Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Swedenborgsgatan 6
C B Ödberg 1903
Södermalm - Mariatorget
LJUVLIG JUGEND MED BALKONG I SKULDFRI FÖRENING INVID MARIATORGET
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Med fantastiskt läge i ett pampigt hus från 1903 på trevliga Swedenborgsgatan och invid Mariatorget ligger denna stilfulla jugendlägenhet. Det är en vacker bostad med genomgående planlösning och balkong mot en lugn grön innergård. Interiört tjusas du omedelbart av 3,3 meters takhöjd, vackra fönsterpartier och profilerade originalsnickerier med bland annat serveringsskåp, pardörrar, höga golvsocklar, speglade nischer samt stuckaturer och fina trägolv. Lägenheten har en åtråvärd uppdelning med sällskapsutrymmena i kök och vardagsrum i fil med varandra och mot gatan, och sovrummen på motsatt sida in mot den lugna gården. Här bor du dessutom i en välmående bostadsrättsförening som är helt skuldfri.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Swedenborgsgatan 6, 2 tr
Område:
Södermalm - Mariatorget
arkitekt:
C B Ödberg 1903
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
80 m²
Avgift:
2 067 kr inkl värme, v/a, bredband fiber, kabel-tv och försäkringens bostadsrättstillägg

Allmänt om fastigheten

El:
2 500 kr/år
Total driftskostnad:
2 500 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Allmänt

Detta är en förtjusande bostad med väldisponerade ytor och många vackra originaldetaljer. Lägenheten har vackra höga ursprungliga fönster med spanjoletter och vred, speglade nischer och fönsterbrädor med rundande hörn. I samtliga rum ligger originalträgolv som är vitlaserade och alla väggar i bostaden är målade i stockholmsvitt. Både kök och badrum har helrenoverats de senaste åren. Till lägenheten hör även ett källarförråd om cirka 4 kvm.

Kök

År 2015-2016 byggdes bostaden om och kökets placering ändrades från innergårdsläge till ett mer socialt läge i fil med lägenhetens vardagsrum och med fönster mot gatan. Köksinredningen är parallellbyggd, har ljust grå speglade fronter och kommer från Ballingslöv. Bänkskivorna är av ljus marmorerad kompositsten. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade med ljust kakel i syrentoner. Köket är utrustat med spishäll, ugn, mikrovågsugn, fläktkåpa, diskmaskin, kyl och frys. Ytterväggen i rummet är vackert välvd i ett burspråk med tre höga fönster mot gatan. Här har du en ytterst trevlig matplats med utrymme för stort bord. Tjusiga pardörrar leder från köket till både hall och vardagsrum.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett luftigt och ljust rum med två höga fönster med utsikt mot gatan. Växtdekorerade stuckaturer, takrosett och höga golvsocklar smyckar rummet, liksom de höga pardörrar som leder till kök respektive hall. För den som inte vill möblera med en flygel finns många olika möbleringsvarianter i detta stora rum.

Sovrum 1 och 2

Lägenheten har två sovrum som båda ligger in mot den lugna innergården. Det största sovrummet är beläget i det före detta köket, vilket den fina dörren med överljus vittnar om. Det är ett avkopplande rum med gott om plats för dubbelsäng och garderober. Intill ligger ett mindre sovrum, som idag används som arbetsrum. Även detta är ett rogivande rum där en välvd yttervägg ger karaktär och utrymme för platsbyggda hyllor. I detta rum finns även utgång till lägenhetens balkong. Balkongen ligger också mot gården och har eftermiddagssol.

Badrum

Badrummet renoverades 2013 med väggar kaklade i vitt större kakel och med ett svart- och vitrutigt klinkergolv med golvvärme. Här finns dusch bakom glasväggar, wc, en tvättställskommod i marmor med handfat och ett badrumsskåp med spegeldörrar. I taket sitter infällda spotlights.

Hall

Lägenheten är försedd med exklusiva säkerhetsdörrar i ljusgrå nyans och med två lås, ett säkerhetslås och ett s k snickarlås. I entrén ligger ett mörkgrått klinkergolv. I den inre hallen finns ett elegant serveringsskåp som förutom att det är en prydnad för hela lägenheten också är ett suveränt förvaringsutrymme. Utöver detta är hallen stor och rymlig med plats för flera möbler.

Brf Draken 4

Föreningen

Brf Draken 4 (org. nr 769603-4623) är en äkta förening som förvärvade hörnfastigheten Draken 4 år 2000, bestående av två gathus och ett gårdshus belägna på Wollmar Yxkullsgatan 7 samt Swedenborgsgatan 6 och 6 A. Föreningen omfattar 33 lägenheter med bostadsrätt, samt 3 lokaler med hyresrätt (ca 737 000 kr i intäkt 2017). Husen förenas av en gemensam gård. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningen är helt skuldfri sedan februari 2018. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Teknisk förvaltning sköts av Adfingo Fastighetsservice AB.

Bredband och kabel-tv

Fiber via Stockholms Stadsnät är indragen i lägenheten och ingår i månadsavgiften. Kabel-tv, leverantör SAPPA.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen accepterar inte juridisk person, men delat ägande godkänns.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 138 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Förstklassig tvättstuga. Fin innergård med uteplats och cykelställ.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd på ca 5 kvm.

Renoveringar i urval

2017 Brandklassade säkerhetsdörrar, 2015 Hiss ombyggd, bredband fiber, 2014-15 Nytt tak, 2013 Stamspolning, tvättstuga, 2011 Originalfönster renoverats samt bytt till isolerglas, 2009 Balkonger, 2007 Trapphus, innergård, 2002 Stambyte i kök och badrum, nya el-dragningar inkl 3-fas.

Städning och städdagar

Föreningen har två gemensamma städdagar per år. Trappstädning sköts av Gösta Melin HB.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret blir Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Bistro Süd, Kalf & Hansen, Petrus, Johan & Nyström och Stikki Nikki. Du bor precis vid Mariatorgets tunnelbana och endast fem minuter från pendeltågen vid Södra station.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här