Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Atlasgatan 3
Josef Östlihn 1926
Vasastan - S:t Eriksplan
STOR LJUS OCH FLEXIBEL FAMILJELÄGENHET I MYSIGA ATLAS
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Denna stora och härliga lägenhet ligger i det mysiga Atlasområdet. Det är ett trivsamt hem med generösa rum och en perfekt genomgående planlösning. De sociala utrymmena i kök och vardagsrum ligger åt ena hållet, och de två sovrummen åt det andra, med fönster mot innergården. I bostaden finns även ett rymligt och välutrustat badrum och gott om förvaringsutrymmen. För den som önskar fler sovrum finns möjlighet att bygga om och på så vis få detta. Lägenheten ligger omgiven av grönska vid en lugn enkelriktad gata. Området med sin klassicistiska 1920-talsarkitektur, trädplanteringar och förgårdar är en oas undangömd stadsbruset men tätt intill Vasastans kluster av restauranger och caféer.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

BUDGIVNING

Budgivning pågår!

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Sophia Heurlin
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Atlasgatan 3, 0,5 tr
Område:
Vasastan - S:t Eriksplan
arkitekt:
Josef Östlihn 1926
Våning:
0 av 6
Rum:
3,5 rum och kök
Area:
92 m²
Avgift:
4 016 kr inkl värme, VA och kabel-tv.
Pris:
6 995 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
7 500 kr/år
Försäkring:
4 386 kr/år
Total driftskostnad:
11 886 kr/år
Beräknat antal pers:
3

Allmänt

En stor och luftig lägenhet med generös takhöjd, genomgående planlösning, rum i fil och charmfulla snedställda väggar. De 92 kvadratmetrarna disponeras idag som 3,5 rok men går att byggas om till 4 eller 5 rok. Lägenheten har ursprungliga spröjsade fönster med spanjoletter, djupa nischer, speglade dörrar och profilerade snickerier. Hela lägenheten har ljust målade väggar (2017) och på golven ligger fiskbensparkett och trätiljor som slipades och vitlaserades förra året. Till lägenheten hör även två vindsförråd.

Kök

Köket är ett stort rum där det är härligt att umgås. Köket renoverades 2014 och har vita släta fronter och bänkskivor av massiv ek med stor dubbel diskho i rostfritt. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade med ljus mosaik. Såväl arbetsytor som förvaringsutrymmen är mycket goda. Köket är utrustat med induktionshäll, ugn, fläkt, mikrovågsugn, integrerad diskmaskin samt fullstor kyl och frys. Här finns även ett stort hörnskafferi med överskåp. I rummet finns utrymme för ett stort matbord där du kan duka till många. I köket sitter dels ett vanligt spröjsat fönster, dels ett litet runt fönster, som är en charmig annorlunda detalj. På golvet ligger fiskbensparkett av ek som slipats och vitlaserats.

Vardagsrum

Bredvid köket ligger vardagsrummet, och mellan de båda rummen finns en stor öppning. Den gör att ljuset flödar mellan rummen och kök och vardagsrum integreras till en härlig sällskapsyta. Vardagsrummet är även det ett rymligt och inbjudande rum. Här kan du ha en riktigt stor soffgrupp med fåtöljer, soffbord och förvaringsmöbler. Kabelhanteringen till tv är dold genom vägg till skåp i kök. På golvet ligger även här slipad och vitlaserad fiskbensparkett. Vardagsrummet nås också från den inre hallen och mellan dessa rum sitter tjusiga pardörrar med glas.

Sovrum 1

Lägenhetens största sovrum används som föräldrasovrum. Det är ett rymligt rum med gott om plats för dubbelsäng och ytterligare möbler. Här finns en inbyggd originalgarderob och ytor för ytterligare garderober om så önskas. Väggarna är målade i en ljusgrå nyans och på golvet ligger trätiljor som vitlaserats. I detta rum har tidigare funnits bygglov för en fransk balkong, vilket kan sökas om för den som vill utföra detta.

Sovrum 2

Bostadens andra sovrum är beläget i det före detta köket. Det är idag ett mysigt barnrum med bevarat serveringsskåp och köksskåp som fina detaljer och bra förvaringsutrymmen. Rummet ligger i fil med det andra sovrummet och har alltså även det fönster med högt läge in mot gården.

Allrum/inre hall

Lägenheten har en inre hall som är ett allrum att disponera allt efter behov. Rummet är idag inrett med ett platsbyggt skrivbord med bra förvaring i lådor och på hyllor. Här finns även förvaringsutrymme i en inbyggd hörngarderob. Väggen vid kontorsplatsen är tapetserad med en tapet av William Morris.

Badrum

Badrummet är stort och välutrustat och har dessutom en snedställd vägg som ger karaktär åt rummet. Här behöver du inte välja mellan badkar eller dusch, här har du båda. I rummet finns även vägghängd wc, handfat med kommod, badrumsskåp med spegeldörrar, handdukstork och en kombinerad tvättmaskin och torktumlare med arbetsbänk ovanför. Väggarna är klädda med stora ljusa kakelplattor och på golvet ligger ljust gråbrun klinker. Vid badkaret sitter en inbyggd mosaikklädd hylla.

Hall

Innanför ytterdörren sitter en fin hatthylla i original från byggåret. På golvet ligger fiskbensparkett av ek. Bostaden är försedd med säkerhetsdörr.

Brf Pistongen 4

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Pistongen 4. Föreningen består av 22 lägenheter, varav alla är bostadsrätter. Föreningen har även 1 lokal som upplåts med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1926 av arkitekt Josef Östlihn.

År föreningen övertog fastigheten:

1992

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Storholmen.

Garage och parkering

Boendeparkering på gatan.

Renoveringar (fler renoveringar finns i årsredovisningen)

2016 genomfördes fönsterrenovering (målning). Ny undercentral till fjärrvärmen samt målning av plåtarbeten vid takfot/takskägg. 2015 köptes ny torktumlare till tvättstugan. 2014 Godkänd OVK. 2012 byttes elstigare (3-fas) och fibernätverk. 2009 Spolades avloppsstammarna, målning av trapphus och hiss, samt ny port i entrén. 2008 byggdes balkonger och 2007 renoverades taket. 2005 renoverades innergården. 2003 Renovering av tvättstugan. 1993 byte till 3-glasfönster och 1992 stambyttes kök- och badrumsstammar samt byte av elstigare.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 1 021 230 kr vilket ger en skuld på 958 kr/kvm.

Avgifter

Avgiften är 4016 kr/m och inkluderar värme, VA och kabel-tv. Det finns inga planerade avgiftshöjningar. Vid överlåtelse belastas köparen av en överlåtelseavgift samt vid ev. pantsättning även en pantsättningsavgift.

Förråd

Till lägenheten tillhör två vindsförråd,

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, mysig och välskött innergård med möbler och grill, barnvagnsförråd vid entrén.

Bredband och tv

Kabel-tv via ComHem och bredbandsfiber via Ownit.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras ej.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen och säljaren/na. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med ovan nämnda.

OMRÅDET

Atlasområdet är en oas i stan, centralt beläget men här råder lugnet och tystnaden. Området, som tidigare huserade verkstadsföretaget Atlas, stadsplanerades av Per Olof Hallman och han skapade en sammanhållen arkitektur med förhållandevis breda gator och små förgårdar med trädplanteringar. Hallman inspirerades av medeltida ringmurar då han ritade området och placerade höga hus närmast de mer trafikerade gatorna som tillsammans med nivåskillnaderna bidrar starkt till områdets nästan dolda karaktär. Två stora fina portaler utgör entréer till området. Inom bara ett par minuters promenad finns ett rikligt utbud av restauranger, caféer och barer. Klassiker som Tennstopet och Vasahof och nya och prisbelönta ställen som Apropos, Minh Mat och Portal. Dessutom hela Rörstrandsgatan som på sommaren blir gågata med en mängs uteserveringar. Du kan även snabbt promenera över till Kungsholmen och grönområden som Vasaparken och Karlbergs slottspark. Kommunikationerna till och från området är mycket goda, tunnelbanan och stombussarna 3 och 4 går just intill och det är mindre än 100 meter till Flygbussarna mot Arlanda. Du når även nya pendeltågsstationen vid Odenplan via en snabb promenad.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här