Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kungsholms Strand 165
1929 - Bernt Lundahl
Kungsholmen
INBJUDANDE TRERUMMARE MED SJÖUTSIKT OCH ÖPPEN SPIS
TEXT: NYSTED FOTOGRAFI: LIFFNER STYLING: GUSTAVSSON

I den här charmiga trean kan du fånga dagen med en naturskön löprunda längs med vattnet, avnjuta en äkta, italiensk gelato i eftermiddagssolen på stadens bästa glassbar, Fryst och följa solnedgången från tevesoffan i det ljusa vardagsrummet - med fri sikt över Karlbergskanalen och anrika Karlbergs Slott. På baksidan av huset finner du en arkitektritad, prunkande trädgård med gemensam grillplats och sittgrupper för trevliga sommarkvällar. Varje våningsplan har också en liten vädringsbalkong mot innergården med tillhörande sittgrupp, perfekt för solig kontemplation eller morgonfika. Lägenheten, belägen på tredje våningen, har genomgående fiskbensparkett, två ljusa sovrum, ett mysigt vardagsrum med öppen spis och ett välplanerat kök med två stora fönster. Som tillägg till det, en möblerbar inre hall, liksom en serveringsgång med platsbyggda skåp i originalutförande. Lokala hak som den brasilianska krogen Boteco da Silvania och det katalanska tapasstället Matkonsulatet, förstärker den varma, familjära stämningen i kvarteret. Vatten och båtliv precis utanför dörren - kommunikationer, shopping och mataffärer på promenadavstånd. Här finns alla möjligheter till motion och rekreation, med längd- och motionsspår, liksom närliggande utomhusgym och båtklubb, för den som vill ta kajaken till jobbet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

19
Visning söndag 19 aug 12:00 - 12:45
Välkommen på visning

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Markus Elias
Reg Fastighetsmäklare/ Affärsutvecklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
1929 - Bernt Lundahl
Våning:
3 av 6, hiss finns
Rum:
3 rum
Area:
81 m²
Avgift:
3 405 kr inklusive värme och vatten
Pris:
6 400 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
3 276 kr/år
Total driftskostnad:
6 276 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
driftskostnaderna är uppskattade.

Allmänt

Här har du genomgående vacker fiskbensparkett av ek i alla rum, utom i det lilla sovrummet, som har nylagd trestavsparkett. Välbevarade originaldetaljer såsom fönsterbågar med spanjoletter, snickerier med ådermålning och en trevlig öppen spis i vardagsrummet. I den unika serveringsgången finns gott om förvaring i form av platsbyggda originalskåp. Här finner du också el- och nätverkscentral. Köket från Kvik, flyttades under 2011, för att göra plats för ytterligare ett sovrum och går i ljusa toner med vitt kakel och vit skåpinteriör med dekorativa glasdörrar. Fastigheten ligger helt fritt, utan insyn. Säkerhetsdörrar har nyligen installerats vilket minimerar ljud från trapphuset. Båda sovrummen har också utrustats med energiglas som effektivt dämpar trafikbuller från gatan och även väggarna i vardagsrum och sovrum har extra ljudisolering. På vinden finns tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel, liksom ett vindsförråd om ca cirka 6 m2.

Kök

Det välplanerade köket från Kvik, med diskret, ljus tapet och fiskbenparkett, flyttades till del av dåvarande vardagsrum under 2011, till förmån för ytterligare ett sovrum. Här har du en stilren skåpinteriör i vitt och glas, bänkskivor av ek och handslaget kakel från Kakelkompaniet, med en subtil läggningsmönsterskiftning vid spisen. Samtliga vitvaror inköpta och installerade i samband med renoveringen 2011. Spis med induktionshäll, ugn och diskmaskin från AEG. Fläkt, frys och mikro från Siemens. Under diskhon sitter också en avfallskvarn. Två stora fönster gör matplatsen varm och inbjudande, med gott om utrymme för matbord, stolar och ett extra vitrinskåp. Den delvis öppna planlösningen, med vardagsrummet intill, inbjuder till trevliga middagar i sällskap av vänner och familj.

Vardagsrum

Också det charmiga vardagsrummet går i vitt, med parkett av ek och en trivsam öppen spis med kåpa för bra drag. Här kan du grilla marshmallows eller bara värma dig framför brasan en kulen höstkväll. Här har du också en ljudisolerad vägg mot grannlägenheten för extra ljuddämpning och kabelkanaler för ljud och video installerade i teveväggen.

Sovrum

Sovrummet går i ljusa toner, med gul tapet och generöst ljusinsläpp från både norr och väst. Här vaknar du till vågskvalp, puttrande båtmotorer och bryggornas trivsamma gnissel och njuter av utsikten mot Karlbergsjön och Rörstrandsgatans byggnader. I samband med en fasadrenovering installerades energiglas i båda sovrummen, som effektivt dämpar oönskat ljud från gatan. En inbyggd garderob liksom en platsbyggd garderob från Ikea löser smidigt förvaringen.

Sovrum

Det mindre rummet går i vitt och kan med fördel användas som både barnkammare och kontor. Här är golvet av nylagd stavparkett i ek.

Badrum

Badrummet, som troligen renoverats i samband med stambyte 1992, har vitt kakel med en dekorativ blå rad i huvudhöjd och en matchande plastmatta i ljusblått. Dusch med glasdörrar och en handukstork. Vita hörnhyllor och spegelskåp löser förvaringen. El och vatten klart för att installera tvättmaskin.

Hall

Här har du en rymlig hall med en stilren, mönstrad tapet i kapprummet, följt av en diskret vitrandig i hallen, vilket skapar två rum; ett kapprum och en inre hall. Hallen är möblerbar, perfekt lämpad för ytterligare förvaring, men kan även med fördel inredas som en liten arbetsplats. Nätverk är installerat. Här finns en inbyggd garderob i kapprummet och en hatthylla. Golvet är av nylagd fiskbensparkett och har förmodligen tillkommit i samband med stambytet.

Brf Kungsholms strand 165

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Isbrytaren 27. Fastigheten består av 30 lägenheter, varav 27 är bostadsrätter och 3 är hyresrätter. Föreningen har även en lokal med hyresrätt samt 2 garage. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1929 av arkitekt Bernt Lundahl.

År föreningen övertog fastigheter:

Brf Kungsholms Strand 165 förvärvade fastigheten år 2009.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Delagott Förvaltning AB sköter teknisk och ekonomisk förvaltning. Även fastighetsskötsel och städning ingår i avtalet.

Garage och parkering:

Två garage finns i byggnaden som det är kö till, ställer man sig i kö nu hamnar man tvåa i kön. Garageplatserna kostar 2000 kr exkl moms.

Renovering:

Huset är byggt 1929. 1986 - Stambyte i kök. 1993 - Stambyte i badrum. 2000 - Renovering av tak mot gatan. 2002 - Fasadrenovering. 2010/2011 - Renovering av taket mot gården. 2013 - Renovering av entré. 2013 - Byte av värmepanna. 2014 - Stamspolning, renovering av trapphus och fönster. 2015 - Renovering av innergård. 2016 - Viss renovering av fasad. 2018 - Byte till säkerhetsdörrar.

Kommande renoveringar:

Elementen ska ses över nästa sommar och och en ytlig fasadrenovering mot kanalen är på gång.

Ekonomi

Föreningen har en soliditet på 90 % och cirka 1,2 miljoner kronor i kassan. Lånen uppgår enligt senaste årsredovisning till 3018 kr/kvm bostadsyta.

Avgifter:

Avgiften är 504 kr/kvm och i den ingår värme och vatten. Ett obligatoriskt tillägg om 99 kr för bredband tillkommer avgiften. Inga beslutade avgiftsförhöjningar men diskussioner pågår för en liten höjning i samband med renovering av den kommersiella lokalen. Vid överlåtelse debiteras köparen en överlåtelseavgift om 1138 kr och vid pantsättning utgår en avgift om 455 kr per pant.

Förråd:

Ett rymligt vindsförråd hör till lägenheten.

Gemensamma utrymmen

Gemensam innergård ritad av en landskapsarkitekt. Tvättstuga finns på vinden med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och mangel. Cykelrum, soprum med sopsortering och vädringsbalkonger.

Bredband och tv:

Bredband finns i dagsläget koaxialt från ComHem, men föreningen utreder installation av öppen fiber till samtliga lägenheter.

Medlemskap

Delat ägande godkänns, juridiska personer accepteras inte.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning samt styrelsen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Kungsholmen, som till en början varit en sparsamt utnyttjad ö, började omkring sekelskiftet nyttjas i allt större utsträckning, främst då för nya industrier.
Gerhard Arehns Mekaniska verkstad, som tillverkade tändsticksmaskiner, flyttade in i ett nybyggt hus på Alströmergatan, samtidigt som AB Centrator fick nya lokaler på Igeldammsgatan. På Alströmergatan 14 ligger också en kontorsbyggnad som initialt uppfördes för Svenska Radioaktiebolagets räkning i mitten av 1950-talet. När sedan industrierna omkring 1910-talet började flytta sin verksamhet från området, tog en febril byggverksamhet sin början på Kungsholmen.
Vid Pontonjärgatan och dess tvärgator växte det ena bostadshuset efter det andra upp mellan åren 1920-30.

Funktionalismen tog fart med stora, höga funkishus längs Norr Mälarstrand, väster om Kungsholms Torg, samtidigt som nya kvarter började öppna upp sig mot vattnet, med stora lägenheter och påkostad inredning. Under samma era uppfördes också en hel del bostadshus för vanligt folk, med begränsade inkomster. I november 1935 invigdes så nya Västerbron och Fridhemsplan kom att bli en viktig knutpunkt för alla bilburna Stockholmare.

Denna del av Kungsholmen har sedan dess fortsatt att växa, i anslutning till Mariebergsgatan och Västerbrons förlängning.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här