Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Råstensgatan 9B
Dorph & Höög 1912
Sundbyberg
CHARMFULL JUGENDTVÅA MED KAMIN OCH PLATSBYGGT KÖK
TEXT: MURÉN FOTOGRAF: OZOLLAPA STYLIST: RYDMAN

Högst upp i ett ljusrött jugendhus i centrala Sundbyberg ligger detta fina och trivsamma och nyrenoverade hem där bevarade originaldetaljer snyggt kombineras med modern komfort och platsbyggd inredning. Det är en välkomnande lägenhet med maffig takhöjd om 3,10 - 3,15 meter, genomgående planlösning och höga fönster i två väderstreck. Detaljer som spegeldörrar, profilerade snickerier, fönster med djupa speglade nischer och framtagna tegelväggar sätter ytterligare karaktär, och dessutom finns det ultimata myset i en kamin mitt i hemmet. Lägenheten ligger i Sundbybergs äldsta bostadsrättsförening som har en lummig och mysig innergård, ett trevligt häng för alla åldrar.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Markus Elias
VD & Reg Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Råstensgatan 9B
Område:
Sundbyberg
arkitekt:
Dorph & Höög 1912
Våning:
3 av 3
Rum:
2 rum
Area:
58 m²
Avgift:
2 347 kr Värme och vatten ingår. 155kr obligatorisk avgift för bredband tillkommer.
Pris:
3 995 000 kr

Allmänt om fastigheten

El:
5 775 kr/år
Försäkring:
1 860 kr/år
Total driftskostnad:
7 635 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Interiör

Detta är en mycket välkomponerad och härlig lägenhet med högt läge i huset och fint ljusinsläpp via stora fönster i två väderstreck. I alla rum ligger bevarade mjuka trägolv. Rummen är generösa och luftiga med goda förvaringsmöjligheter. Till lägenheten hör även två rymliga förråd, ett i källaren och ett på vinden.

Kök

Köket är ett gediget och trivsamt rum med platsbyggd inredning och kvalitativa materialval. Köksinredningen är byggd i vinkel och har speglade fronter målade i två olika nyanser. Överskåpen utnyttjar den höga takhöjden och sitter i dubbla rader. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade med vitt metrokakel. Bänkskivorna är av carraramarmor. I köket finns en fristående kyl och frys från Smeg, spishäll och ugn, även de från Smeg, kolfilterfläkt och integrerad diskmaskin. I anslutning till köksfönstret finns även en matplats för ett mindre köksbord med stolar.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett generöst rum som nås direkt innanför entrén och även från sovrummet. Här finns plats för både soffgrupp och för en större matplats, om så önskas. Dessutom finns här en vägg med Elfa-hyllor från golv till tak som rymmer mycket förvaring.

Sovrum

Sovrummet ligger i fil med vardagsrummet och är ett mysigt drömrum där du kan vakna till spraket av en kamin. Här finns dessutom en både elegant och rymlig platsbyggd garderobsvägg som bildar fond runt sängplatsen. Garderober och hyllor är inmålade i grått. Väggarna i rummet är även de målade i grått, förutom hörnet vid kaminen där tegelväggen är framtagen.

Badrum

Badrummet är ett stilrent och snyggt rum som renoverades 2013. Väggarna är kaklade i ljusbeige större kakel och på golvet ligger brun klinker med värmeslingor. Här finns dusch i en inbyggd nisch, handfat med kommod, handdukstork och wc. Dessutom finns ytterligare förvaringsskåp inbyggda i vägg.

Hall

Hallen är rymlig och har plats för både ytterkläder och möblering. Här finns även en inbyggd garderob med överskåp. Väggarna är vita och hallens golvtiljor är målade i en snyggt mörkgrön kulör. Innanför originalytterdörren sitter en säkerhetsdörr.

BRF Berggården 1912

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Gåsen 3. Förening består av 27 lägenheter, varav samtliga är bostadsrätter. Föreningen har inga lokaler. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1912 av arkitekt Dorph & Höög.

År föreningen övertog fastigheten

Brf Berggården 1912 ombildades år 1920 till BF och till BRF är 2017.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av en extern konsult och bokföring sköts av Affärsplanservice AB.

Garage och parkering

Föreningen disponerar inte över några garageplatser. Boendeparkering i området kostar 300kr/mån.

Renovering

2017 Tätning av imkanaler, 2016 Provtryckning rökkanaler-kök, 2016 Montering av tilluftsdon i samtliga lägenheter, 2015 OVK, 2015 Filmning av avloppsrör i grundplatta, 2015 Byte av gasledning till servis, 2015 Byte av reglerutrustning undercentral, 2014 Injustering värmecentral, 2013 Luckor till avfallskärl, 2013 Byte av radiatorventiler, 2012 Målning av entrédörrar, 2011 Installation av rörelsedetektorer till belysning trapphus, 2011 Installation av postboxar, 2011 Utvändig renovering av samtliga fönster, 2011 Målning trapphus, 2009 Ny belysning trapphus, 2009 OVK, 2008 Energideklaration, 2007 Inköp av mangel, 2007 Renovering tak och fasadputs - Vintergatan 19, 2007 Målning källargolv, 2006 Byte av elstammar, 2006 Byte av avloppsstammar kök, 2005 Byte av samtliga galvaniserade rör för kallvatten, 2004 Installation bredband, 2002 Målning av yttertak, 1997 Installation av fjärrvärmecentral, 1997 Målning av yttre fönster 1990 Målning och putsning av fasad.

Kommande renoveringar

Föreningen ser just nu över stammar i källaren som eventuellt behöver genomgå ett stambyte.Denna eventuella renovering kommer inte påverka avgiften och påverka de boende i ytterst liten grad.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 1 900 611kr, vilket ger cirka 1104 kr/kvm boyta.

Avgifter

Månadsavgift 2347kr/mån det ingår värme, vatten och grundutbud kabel-tv från ComHem. Obligatorisk bredbandsavgift tillkommer om 155kr/mån. Det finns inge beslut på att höja månadsavgiften (24/10-2018).

Förråd

Till bostaden hör två förråd. Ett på vinden och ett i källaren. Båda om cirka 5 kvm.

Gemensamma utrymmen

En tvättstuga med tre vanliga maskiner, 1 torktumlare, 1 grovtvätt, samt mangel och ett stort torkrum

Bredband och tv

ComHem. Grundutbud kabel-tv ingår i avgiften. Bredband debiteras separat med 155kr/mån.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande om båda är skriva på adressen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, årsredovisning från 2017 samt säljarna. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Sundbyberg – staden i staden. Här bor du med bästa läge, både centralt och lugnt. På ett par minuters promenad når du Sundbybergs centrum och Signalfabriken med butiker, service och matställen, samt tunnelbanan, tvärbanan och järnvägsstationen med pendel- och fjärrtågtrafik. Du bor även nära flera gröna oaser som Kyrkoparken med Sundbybergs kyrka och Tornparken och det q-märkta vattentorn, ritat av arkitekt Ivar Tengbom, som ligger mitt i parken. I denna inspirerande miljö ligger Delibruket Flatbread som serverar delikata pizzor och mycket annat. Större friluftsområden och promenadstråk som Lötsjön och Råstasjön ligger också nära.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här