Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Anders Reimers väg 15
Sven Wallander 1943
Södermalm - Reimersholme
EN LÄGENHET PÅ REIMERSHOLME MED HISTORIA
TEXT: MURÉN & SÄLJAREN FOTO: OZOLLAPA STYLING: RYDMAN

1944 stod husen på Reimersholme inflyttningsklara. 1944 föddes också Ann-Mari och hon flyttade som nyfödd med sina föräldrar till den helt nybyggda moderna lägenheten på tredje våningen i ett av de fem punkthusen vid vattnet på den gröna ön. Det här är Ann-Maris egen berättelse om det hem som varit hennes sedan dess, en kär plats som hon nu lämnar för nya äventyr.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Anders Reimers väg 15
Område:
Södermalm - Reimersholme
arkitekt:
Sven Wallander 1943
Våning:
3 av 7, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
52 m²
Avgift:
3 380 kr inklusive värme, vatten och kabel-tvs grundutbud.

Allmänt om fastigheten

El:
2 000 kr/år
Försäkring:
1 500 kr/år
Total driftskostnad:
3 500 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Ann-Maris berättelse

Husen på Reimersholme, den gröna ön mitt i stan, byggdes mitt under brinnande världskrig och stod färdiga för inflyttning 1944. HSB:s direktör och arkitekt Sven Wallander hade en klar idé och ett direktiv att alla skulle ha möjlighet att spara till en god bostad till ett rimligt pris. En bostad med alla bekvämligheter som tiden kunde erbjuda och i en grön, luftig utemiljö med möjlighet till lek, rekreation och samvaro. En boendemiljö med tillgång till affärer, post, frisör med mera vad man kunde behöva i vardagen.

Kronprinsen var här och invigde och det här sättet, den här iden, att bygga gav eko även ute i världen, den amerikanska presidentfrun Eleonor Roosevelt var här på studiebesök 1950.

Sol, ljus och luft skulle strömma in i bostaden och det är precis vad jag upplever, min lägenhet känns stor, ljus och luftig, grönskan tränger sig nästan in i rummet. Från sovrumsfönstret kan jag se rådjur som betar i backen och hararna som hoppar omkring, kanske tar jag ett morgondopp från badbryggan utanför huset.

Lägenheten består av kök och ett intilliggande matrum, ett stort vardagsrum och ett stort sovrum, hall och badrum. Köket är i originalskick från 1940-talet och är i behov av renovering, jag har inte som de andra i huset rivit väggen mellan kök och matrum p g a att jag varit i behov av ett extra sovrum. Jag har tänkt att de som flyttar in efter mig får själva skapa det kök de vill ha. Alla dörrar är också original och lite slitna, parketten i vardagsrum och matrum är original men en ekparkett är lagd ovanpå den gamla i vardagsrummet, Ett trägolv i sovrummet är lagt för cirka a sju år sedan. Badrummet renoverades i samband med stambyte 1989. Lägenheten har en fransk balkong mot söder och grönskan. Jag har en mycket stor vind på sex trappor och en s k potatiskällare, en bra förvaring för till exempel syltburkar och även skidor har utrymme där.

Huset är ett av fem punkthus på sex våningar på Anders Reimers väg. Hiss och tvättstuga finns. Det finns en festlokal i föreningen, två gästlägenheter, bastu och badbryggor. Vi har ett matlag som jag och några till startade för ett tiotal år sedan och vi träffas en gång i månaden och lagar mat. Det är nära till stan med två bussar och T-bana vid Hornstull.

HSB:s Brf Pålsundet i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Räkenholmen 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12 och Kronoljan 1. Föreningen upplåter 439 lägenheter med bostadsrätt samt ett stort antal lokaler, varav 7 kommersiella. Husen ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes 1942-1945.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen bildades 1942 och har ägt fastigheterna sedan de byggdes.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering

1980-tal: Renovering av fasaden. 1990-tal: Byte av taken på låghusen. 1991-94: Byte av el-stigare och samtliga V/A-stammar i kök och badrum. Balkongerna renoverades också. 1998: Målning av fönster på höghusen. 2003: Målning fönster på låghusen. 2005: Omläggning av taket på höghusen. 2007: OVK-besiktning av ventilationen i höghusen. 2009: Fönsterrenovering med byte till energiglas. 2010: Renovering av fönstren och injustering av värmesystemet. Byte av undercentralen till fjärrvärmen. 2011: OVK-besiktning av ventilationen i låghusen. 2014: Balkong- och fasadrenovering påbörjades för samtliga fastigheter. 2015: Förbättringsåtgärder gällande ventilationssystemet. 2016: Omläggning av taket. 2017: Installation av fibernätverk. Slutförande av balkong- och fasadrenoveringen från 2014. 2018: Byte tvättutrustning i en tvättstuga. Byte bärlina i en hiss.

Kommande renoveringar

Underhållsplan infördes för fastigheterna 2011 och uppdateras årligen. Man har börjat titta på en framtida dränering av låghusen mot gården samt inspektion av fönsterna avsett målningsbehov.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger enligt årsredovisning för 2018 på 4 543 kr per kvm boyta, vilket amorteras årligen. Snittbelåningen för föreningar inom tullarna ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta.

Avgifter

Inga beslutade ändringar av årsavgiften. Värme, vatten och ett grundutbud för kabel-tv ingår i avgiften och 41 kr/mån för bredband tillkommer. Vid överlåtelse betalas 1163 kr av bostadens köpare och vid pantsättning utgår en avgift om 465 kr per pant.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Det finns sex tvättstugor i föreningen. Cyklar och barnvagnar förvaras i särskilda cykel- och barnvagnsrum i källarplan. Föreningen har två gästlägenheter och en föreningslokal som hyrs ut till medlemmar. Det finns även en bastu med relaxrum, ett gym/motionslokal med pingisbord och träningsutrustning, ett traditionellt fotolab och en roddbåt. Föreningen har tre parkeringsplatser samt en garageplats som hyrs ut genom lottdragning när någon blir ledig. Det finns även mc-platser inomhus. Föreningen har något så ovanligt som en egen roddbåt som kan lånas av de boende. Man har även tillgång till en badbrygga.

Bredband och kabel-tv

Bredband levereras via fiber från Stockholms stadsnät. Samtliga bostäder har 200/200 mbit/s som levereras till en obligatorisk kostnad om 41 kr/mån. Kabel-tv levereras av ComHem och deras bas om ca 15 kanaler ingår i avgiften, därefter kan större paket köpas till.

Medlemskap

För medlemskap i föreningen krävs medlemskap i HSB Stockholm. Ett sådant kostar 500 kr i insats och sedan utgår en mindre årlig avgift.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

När Reimersholme planlades på 1940-talet förkastade stadsplaneraren Fred Forbat Stockholm stads förslag som innehöll ungefär dubbelt så många lägenheter och hus. Han såg till att husen på ön byggdes med ordentligt avstånd och grönska emellan och anpassade dem till terrängen. Landskapsarkitekt Ulla Bodorff såg till att förstärka känslan av en skärgårdsö med bland annat pilträd vid kanalen och grönskande ekbackar och bevarade klipphällar mellan fastigheterna. Området fick stor uppmärksamhet genom en bostadsutställning i samband med invigningen. Runt ön finns trevliga promenadvägar med vyer mot flera av stadens stadsdelar och grannön Långholmen. Ön förbinds med Södermalm via Reimersholmsbron och där trafikerar flera busslinjer. Tunnelbanan finns vid Hornstull, precis som all service, shopping och ett stort utbud av restauranger och nöjen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här