Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Enskedevägen 98 C
Josef Peterson 1939
Enskede
LJUS OCH VÄLPLANERAD FUNKISTREA MED HÖRNBALKONG OCH GAVELLÄGE
TEXT: BERTHELS STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

I trivsamma kvarter mitt bland villor och grönska, hittar vi denna 40-talstrea med fönster i tre väderstreck och en solig hörnbalkong. Den väldisponerade lägenheten bjuder på gott om plats för att umgås, äta och leka tillsammans med rymligt kök och vardagsrum intill varandra, samt två sovrum med bra förvaringsmöjligheter. Här finns också gott om bevarad funkischarm; den vackert välvda väggen mellan vardagsrum och sovrum, ekparketten, radiatorerna, fönsterbrädorna i sten med ventilationsspjäll och de inbyggda hallgarderoberna med spegeldörrar är alla i original från byggåret. Här bor du nära stan i en välskött förening med trevliga grannar, lummig, nyrenoverad gård och såväl parkeringsplats som tunnelbanestation strax utanför dörren.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Enskedevägen 98 C
Område:
Enskede
arkitekt:
Josef Peterson 1939
Våning:
2 av 3
Rum:
3 rum och kök
Area:
71 m²
Avgift:
2 840 kr inkl. värme, vatten & basutbud tv

Allmänt om fastigheten

El:
4 800 kr/år
Försäkring:
2 700 kr/år
Total driftskostnad:
7 500 kr/år
Beräknat antal pers:
4
Kommentar:
Driftskostnaderna varierar beroende på levnadsvanor.

Allmänt

Lägenheten renoverades 2015; i kök, hall och vardagsrum ligger en originalparkett i ek (så kallad holländsk parkett) som slipades och behandlades med hårdvaxolja. I de båda sovrummen lades nytt parkettgolv, och i hela lägenheten installerades enhetliga golvsocklar från Arnemarks såg & hyvleri. Samtliga väggar målades/tapetserades, innertaken målades i en råvit nyans och snickerierna i Stockholmsvitt. Köket fick nya bänkskivor, kakel, beslag och armaturer och man lät även installera en ny köksfläkt med frånluftsspjäll. 2018 fick badrummet en uppfräschning i form av nytt handfat, blandare, kommod och spegelskåp. Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 4 kvadratmeter. Lägenheten är för kännedom registrerad som fyra rum och kök i föreningens register.

Vardagsrum

Vardagsrummet ligger i insynsskyddat hörnläge och bjuder på ett varmt, flödande ljus från tre väderstreck - här finns fönster åt både söder och väster och det angränsande köket har fönster åt norr. Rummet präglas även av tidstypiska detaljer som ekparkett, en välvd vägg mot sovrummet och fönsterbrädor i sten – allt i original från byggåret. Väggarna är målade i en krämvit nyans med råvit kant intill taket. Från dubbla balkongdörrar når du en rymlig hörnbalkong i söderläge, med utsikt över lummiga Sockenplan.

Kök

I angränsning till vardagsrummet ligger det stora köket, som rymmer både köksö och matplats. Från de två stora fönstren i norr har du utsikt över föreningens gård och det finns även ett charmigt serveringsfönster mot hallen. På väggarna sitter en blommig tapet från Sandberg Wallpaper och på golvet ligger en ekparkett i original. Längst ena kortsidan, invid matplatsen, finns ett väl tilltaget vitrinskåp och längst den andra ett fullutrustat kök med rostfri diskbänk, diskmaskin från Miele, spis/ugn från UPO, fläkt från Thermex (2015) samt kyl och frys från Electrolux. Ovanför diskbänken sitter vitt kakel i förband samt vitmålade köksskåp med mässingsbeslag. Bänkskivorna är i ek och behandlade med hårdvaxolja.

Sovrum

Från hallen når man lägenhetens båda sovrum, som ligger intill varandra. I det ena är väggarna målade i en kalkgrön nyans och här finns en väl tilltagen garderob med spegelskjutdörr. Det andra sovrummet, som idag används som barnrum, har fjädergrå väggar och garderob samt platsbyggd hylla längst ena kortväggen. Båda rummen har fönster i söderläge, med mörkläggningsgardiner för ljusa sommarkvällar samt parkettgolv i ek från 2015.

Badrum

Det yteffektiva badrummet har insynsskyddat fönster mot norr och rymmer WC, dusch, handdukstork samt toppmatad tvättmaskin från Miele med väggmonterat skötbord ovanför. På väggarna sitter blått och vitt kvadratiskt kakel och på golvet ligger blå klinker. Badrummet stambyttes 2003 och fick ett ansiktslyft 2018 i form av nytt handfat, blandare och kommod, samt spegelskåp.

Hall

Innanför dörren finns hatthylla, klädhängare och skohylla samt en mindre garderob för nycklar, handskar och andra småsaker. Längre in i hallen finns utmärkta förvaringsmöjligheter i form av dubbla inbyggda originalgarderober från golv till tak, med spegeldörrar. Väggarna är målade i samma krämvita nyans som vardagsrummet och på golvet ligger en hårdvaxad originalparkett.

BRF Nämndemannen 1

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Nämndemannen 1 (org. nr 716419-2515) innehar fastigheten med samma namn, med ett flerbostadshus som uppfördes omkring 1941 i Enskede. Föreningen upplåter 13 st lägenheter med bostadsrätt och har 3 st uthyrda lokaler. Uppvärmning via fjärrvärme.

Föreningens förvärv

Föreningen tog över ägarskapet av fastigheten år 1989.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom tomträtt, avtalet omförhandlas 2019.

Förvaltare

Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av BAS Förvaltning, teknisk förvaltning sker i egen regi.

Renoveringar

2000 – Renovering av fönster (treglas). 2003 – Stambyte. 2005 – Renovering av fasad. 2006 – Byte av elstigare med jordade kontakter till lägenheterna. 2008 – Nytt tak. 2010 – Byte av avloppsstam i källaren, renovering av balkonger. 2013 – Renovering av källare och lägenhetsförråd. 2016 – Renovering av lokalfönster. Ombyggnad av gården. 2017 – OVK med godkänt resultat. 2018 – Ombyggnad av lokal till bostad.

Kommande renoveringar:

Plan finns för byte av fjärrvärmeanläggning. Andra arbeten med gården kan bli aktuella, med bygge av barnvagnsförråd.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till i dagsläget till drygt 6 mkr medan de årliga intäkterna uppgår till nästan 1 mkr. Skuldkvoten är uppskattningsvis 7,900 kr/kvm boyta, snittet i Enskede uppgår till ca 6.000 kr/kvm. Föreningen byggde om och sålde en lokal som lägenhet år 2018, för att se till att föreningens skattemässiga status fortsatt ses som äkta. Avgiftsnivåerna har inte rörts på 8 års tid.

Avgifter

Inga planerade eller beslutade ändringar av avgiften.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad via Stockholms Brandförsäkringskontor inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år, anlitade företag ombesörjer den löpande städningen av trapphus m.m.

Gemensamma utrymmen

Nyligen renoverad innergård med gräsmatta och avenbokhäckar. Här finner du gungor och sandlåda för de små samt en pergola som kommer väl till sin rätt under sommaren. Föreningen står för utemöbler och grill till medlemmarna. Här har du även cykelparkeringen. I källaren finns hobbyrum, föreningslokal, ett litet bibliotek samt cykelförvaring (vinter). Tvättstugan i källaren är utrustad med två tvättmaskiner och en torktumlare. Torkrum finns också.

Parkering

Föreningen har 17 st parkeringsplatser vid husets baksida. Medlemmar har förtur, annars hyrs de ut externt. Lediga platser ska finnas och de kostar 400 kr/mån. I övrigt kan du förstås parkera på gatan enligt kommunens bestämmelser. Ett boendeparkeringstillstånd kostar 500 kr/mån (taxeområde 4).

Bredband och TV

Föreningen har fiber från Telia indraget. Baspaket för tv ingår i avgiften. Bredbandsavtal tecknar och bekostar medlemmen själv (uppemot 1000/1000 Mbit/s).

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Formellt ligger föreningen i stadsdelen Enskede gård som bjuder på en härlig blandning av villor och flerfamiljshus inbäddade i en lummig grönska. Här kan du bland annat njuta av en promenad bland koloniträdgårdarna i Enskedeparken, en fika på prisbelönta Enskedeparkens Bageri eller ta en middag på Enskede Värdshus eller varför inte en match i Enskede Rackethall. Sockenplan som binder ihop stadsdelarna Enskede Gård, Gamla Enskede och Enskedefältet har även ett eget litet serviceutbud, bl.a. uppskattade Gateau bageri och matbutiken Coop med postombud. Tunnelbanan går precis utanför dörren och tar dig till T-Centralen på mindre än en kvart. Bild: Ungdomstävling i backhoppning i Hemskogen. Åskådare och tävlande, foto av Lindgren, Herbert (1960). Digitala Stadsmuseet.