Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Björngårdsgatan 17
1889-1890 ERNST STENHAMMAR
Södermalm - Mariatorget
OAS PÅ FJÄRDE VÅNINGEN - VINDSDRÖM ANNO 1889
TEXT: MURÉN STYLIST: EVENSTEVEN FOTOGRAF: OZOLLAPA

Snedtak, takkupor, bjälkar, valv, kakelugn och golv av breda originalplankor - denna vindslägenhet har all charm du kan önska. Ett näste under takåsarna mitt på Södermalm med ett nytt kök, ett stort och inbjudande sällskapsrum och en rosa sovrumsdröm. Charmiga originaldetaljer finns all over the place och alla ytskikt är nymålade i ljuva milda nyanser. Vägen upp till lägenheten går genom ett elegant trapphus som skvallrar om att detta var en påkostad byggnad då den uppfördes i skiftet mellan 1880-tal och 1890-tal. På Björngårdsgatan bor du med direkt närhet till både Mariatorget och trevliga Swedenborgsgatan, som under sommaren blir en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Björngårdsgatan 17
Område:
Södermalm - Mariatorget
arkitekt:
1889-1890 ERNST STENHAMMAR
Våning:
4 av 4, Hiss kommer att byggas.
Rum:
2 rum och kök
Area:
45 m²
Avgift:
2 144 kr Ink värme och vatten

Allmänt om fastigheten

El:
2 000 kr/år
Försäkring:
1 700 kr/år
Total driftskostnad:
3 700 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Allmänt

Detta är en ljuvlig bostad med mycket charm och karaktär. Under det senaste året har lägenheten renoverats och fått ett nytt kök och nya ytskikt. I samtliga rum ligger gedigna breda trätiljor och dörrarna är lika ursprungliga och rejäla med fina speglar. Till lägenheten hör även ett källarförråd. Bygglov för terrass är sökt för en annan lägenhet på samma våningsplan som också vetter mot gården. Det bygglovet är beviljat och det finns alltså goda chanser att bygga en terrass även på denna. Fråga mäklaren om du vill veta mer.

Kök

Köket byggdes helt nytt 2017. Köksinredningen har svarta släta fronter som matchas med bänkskiva och stänkskydd av marmor. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen och i köket finns även induktionshäll, ugn, mikro och fläkt. Samtliga vitvaror är även de nya från 2017. Mellan köket och vardagsrummet sitter en fin dörr med kammarlås.

Vardagsrum:

Efter köket bjuds du in i det stora och trivsamma vardagsrummet som är ett rum som passar lika bra för hemmamys som hemmafest. Här har du som sig bör plats för både soffgrupp och matbord, men här finns även takbjälkar, snedtak, profilerade snickerier och en kakelugn som gör detta rum till något extra. Kakelugnen är idag inte i bruk men är ett smycke i rummet och en stämningshöjare även med stearinljus. Väggarna i rummet är målade i den gråbeigea nyansen Warm stone från Sadolin Tant Johanna Collection.

Sovrum

Sovrummet är ett både stort och mysigt rum. Här sover du under snedtak och djupa nischer och omgiven av charmfulla detaljer som bara en vindsvåning kan erbjuda; takbjälkar, nischer, avsatser och vrår. En nisch i ett hörn har blivit en inbyggd garderob, en avsats invid sängen är ett perfekt sängbord och en annan avsats är en fin hylla. Väggarna i sovrummet är målade i ljuvaste rosa. Rummet har gott om plats för både dubbelsäng och annat möblemang. Dörren mellan sovrum och vardagsrum har ett fönster i översta fyllningen. Dörren är målad i nyansen Green mist från samma kollektion som bostadens väggfärger.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade med vitt liggande kakel med svarta accenter. På golvet ligger svart klinker försett med golvvärme. I rummet finns dusch, wc, handfat, badrumsskåp med spegeldörr och duschhylla.

Hall

Hallen delar yta med köket vilket går alldeles utmärkt då det här finns en stor inbyggd garderob där du kan hänga undan ytterkläder och annat. Innanför förrän finns även utrymme för klädkrokar. I taket sitter infällda spotlights.

Brf Nederland Mindre 14

Allmänt om föreningen

Bostadsrättsföreningen registrerades 1988 och föreningens nuvarande ekonomiska plan registrerades 2000 i då fastigheten förvärvades. Föreningen är en äkta föreningen, marken är upplåten med tomträtt som ligger oförändrad fram till 2026. Föreningen har tidigare upplåtit 14 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lokaler med hyresrätt. Råvinden är såld till byggherren Lenca Properties. Produktionen har dock inte påbörjats och i dagsläget finns inget exakt datum när detta kommer att ske. Ytterligare vindsvåningar kommer tillkomma samt 3 marklägenheter. Föreningen kommer att ha kvar en lokal i källaren som hyresrätt, dock med förändrad planlösning mot idag. Byggnation av hissar ligger inom ramen för produktion av vindslägenheter. I dagsläget äger föreningen en lägenhet på vån 4 som kommer att ingå i en exploatering av råvinden. Lägenheten hyrs f n ut av föreningen.

Tidigare utfört underhåll

Under 2001-2002 genomfördes stambyte och nya elstigare drogs in. Se årsredovisningen för en längre lista med utförda reparationer.

Planerat underhåll

Underhåll av tak, hiss, ventilation, trapphus, portar och dörrar är kopplade till exploatering av råvindarna och källaren. Om detta projekt inte kommer igång inom överskådlig framtid kommer ny underhållsplan att tas fram.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 120 kr vilken betalas av köparen och en pantsättningsavgift på ca 450 kr per pant.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns en tvättstuga för medlemmarna att nyttja. Dessutom finns ett cykelförråd.

Förråd:

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Bredband och Kabel-TV:

Huset är ett ComHem hus. Både kabel-TV och bredband tecknas av den enskilde medlemmen. Det finns planer på att installera fiber.

Ägande

Föreningen tillåter delat ägande. Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Kontroll

Informationen är kontrollerad med föreningens kontaktperson Rickard Berg men uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör alltid dubbelkollas med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du mitt på Södermalm, nära det mesta, men bara ett par kvarter från både Mariatorget och Medborgarplatsen och även nära Södra station, så kommunikationerna är de allra bästa för boende på denna adress. Här kan du välja och vraka bland trevliga restauranger och caféer. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan ett kvarter bort en gågata med många uteserveringar och ett mysigt folkliv. I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här