Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Pokalvägen 5
Grape & Wallander 1943
Södermalm - Reimersholme
VIDA VYER FRÅN FENOMENAL FUNKISTREA MED BALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: JOHANSSON STYLING: COPPARSTAD

På Reimersholmes högsta punkt och snyggt anpassade i naturen ligger fyra höga punkthus. På fjärde våningen i det hus som ligger allra högst upp hittar vi denna formidabla funkistrea med mäktig utsikt över staden. Det är en generös och välplanerad lägenhet där samtliga rum har hänförande utsikt över Stockholm och dess många landmärken. Från samtliga fönster och från balkongen spelas nya skådespel upp varje dag. Här kan du följa årstidernas växlingar och vädrets skådespel över den vackra staden på vattnet. Pokalvägens pampiga panorama slutar aldrig att fascinera.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Pokalvägen 5
Område:
Södermalm - Reimersholme
arkitekt:
Grape & Wallander 1943
Våning:
4 av 7, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
76.5 m²
Avgift:
4 108 kr inklusive värme, vatten och kabel-tv:s grundutbud

Allmänt om fastigheten

El:
4 500 kr/år
Försäkring:
4 800 kr/år
Total driftskostnad:
9 300 kr/år
Beräknat antal pers:
4

Allmänt

Denna fina hörnlägenhet är ljus och social och har en runtgående planlösning med väldisponerade ytor. Lägenheten renoverades av hantverkare 2012. Originalgolven (ekparkett i vardagsrum och hall, furuparkett i sovrum) slipades och hårdvaxades, alla väggar bredspacklades och målades i ljust grått respektive tapetserades och tak och snickerier målades i vitt. Handtagen på rumsdörrarna byttes till nya från Byggfabriken i originalstil. Innerdörrar och garderobsdörrar är alla i original från byggåret, så är även fönsterbrädorna i kolmårdsmarmor och radiatorer. Till lägenheten hör två förråd, en mindre matkällare och ett större vindsförråd.

Kök

Köket renoverades också 2012, med tidigare renovering från början av 2000-talet som bas. Stommar, kakel, diskbänk och blandare behölls och luckor, sidor, bänkskivor, handtag och lampor byttes. Fronterna är vita och släta med tidstypiska handtag och knoppar. Överskåpen utnyttjar takhöjden och sitter i dubbla rader. Bänkskivan har klassiskt virrvarrmönster med eklist. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade med vitt lite vågigt kakel och övriga väggar är målade i ljust grått. Köket är utrustat med spishäll, ugn, fläkt, kyl och frys, samtliga från 2012, samt en integrerad diskmaskin från 2003. På golvet ligger ett mörkgrå- och ljusgrårutigt linoleumgolv. Från köksfönstret har du fri utsikt mot norr – här syns Långholmen, Västerbron och Kungsholmen i ett magnifikt panorama.

Vardagsrum:

Vardagsrummet är ett inbjudande rum som ligger centralt placerat i lägenheten. Det är ett generöst och lättmöblerat sällskapsrum med ett fint fönsterparti i hörn mot lägenhetens balkong. Från fönstret och från balkongen har du vidunderlig utsikt mot öster och Stockholms vackra silhuett med bland annat Stadshuset, Riddarholmskyrkan och Kungliga slottet i fonden. Balkongen är nyrenoverad och har plats för både utemöbler och växtlighet. Här har du sol från morgonen och fram till cirka klockan 13.

Sovrum

Bostaden har två bra sovrum, belägna på varsin sida om vardagsrummet. Med access från både kök och vardagsrum ligger det rum som idag används som föräldrasovrum. Rummet har gott om plats för dubbelsäng och även bra förvaringsutrymmen i en fristående garderobsvägg. Det andra sovrummet används idag som barnrum. Här finns två inbyggda originalgarderober och gott om plats för säng och annat möblemang. Båda sovrummen har fri och fantastisk utsikt in mot centrala Stockholm.

Badrum

Badrummets inredning härrör från en renovering gjord vid millennieskiftet. Väggarna är kaklade i vitt med kontrasterande bårder i blått. På golvet ligger ljusgrå klinker. I rummet finns dusch med vikbara duschväggar, handfat, handdukstork, badrumsskåp och wc. Här finns även en ny tvättmaskin från 2018.

Hall

Hallen består av en entrédel och en inre hall. Innanför ytterdörren, som är en säkerhetsdörr, finns gott om plats för till exempel hatthylla, krokar och skoförvaring. Här finns också två inbyggda originalgarderober med överskåp där du smidigt kan hänga undan kläder. Hallen är rymlig och möblerbar. Den inre hallen ligger mellan entré och kök. Här är väggarna tapetserade med Stig Lindbergs mönster ”Grazia” i grått och vitt. Här finns också plats för till exempel en byrå.

HSB:s Brf Reimer

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av fyra punkthus på Reimersholmes högsta plats – Pokalvägen. Föreningen äger fastigheterna, alltså marken, för Flaskan 1 & 3 samt Räkenholmen 10 & 11. 184 bostadsrätter, ett antal små, ej kommersiella, lokaler och 63 parkeringsplatser hör till föreningen som beskattas som en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1943 av arkitekt Sven Wallander & Axel Grape.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen har ägt fastigheten sedan 40-talet.

Mark

Föreningen äger sin egen mark, så inga höjningar av tomträttsavgäld är aktuellt.

Förvaltare

Föreningen är ansluten till HSB som sköter den ekonomiska förvaltningen. Teknisk förvaltning samt fastighetsskötsel sköts av Åkerlunds Fastighetsservice AB.

Garage och parkering

Föreningen hyr ut p-platser som det för närvarande är kö till. Kön ställer man sig i på expeditionen.

Renovering

Husen stod färdigbyggda 1944. 2018-2019 renoveras fasad och tak. Samtidigt byts fönster och balkongskärmar. 2016 rensades stammarna och tvättstugorna målades. 2014-2015 kontrollerades och åtgärdades ventilationskanaler och OVK utfördes. 2014 byttes undercentralen för fjärrvärmen till samtliga hus, entréerna målades och markytorna restaurerades. 1998-1999 byttes stammarna i samtliga hus.

Kommande renoveringar

Renovering av fasad och tak pågår, där Pokalvägen 5 är färdigställd. Inom fem år ska hissarna bytas ut. Underhållsplan finns.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till drygt 18,6 mkr, vilket innebär 1 675 kr/kvm bostadsrättsyta. Lånen amorteras löpande.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten och ett basutbud för kabel-tv. Under 2017 höjdes avgifterna med 10 %. Vid överlåtelse betalas en överlåtelseavgift om 1 593 kr av bostadens köpare och vid pantsättning utgår en pantsättningsavgift om 683 kr per pant.

Förråd

Matkällarförråd samt vindsförråd hör till lägenheten.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har cykel- och barnvagnsrum i varje hus, samt cykelställ utanför portarna. Tvättstugor för både bokade tider och spontantvätt finns i Pokalvägen 5 och 6. Innanför tvättstugan på 5:an finns också en bastu. Föreningen har också en hobbylokal, två gästlägenheter, grovsoprum och tidningsinsamling. Parkeringsplatser finns utanför huskropparna och så även odlingslotter. Det är kö till både p-platser och lotterna. På Pokalvägen 6 ligger en expedition som är bemannad två dagar i veckan. I föreningens expedition kan man låna diverse verktyg och bord för festligheter.

Städning

Trapphusen städas av en firma.

Bredband och tv

Kabel-tv levereras av ComHem och bredband levereras via fiber för Ownit.

Medlemskap

Juridiska personer accepteras inte som medlemmar i föreningen. Delat ägande godkänns. För medlemskap i föreningen krävs medlemskap i HSB Stockholm. Ett sådant kostar 500 kr i insats och sedan utgår en mindre årlig avgift.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

När Reimersholme planlades på 1940-talet förkastade stadsplaneraren Fred Forbat Stockholm stads förslag som innehöll ungefär dubbelt så många lägenheter och hus. Han såg till att husen på ön byggdes med ordentligt avstånd och grönska emellan och anpassade dem till terrängen. Landskapsarkitekt Ulla Bodorff såg till att förstärka känslan av en skärgårdsö med bland annat pilträd vid kanalen och grönskande ekbackar och bevarade klipphällar mellan fastigheterna. Området fick stor uppmärksamhet genom en bostadsutställning i samband med invigningen. Runt ön finns trevliga promenadvägar med vyer mot flera av stadens stadsdelar och grannön Långholmen. Runt ön finns många bryggor så ett dopp är aldrig långt borta. Ön förbinds med Södermalm via Reimersholmsbron och där trafikerar flera busslinjer. Tunnelbanan finns vid Hornstull, precis som ett stort utbud av service, shopping, restauranger och nöjen.