Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Prästgatan 60
Arkitekt okänd - Uppfört under 1600 tal
Gamla Stan
VACKER ANRIK LÄGENHET VID GAMLA STANS GRÄNDER, 0 KR I AVGIFT
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI:BOUKARI STYLING: RYDMANS HEM

En stilla oas i harmoni med husets karaktär - denna lägenhet är ett själfullt hem med många spännande årsringar som varsamt och stilfullt tagits omhand och uppdaterats. Bostaden ligger i en historisk byggnad mitt mellan det myllrande levande Västerlånggatan och det stillsamma lugnet på Prästgatan. Här har du nu chans att få förvalta ett historiskt arv i en oförstörd lägenhet om tre rum och kök mitt bland snirklande gränder på en plats där Stockholms äldsta stadsmur tidigare gick. Lägenheten helrenoverades 2015 med nya ytskikt och helt nytt badrum och kök. Boendet förenar äldre detaljer med modern standard i sober stil och med väl utvalda materialval. Planlösningen är genomgående med tre rum i fil mot Västerlånggatan och två rum mot Prästgatan. Här finns tre eldstäder - två kakelugnar och en gjutjärnsspis - som dock inte är i bruk men som ger stämning och karaktär till bostaden. I rummen ligger äldre trägolv som slipats och behandlats med hårdvaxolja. Bostadsrättsföreningen Latona 2 är en liten och skuldfri förening med nollavgifter.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Prästgatan 60
Område:
Gamla Stan
arkitekt:
Arkitekt okänd - Uppfört under 1600 tal
Våning:
1 av 4
Rum:
3 rum och kök
Area:
47 m²

Allmänt om fastigheten

El:
12 000 kr/år
Försäkring:
2 300 kr/år
Total driftskostnad:
14 300 kr/år
Beräknat antal pers:
3

Allmänt

Detta är ett lugnt, vackert och ombonat hem med anor från flera sekel. Dagens komfort är snyggt integrerad i bevarade byggnadsdetaljer. Bostaden bevarar bland annat höga golvsocklar, djupa nischer, profilerade lister, spegeldörrar med kammarlås och eldstäder. Fönsterspeglarna togs fram med hjälp av finsnickare vid renoveringen. Snickerierna är vitmålade och kontrasterar fint till de ljusa väggfärgerna och sovrummets tapet. Elektriciteten är infräst i väggarna och strömbrytarna är i äldre stil. Till lägenheten hör även ett källarförråd om cirka 5 kvm.

Kök

Köket är en charmfull kombination av gammalt och nytt, renoverat 2015 med äldre detaljer bevarade och integrerade. Rummet har ett fantastiskt välvt tegeltak som är framtaget. Köksinredningen är platsbyggd och vitmålad och har bänkskiva av carraramarmor. Väggen ovanför är kaklad i vitt liggande metrokakel. Här finns spishäll, ugn och fläkt samt diskho av porslin. I vinkel finns en vedeldad spis, dock ej i bruk, som är hopbyggd med förvaring och bänkyta. Till köket hör även en kyl och frys från Smeg, placerad i matsalen. I köket finns plats för ett litet matbord, eller som nu, en fåtölj. I väggen finns en inbyggd hylla.

Matsal

Intill köket ligger matsalen med plats för ett större matbord och till exempel vitrinskåp. Här finns även en platsbyggd garderob och en fin vit kakelugn, ej i bruk. Väggarna är målade i ljust grått. Matsalen nås från både köket och vardagsrummet.

Vardagsrum

Vardagsrummet ligger i fil med matsalen och är det mellersta av den tre rummen i fil. Det är ett inbjudande och mysigt rum med två stora fönster. Här finns plats för soffgrupp och tv. Även här är väggarna målade i ljusgrått. I rummet finns en vacker rektangulär kakelugn, ej heller i bruk, men ett stilfullt smycke i rummet.

Sovrum

Sovrummet är ett mysigt rum som omfamnar dig med William Morris vackra mönster Pimpernell. I rummet får du både plats med dubbelsäng och förvaring.

Badrum

Badrummet är ett stort och välutrustat rum med fönster och dagsljusinsläpp. Väggarna är kaklade i vitt liggande kakel och på golvet ligger hexagonformad klinker, försett med golvvärme. Tak- och handdusch finns bakom en glasad vägg. Här finns även vägghängd wc, handfat placerat på en bänkyta, handdukstork, tvättmaskin och varmvattenberedare. I rummet finns även plats för till exempel en förvaringsmöbel.

Brf Latona 2

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger och förvaltar fastigheten Latona 2. Föreningen upplåter 5 lägenheter med bostadsrätt om totalt 190 kvm samt två lokaler om 35 kvm. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Osäkert när huset uppfördes men ca 16-1700-tal.

År föreningen övertog fastigheten:

Brf Latona 2 förvärvade fastigheten 1981.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och Fastighet AB.

Renovering:

2016 takrenovering + målning + uppsättning av avsats + räcke till sotare, sotning, inspektion 2017 fasadmålning Västerlång + Prästgatan 2017 nytt kalkstensgolv entréplan trapphus 2018 målning av dörrar entréplan, trapphus, fasad, fönster, tak

Kommande renoveringar

Inga större underhåll är planerade de närmaste åren.

Ekonomi:

Föreningen är helt skuldfri.

Överlåtelseavgift:

Överlåtelseavgift utgår med 2,5 % av aktuellt prisbasbelopp och betalas av säljaren. Ingen pantavgift tas ut.

Förråd:

Källarförråd

Juridisk person:

Juridiska personer accepteras inte. Kontroll: Ovanstående grundas på information från föreningens Årsredovisning, stadgar samt styrelsen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Att bo i Gamla stan är såklart speciellt på många sätt. Här är historien alltid närvarande, men mitt i allt detta finns även vardagslivet med skola, dagis och Konsumbutik. Här bor du mitt i stadsdelen, nära Stortorget, Brända tomten och Kungliga slottet och omges av mängder av mysiga butiker, caféer och restauranger. Du gör snabbt ön till din egen och får egna favoritställen bland det stora utbud stadsdelen har att erbjuda. Unika företeelser som lucköppningen i december och att bada på Storkyrkobadet är exempel på saker som ger det lilla extra till livet i Gamla stan. Utgångsläget att nå övriga staden är det allra bästa oavsett om du vill promenera eller åka med allmänna kommunikationer. Tunnelbanans röda och gröna linjer trafikerar stadsdelen, liksom ett flertal innerstadsbussar. Blå linjen når du snabbt vid Kungsträdgården och likaså pendeltåg och fjärrtåg vid

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här