byte av balkonger och omputsning av fasaden samt omläggning av tak. Stambyte skedde 1976, 2013 relining av stammarna. Elstigarna renoverades 1976. Tvättstugorna renoverades och maskinparken byttes ut i början av 2007. Under 2018 har fasaden renoverats, förnsterbyten skett samt balkongförbättringar.

Kommande renoveringar

Det finns inga större renoveringar planerade.

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppkom enligt Årsredovisningen 2017 till ca 26,5 miljoner kr vilket ger ca 10 000 kr per kvm bostadsrättsyta.

Avgifter:

I avgiften ingår värme, vatten och kabel-TV. Överlåtelseavgift utgår med 1 050 kr och betalas av köparen. Pantsättningsavgift 430 kr betalas av pantsättaren. Det finns inga planerade avgiftshöjningar.

Förråd:

Vindsförråd.

Gemensamma utrymmen:

Festlokal med med övernattningsmöjlighet. Tvättstuga,

Parkering/Garage

Boendeparkering finns i området.

Bredband och tv:

Kabel-TV och internet från Comhem finns indraget.

Juridisk person:

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens Årsredovisning, stadgar samt styrelsen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du mycket bekvämt mitt på Södermalm och nära till det mesta. SoFo, Skanstull, Mariatorget, Götgatspuckeln och Medborgarplatsen finns alla på kort gångavstånd. Samtidigt bor du lugnt och skönt omgiven av återvändsgator och precis vid oasen Skånegläntan. Runt hörnet finns flera trevliga restauranger, som Shanti Soft Corner, Indian Garden, Usine och Nem Nem Quan. Dessutom promenerar du snabbt över Götgatan till de mysiga SoFo-kvarteren eller till Teatern vid Skanstull. Den filmintresserade har nära till både Victoria på Götgatan och Filmstaden vid Medborgarplatsen. Tunnelbanan når du inom fem minuter och pendeltåg vid Södra station på sju minuter. Du har heller inte långt till Eriksdalslunden, Eriksdalsbadet och fina motionsstråk nere vid Årstaviken.