Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Eskadervägen 30
Sture Elmén 1958
Näsbypark
KONTRASTRIK FYRA MED FUNKTION OCH FINESS
TEXT: KURBITS STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: BOUKARI

Ta del av ett spännande boende med egen stil i planlösning och material. Här samsas betong, kakel och trä, vilket sätter tonen för denna kreativt renoverade 50-talslägenhet med både bevarad och uppdaterad stil. Passar den större familjen eller den med behov av yta. Placeringen av rummen med genomfart från hallen, via kök och vardagsrum ger boendet rymd och många gemensamhetsytor. Välkommen till en kontrastrik fyra med gott om funktioner och finess.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Eskadervägen 30
Område:
Näsbypark
arkitekt:
Sture Elmén 1958
Våning:
4 av 9, hiss finns
Rum:
4 rum och kök
Area:
91 m²
Avgift:
3 970 kr inkl. värme och vatten (obl. tillägg 155 kr/mån för kabel-tv)

Allmänt om fastigheten

El:
6 000 kr/år
Försäkring:
3 800 kr/år
Total driftskostnad:
9 800 kr/år
Beräknat antal pers:
6

Allmänt

De nuvarande ägarna genomförde en genomgående renovering av lägenheten 2017. Utmaningen var att anpassa boendet till två vuxna och fyra barn utan att ge avkall på husets originalarkitektur. Varsamt och innovativt flyttades därför väggar och nya rum skapades, vilket gör detta till ett boende ensamt i sitt slag. Lägenheten blev också då enhetligt färgsatt med genomgående vita, grå och gröna nyanser, vilka är färgskalor som matchar husets material och stil. Till lägenheten hör en matkällare samt ett förråd.

Hall

Direkt i entrén syns de spännande materialvalen och de stilfulla kontrasterna. Här samsas betong, kakel och trä på ett smakfullt vis. Hallen är halvkaklad och erbjuder idag en vägg med krokar för avhängning, samt plats för hatthylla. Den rymliga entrén sätter tonen för resten av lägenheten och planlösningen ger att du genast får överblick i övriga rum och gemensamhetsytor.

Gästtoalett:

Hallen rymmer också en separat gästtoalett, med genomgående vita väggar, vitt porslin och kakel, samt golv i rektangulärt klinker.

Kök

Hallens kraftfulla betonggolv i grått är genomgående också i köket, vilket du når endast ett par steg in i lägenheten. Köket är öppet från två håll och väggarna är dels målade i grå nyans, dels vitt helkaklade med mörka fogar. Köksinteriören består av vita överskåp över diskbänken, de når hela vägen upp till taket och ger därmed gott om förvaringsutrymme. Underskåpen i plåt går i stil med det grå betonggolvet. Vitvarorna finns inbyggda längs med väggen mitt emot och innehåller även förvaring. Bänkskivorna består av mattlackad plywood och urskiljer sig från kökets övriga material, betong, kakel och plåt. Genomfarten till vardagsrummet från köket ger en naturlig samlingspunkt kring lägenhetens matsalsdel.

Vardagsrum

Från köket är det nära till vardagsrummet där balkongen med det tidstypiska burspråket ger vackert ljusinsläpp. I detta boende är matsalsplatsen central jämte köket, men rummet är stort och rymmer flera olika funktioner. Indraget vid balkongen ger ett rum i rummet vid fönstret och på andra sidan finns gott om plats för sittmöbler, soffa och fåtöljer. Dessa två funktioner förstärks idag av att rummet är målade i olika nyanser av grått. Originaldetaljerna kring burspråket och de väl tilltagna fönstren ger stilriktig känsla från byggåret 1958, med vackra detaljer i handtag och fönstersnickerier, samt fönsterbräda i marmor. Golven i lägenheten har renoverats av nuvarande ägare, här finns parkett i ljust pigmenterad ask. Balkongen är generös med sittplats och har fin utsikt över området. En fin detalj är dess eleganta klinkergolv i terrakottafärg, i linje både med husets arkitektur och lägenhetens övriga material.

Badrum

Vidare från vardagsrummet finns en liten hall med en platsbyggd förvaring, samt tillgång till lägenhetens badrum. I det vitkalkade badrummet finns badkar och ytterligare en toalett. Här finns också en handdukstork samt ett fönster som ger fint ljusinsläpp ovanför badkaret. Gästtoaletten och badrummet har samma rektangulära golvklinker i grå ton med rak sättning.

Sovrum 1

Lägenhetens idag största sovrum har ett stort fönster centralt i rummet. Med väggar i en behagligt dovgrå nyans blir rummet stillsamt och avkopplande. Fönstret med fönsterbräda i marmor är i original, liksom den i färg kontrasterande dörren i trä.

Sovrum 2

Sovrum två används idag som barnrum, med dovt grönmålade väggar och vitpigmenterat askgolv. Här ryms både säng och skrivbord, samt förvaring. Det stora fönstret släpper in gott om ljus och erbjuder fin utsikt över området. Här finns ytterligare en av lägenhetens originaldetaljer i den välbevarade dörren.

Sovrum 3

Lägenhetens sista rum, som idag också det används som sovrum är till ytan det minsta rummet. Dock ryms här både säng och ytterligare förvaring om en så önskar. Idag är rummet målat i grå nyans och tavelkritsfärg. Golvet har också här lagts in vid renovering och består av vitpigmenterad ask. Rummet har en vacker trädörr i original, samt också här, en fönsterbräda i marmor.

BRF Torpedbåten

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Torpedbåten (org. nr 716000-0902) innehar fastigheten Torpedbåten 1. De två bostadshusen uppfördes 1958-59 och är belägna i Näsbypark i Täby. Föreningen upplåter 173 st lägenheter med bostadsrätt och har även 7 st lokaler. Husen värms upp med bergvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen registrerades 1957 och tog över ägarskapet av fastigheten när den stod klar.

Mark

Föreningen innehar fastigheten med äganderätt.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltning sköts av Roslagens Energi & Driftteknik AB.

Renoveringar

2017: Ommålning av dörr- och fönsterpartier på balkongerna. Uppgraderat portlåssystem med passerbrickor. Byte av torkrumsfläktar, ledbelysning i allmänna utrymmen. 2016: Utbyggnad av parkering. 2015: Byte av luftvärmepump för varmvattnet, godkänd OVK, byte av trapphusfläktar. 2014: Åtgärdande av sprickbildning balkonger, fasadtvätt. 2013: Byte av fibernät, byte av Com Hem mot Ownit/Canal Digital. Balkongmålning, målning av yttertak. 2012: Målning av yttertak. 2011: Bergvärme med värmeåtervinning från ventilationen. 2010: Upprustning av utemiljön. 2009: Trapphusrenovering. 2008: Stambyte i badrum med våtrumsrenovering, stambyte i extra wc och kök, byte av elstigare, elcentraler, m.m. Se en detaljerad lista på föreningens egen hemsida.

Kommande renoveringar:

Under 2018 planeras för energideklaration och OVK, slutförande av låsbyte, stamspolning, renovering och ommålning av grunden, utökande av cykelförråd. Byte av hissar 2020.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 26 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 8,7 mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 1.800 kr, att jämföra med snittet i Stockholm som uppgår till 6.000 kr.

Avgifter

Inga planer eller beslut om avgiftshöjningar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos IF Skadeförsäkring med ansvarsförsäkring för styrelsen samt tilläggsförsäkring för bostadsrättshavare (medlem slipper teckna eget br-tillägg till hemförsäkring).

Städning

Föreningen har anlitat företag som ombesörjer städning, markskötsel och snöskottning.

Tvättstuga

Det finns fyra tvättstugor på Eskadervägen 30 - 34. Merparten har två tvättmaskiner och en torktumlare, intill finns torkrum och mangelrum.

Gemensamma utrymmen

På föreningens tomtmark finns sittgrupper och en grillplats.

Parkering

Det finns 119 st parkeringsplatser. 99 st uthyrda parkeringsplatser varav 72 st har el-stolpe (165 kr/mån) och 27 st saknar el-stolpe (140 kr/mån). 20 st uthyrda varmgarage finns som kostar mellan 495 - 730 kronor per månad. Fördelning av parkeringsplatser/garage sker efter en kölista.

Bredband och TV

Fiberbredband finns och varje lägenhet har 100 Mbit/s via Telenor, detta kan medlemmen själv uppgradera. Förutom basutbudet, som alla kan nå, finns olika kanalpaket via Bredbandsbolaget.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett källarförråd och ett matkällarförråd.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssida 2018-08-02. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Näsbypark erbjuder fin närmiljö med stora grönområden, närhet till bad i närliggande Näsa Äng endast 700 meter bort, samt båtklubb och en uppskattad strandpromenad. Här finns även utetennisbanor och en livaktig Friskis&Svettis-förening med utomhusaktivitet. Till Näsbyparks Centrum är det promenadavstånd, där livsmedelsbutiker, apotek, bibliotek och restauranger bland annat finns. Härifrån avgår också Roslagsbanan och Stockholm Östra nås på 20 minuter. Också bussar till Täby Centrum, ett av Sveriges största köpcentrum, utgår härifrån och tar cirka en kvart.