Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Adlerbethsgatan 15
1931-1933 SVEN WALLANDER
Kungsholmen - Fredhäll
VÄLBEVARAD OCH NOGGRANT NYRENOVERAD FUNKISTVÅA
TEXT: MURÉN FOTOGRAF: JOHANSSON STYLING: COPPARSTAD

Elegant funkis, välbevarad och noggrant renoverad, med stora fina fönsterpartier som släpper in mycket ljus - denna trettiotalstvåa är en riktig pärla. Den har en runtgående och väldisponerad planlösning med generös takhöjd och mjuka originalträgolv. Rummen disponeras idag som kök, sovrum och vardagsrum med matplats. Alla snickerier och golv är nyligen målade och behandlade med ekologiska färger. Här bor du i ett lugnt och trivsamt område mittemot oasen Fredhällsparken och i en stor och anrik bostadsrättsförening med många tillgångar för de boende.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Adlerbethsgatan 15, 3tr
Område:
Kungsholmen - Fredhäll
arkitekt:
1931-1933 SVEN WALLANDER
Våning:
3 av 4
Rum:
2 rum och kök
Area:
34 m²
Avgift:
1 934 kr inkl värme, VA, kabel-tv och internet

Allmänt om fastigheten

El:
2 000 kr/år
Försäkring:
1 400 kr/år
Total driftskostnad:
3 400 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Allmänt

En mycket fint och omsorgsfullt omhändertagen funkislägenhet med hög originalkaraktär i alla rum. Fönstren är ursprungliga och nyrenoverade med nya persienner och bibehållna fönsterbrädor, spanjoletter, vred och vädringslådor. Alla golv i lägenheten har slipats och behandlats med Auros ekologiska hårdolja och därefter Auros ekologiska hårdvax. Alla snickerier inklusive dörrar och lister är målade med linoljefärg från Byggfabriken. Till lägenheten hör även ett vindsförråd.

Kök

I köket har den ursprungliga funkisinredningen bevarats och renoverats. Köksskåp och diskbänk har tagits omhand och kombinerats med en helt ny rostfri spis och fläkt från Smeg. Fyra rader vitt 15x15-kakel med mörk fog utgör stänkskydd vid arbetsytorna. Kyl med frysfack. Ett stort serveringsskåp ger suverän förvaring från golv till tak. Köket har en dörr mot hallen och en till sovrummet innanför. Runt den finns även de glasade partierna kvar, som förmedlar dagsljus in i köket.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett luftigt och ljust rum som präglas av ett generöst och stilfullt fönster med fyra lufter. Rummet är inbjudande och lättmöblerat med gott om utrymme för de funktioner du önskar som en soffgrupp, matbord och förvaring.

Sovrum

Sovrummet är generöst i storlek och ger gott om plats för såväl dubbelsäng och andra möbler, om så önskas. Även fönstret i rummet är av modell större, med tre lufter som gör både sovrummet och det intilliggande köket ljust. Mellan sovrum och kök sitter en fin klassisk glasad vägg och dörr med överljus. En originalgarderob med överskåp finns också bevarad i sovrummet.

Badrum

Badrummet har nyligenfräschats upp i sann funkisanda. Väggarna är kaklade med vitt klassiskt 15x15-kakel upp till cirka två meter, och på golvet ligger svart- och vitrutig klinker från England. I rummet finns dusch, wc, handfat och badrumsskåp med spegeldörr.

Hall

Innanför dörren finns plats för ytterkläder och skor och därefter en inbyggd originalgarderob där du kan hänga undan kläder. Hallen leder till både kök och vardagsrum. Öppningen till vardagsrummet går ända upp i tak vilket är en både snygg och trevlig detalj som även skickar extra mycket ljus till entrén.

HSB Brf Fredhäll

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger och förvaltar fastigheterna Briljantsmycket 3 och 4, Skogslandet 1, 2 och 3, samt Purpur 1 och 2. Föreningen upplåter 788 lägenheter med bostadsrätt samt en lägenhet med hyresrätt (hyresrätten som förmedlas). HSB:s Brf Fredhäll äger två lägenheter. I föreningen finns det 58 lokaler varav Vivere Fastigheter AB har bostadsrätten för två, resten innehar föreningen. Husen ritades av arkitekten Sven Wallander och uppfördes 1931-33.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har ägt och förvaltat fastigheterna sedan husen byggdes 1931.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Service och den tekniska förvaltningen och fastighetsskötseln av Riksbyggen. Riksbyggen har personal på området måndag-fredag som underhåller och vidareutvecklar fastigheterna samt avhjälper felanmälningar. Brf Fredhäll är en HSB-förening.

Renovering

Under åren 1990-92 byttes samtliga stammar till badrum i föreningen ut. Samtidigt renoverades alla badrum i föreningen. En stor majoritet av stammarna har under 2010 högtrycksspolats. Föreningens köksstammar byttes under slutet av 1960-talet och relinades i olika etapper t.o.m. 2013. Alla elledningar (stigarledningar) byttes ut 1990-92 med nya dragningar fram till lägenhet. Föreningen investerade i en helt ny sopsug under 2007. 2016 fick föreningen en godkänd OVK. 2016-2018 genomgår samtliga fastigheter renovering av balkonger, tak, fasader och fönster. Den fastighet där denna lägenhet ligger har renovering redan slutförts.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet ca 142 Mkr, vilket ger cirka 4 500 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 639 kr. Det finns inte beslutat om någon kommande avgiftshöjning.

Andrahandsuthyrning

Fastighetsägarna Service har fullmakt att godkänna föreningens andrahandsuthyrningar. Uthyrning via Airbnb eller liknande förmedlingssidor är förbjudet.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad. Föreningen har ett gemensamt bostadsrättstillägg som betalas via månatligt tillägg till årsavgiften.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensamma städdagar två gånger per år som är frivilliga att deltaga på.

Tvättstugor

Föreningen har åtta tvättstugor. Närmsta tvättstuga finns i huset.

Gemensamma utrymmen

Det finns en mysig innergård med mycket träd och buskar, grill och utemöbler. Föreningslokalen Victoria på Ernst Ahlgrens väg 10 finns tillgänglig för uthyrning åt föreningens medlemmar. I en del av föreningslokalen inryms bastu och motionslokal, bredvid finns även en snickarbod. Föreningen har två gästlägenheter som medlemmarna kan hyra. Det finns även ett barnvagnsrum samt flera cykelrum.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har tecknat ett avtal med Ownit om bredband. Kostnaden är inkluderad i avgiften. Comhems basutbud för kabel-TV (analogt) ingår samt det digitalt okodade startutbudet om 9 st kanaler.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

OMRÅDET

Fredhäll är en mycket trevlig del av Kungsholmen med bebyggelse från mestadels 1930-talet. Det direkta och höga läget vid Mälaren ger fantastiska vyer. Här finns ett av Stockholms första solbad, Fredhällsbadet, som är öppet för allmänheten under sommarmånaderna, och för medlemmar i den ideella föreningen Fredhälls Badklubb under vintertid. Här ligger också den trevliga restaurangen Solstugan i härligt kvällssolsläge. I Fredhäll är gatorna uppkallade efter författare, förutom Gudmund Jöran Adlerbeth, som levde mellan 1751 och 1818 och satt på stol nr 9 i Svenska Akademin, hittar du till exempel gator namngivna efter Stagnelius, Atterbom och Snoilsky. Tunnelbanans gröna linje når på ett par minuter du i Kristineberg och flera bussar trafikerar kvarteren.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här