Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tobaksspinnargatan 1
Hjalmar Westerlund 1929
Södermalm - Hornstull
STILFULL OCH VÄL OMHÄNDERTAGEN 1920-TALSTVÅA
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

På fjärde våningen i ett stilfullt klassicistiskt hus från 1929 ligger denna fina och generösa tvåa. Det är ett hem med hög ursprunglig charm med detaljer som vårdats väl av en stilsäker hand. Planlösningen är genomgående och i originalutförande med den utmärkta fördelningen kök och sovrum mot gård och vardagsrum mot gata. Rummen är väldisponerade och luftiga. Lägenheten har genom de stora spröjsade fönstren och det höga läget i huset ett fint ljusinsläpp från morgon till kväll. Du bor med perfekt läge mittemellan Hornstullspulsen och grönska och vatten vid bland annat Pålsundsparken, Långholmen och Reimersholme.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Tobaksspinnargatan 1
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
Hjalmar Westerlund 1929
Våning:
4 av 5
Rum:
2 rum
Area:
57 m²
Avgift:
2 980 kr inklusive värme och vatten.
Pris:
4 700 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
3 800 kr/år
Försäkring:
2 400 kr/år
Övrigt:
3 000 kr/år
Total driftskostnad:
9 200 kr/år
Beräknat antal pers:
1
Kommentar:
Övrigt avser gaskostnad.

Allmänt

Detta är en ljus och luftig bostad med välkomponerade och lättmöblerade rum. Lägenheten bevarar en mängd ursprungliga och äldre detaljer, som fönster, fönsterbrädor, dörrar, trycken, golv, väggpaneler, takrosetter, köksinredning, skafferi, garderober, hatthylla med mera. De ursprungliga dörrarna har ett speciellt spegelmotiv i art deco-stil. Dessa är renoverade till ursprungsskick med trycken och låsskyltar. Snickerierna målades 2014 i grå linoljefärg. Dörrarna till klädkammare och garderob är målade i gråsvart linoljefärg. Till lägenheten hör även ett vindsförråd.

Kök

I köket sitter ett superfint bevarat funkiskök, gediget platsbyggt som sig bör, och uppdaterat 2017. Det är ett klassiskt parallellkök med matplats längst in. Luckor och lådfronter är målade i dovt ljusgrönt. Diskbänken är även den bevarad och i rostfritt med dubbel diskho. Ovanför sitter en mycket fin köksreda och väggarna är kaklade med vitt 15x15-kakel. Väggen på motsatt sida samt bänkskivorna kläddes vid renovering i carraramarmor. Köket är utrustat med gasspis med elugn, köksfläkt, kyl och frys. I rummet finns även den stora tillgången att ett originalskafferi är bevarat. Intill detta, och köksfönstret, finns matplatsen. På golvet ligger originalträtiljor som är målade i ljusgrått. Eluttagen i köket är bytta till nya i äldre stil från Byggfabriken.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och trevligt sällskapsrum med plats för både soffgrupp och större matbord. Väggarna i rummet är målad i pärlgrå färg från Auro/Byggfabriken och på golvet ligger oljad fiskbensparkett i original. Här finns även en inbyggd originalgarderob.

Sovrum

Sovrummet är ett rymligt rum i lugnt läge in mot den lummiga innergården. Här finns plats för både dubbelsäng och annan möblering. Väggarna är målade i en matt gråblå kulör och på golvet ligger stavparkett av ek. I rummet finns också en inbyggd bevarad garderob.

Badrum

Badrummet är en snygg kombination av två olika renoveringar, en äldre och en som nuvarande ägare genomförde 2017. Då lades nytt vitt klinker på golvet och den fogades med rosa fog. Ett ljuvligt rosa handfat med svart blandare sattes också in och dessutom en tvättmaskin. Väggarna är kaklade i vitt och badkaret är inkaklat. Rummet har golvvärme och en handdukstork.

Hall

Hallen har en separat liten entré där det finns en platsbyggd originalhatthylla med ankarkrokar. Innanför finns en inre hall som är möblerbar. Här finns en större nisch som är utmärkt för till exempel en arbetsplats eller ytterligare förvaring. Väggarna är klädda med paneler upp till dörrhöjd, och dessa är målade i grå linoljefärg. På golvet ligger fiskbensparkett. Eluttagen i hallen är bytta till en äldre modell i porslin.

Brf Hörnhuset

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Tobaksspinneriet 9. Föreningen består av 53 lägenheter, varav 50 är upplåtna med bostadsrätt och 3 är upplåtna med hyresrätt. Föreningen har även 1 lokal med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1929 av arkitekt Hjalmar Westerlund.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 2005.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av RB Fastighetsägare AB.

Renovering

2002-2003 renoverades fastighetens elstammar. 2006 stambyttes kök och badrum och tvättstugan renoverades. Lokalen renoverades även den. 2010 fönster och fasad. 2011-2012 kungsbalkonger. 2015 ommålning av tak. 2016 hissrenovering. 2017 OVK-kontroll samt två nya tvättmaskiner. 2018 fönsterrenovering.

Kommande renoveringar

Underhållsplan sträcker sig fram till 2032. Under året ska portarna renoveras och elservisen ska rustas upp. Nästa år ska värmecentralen rustas upp.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 21 milj kr, vilket ger cirka 7 000 kr/kvm boyta. Hyresintäkt från lokalen om ca 450 000 kr/år.

Avgifter

Inga planerade agiftsförändringar finns. En obligatorisk avgift om 219 kr/mån för gruppavtal om bredband tillkommer avgiften. En överlåtelseavgift om 1163 kr betalas av köparen, och pantsättningsavgift om 465 kr per pant tas ut.

Förråd

Vindsförråd hör till lägenheten.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns en gemensam tvättstuga som är utrustad med tre tvättmaskiner, en torktumlare samt ett torkskåp. Ett cykelförråd finns i källaren och på gården finns ett cykelställ. Föreningen har även en innergård med utemöbler för medlemmarna att nyttja.

Bredband och tv

Tv och bredband via ComHem.

Medlemskap

Juridiska personer accepteras inte. Delat ägande är tillåtet.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisningen för 2017 samt kontakt med representant från styrelsen i februari 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På Tobaksspinnargatan bor du med toppenläge mittemellan Hornstull och Långholmen. Du har allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, galleria, service och kommunikationer åt ena hållet, samtidigt som du åt andra hållet har massor av fina promenad- och motionsstråk och möjligheter till bad på Långholmen och Reimersholme. Mittemot huset ligger Pålsundsparken med bevarad 1700-talsbebyggelse och Lasse i Parkens café och restaurang. Trevliga Rio Bio är en annan begivenhet i kvarteren, liksom Hornstulls marknad under sommarhalvåret. Buss 4 går precis runt knuten och tunnelbanan når du på ett par minuters promenad.