Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Swedenborgsgatan 3
1890
Södermalm - Mariatorget
SEKELSKIFTE MED BALKONG – STOR, LJUS OCH OMSORGSFULLT RENOVERAD
FOTO: SPINELL STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Intill Mariatorget, med Swedenborgsgatans kastanjeallé utanför fönstren, ligger denna särdeles välplanerade, rymliga och ljusa sekelskiftesvåning om fyra rum och kök med balkong mot gård. Den ligger som enda bostaden på våningsplanet och är optimalt disponerad, ett hem i absolut toppskick med originaldetaljer som stuckatur, pardörrar och fönsterspeglar. De senaste åren har bostaden renoverats med stor omsorg och vördnad för ursprung och stil. Kök och badrum är arkitektritat och platsbyggt med noga utvalda gedigna material för bästa estetik och funktion. Eleganta detaljer och fria siktlinjer gör detta hem till en fröjd för ögat. Planlösningen är genomgående med tre stora rum i fil mot lummiga Swedenborgsgatan, och med kök, badrum och ett sovrum som ligger mot gården. Våningen är generös och luftig och kan bli en femma för den som vill.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Robert Heidenfors
Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Swedenborgsgatan 3, 3 tr
Område:
Södermalm - Mariatorget
arkitekt:
1890
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
4 rum och kök
Area:
106 m²
Avgift:
3 255 kr inkl värme, v/a, kabel-tv grundutbud, fiber 1 000 Mb

Allmänt om fastigheten

El:
4 600 kr/år
Försäkring:
2 750 kr/år
Total driftskostnad:
7 350 kr/år
Beräknat antal pers:
4

Allmänt

Detta är ett sinnligt och väl omhändertaget hem med takhöjd på ca 3,25 m där inget lämnats åt slumpen. Särskilt påtagligt är detta i kök och badrum, men även i detaljer som specialtillverkade dörrar, överljus och fönsterspeglar i tidstypisk stil med övriga originalattribut. I samband med stamrenovering i huset 2018 nymålades väggar, tak och socklar i kök, badrum, wc, hall och sovrum mot innergården. År 2015–2016 kompletterades interiören med specialbeställda och handtillverkade dörrar till kök, badrum och wc samt sovrum in mot gård, inklusive trycken. Genomgående i rummen ligger en vacker ekparkett med en ovanlig läggning i rutor, där parketten i salarna har kompletterats med likadan nylagd parkett i kök och sovrum mot gård (2015–2016). Till lägenheten hör även ett källarförråd om cirka 6 kvm. Nuvarande ägare har en parkeringsplats i närliggande garage på Maria Prästgårdsgata 17 som eventuellt kan överlåtas (nuvarande månadskostnad 1 925 kr).

Kök

Det arkitektritade platsbyggda köket är verkligen något extra; stort, vackert och väl genomtänkt. Det renoverades i helhet 2015 med köksskåpens stommar av vackert almfanér med smarta mjukstängande lådor. Utvändigt är högskåp och överskåp målade i vitt och underskåpen i grått, alla med färg från Farrow & Ball. Bänkskiva och sarg är av carraramarmor. Kyl och frys från Liebherr och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen. Här finns även en generös induktionshäll och ugn från Gaggenau, diskret köksfläkt, underlimmad väl tilltagen diskho och blandare från Tapwell. Planlösningen ger gott om utrymme till att ha ett stort matbord och många stolar, här kan 10–talet personer umgås och äta en härlig middag. Köket nås från hallen via speglade pardörrar med spröjsat överljus. Från köket öppnar pardörrar till lägenhetens balkong. Dessa får gärna stå på vid gavel och balkongen blir en förlängning av rummet mot den lugna gården. Här finns plats för avkoppling i solen bland blommor och odlingar.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ljust och inbjudande och ligger i mitten av de tre rummen i fil mot gatan. Två höga fönster ger generöst ljusinsläpp och utsikt mot Swedenborgsgatans hus och kastanjeträd. Originaldetaljer som takstuckaturer, takrosett, höga paneler, speglade pardörrar, profilerade snickerier, fönsterspeglar och djupa fönsternischer sätter karaktär och stil. Två dörröppningar från hallen ger både ett fint ljus och rörelseflöde mellan hemmets rum. För den större familjen finns möjlighet att här skapa ytterligare ett sovrum.

Sovrum

Tre rum kan disponeras som sovrum varav master bedroom och ytterligare ett ansluter i fil till vardagsrummet. Bägge rum är ljusa och luftiga med gott om plats för dubbelsäng, förvaring och ytterligare möblering och med bevarade originaldetaljer som stuckaturer, takrosett, bröstpaneler och speglade pardörrar. Master bedroom har också en väl tilltagen klädkammare, walk-in-closet. Det tredje sovrummet ligger intill köket och har utsikt mot gården. Det är ett mysigt rum med plats för enkelsäng, förvaring och skrivbord.

Matsal

Ett av rummen i fil kan även disponeras som matsal. Här finns gott om plats för ett stort middagssällskap och förvaring.

Badrum

Bostaden har både ett badrum och en gäst-wc. De helrenoverades i samma genomtänkta utförande i samband med stambyte i huset under 2018. Badrummet är en dröm med Parisvibbar tack vare det ljuvliga och stora fönsterpartiet som tillför rummet hög karaktär. I badrummet finns ett inkaklat badkar med duschvägg i glas, tak- och handdusch, wc samt en platsbyggd gråmålad kommod med carraramarmor, handfat, dold förvaring och tvättmaskin. På väggen sitter en specialtillverkad inbyggd hylla i almfanér och en stor rund spegel. Två pendlande armaturer i mässing ramar in spegeln. Allt badrumsporslin kommer från Duravit och blandare/dusch från Tapwell. Väggarna är kaklade med vitt kakel från Byggfabriken som vid kommoden avslutas i brösthöjd med en krönlist, och ovan den är väggen målad i ljusgrått. På golvet ligger hexagonformad specialbeställd carraramarmor med golvvärme. I taket kompletterar infällda LED-spotlights den övriga belysningen. Gäst-wc med handfat är inrett i samma stil och med ljusgråbeige målade väggar, hexagonformad marmor på golvet och en hög spegel.

Hall

Hallen är ljus, luftig och möblerbar. Intill ytterdörren finns en rymlig inbyggd garderob för smart förvaring av ytterkläder och skor, och längre in finns plats för ytterligare förvaringsmöbler för den som önskar. Hallen har ett generöst insläpp av dagsljus tack vare överljus med tidstypisk spröjs och munblåsta glas ovan pardörrarna mellan kök och hall (insatt 2016) och mellan badrum och hall (2018). Infällda spotlights kompletterar dagsljuset från överljusen.

Brf Källan 1

Föreningen

Brf Källan 1 i Stockholm (org. nr 769603-6461) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Källan 1 år 2003. Det är en hörnfastighet, bestående av adresserna Swedenborgsgatan 3 och Wollmar Yxkullsgatan 6 och omfattar 14 lägenheter med bostadsrätt och 3 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 8 062 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott. Avgift på 68 kr/mån avseende balkongfond tillkommer.

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Fastighets AB Stockholmia.

Bredband och kabel-tv

Fiber 1 000 Mb via Stockholms Stadsnät. Kabel-tv levereras via Sappa TV (grundutbud + box ingår i månadsavgiften).

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 163 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Modern tvättstuga i källarlokal. Barnvagnsförråd. Cykelparkering finns på gården och det finns även ett cykelrum i källaren. Grönskande innergård med grillmöjligheter.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd.

Renoveringar, i urval

2018 stambyte, 2016 samtliga takfläktar utbytta, ca 2013 nytt fläktrum med återvinningsaggregat, nya portar i gathusen, ca 2009 fönsterrenovering av samtliga fönster (energiglas mot gården och ljuddämpande energiglas mot gatan, 2007 ny undercentral med SMHI:s prognosstyrning

Planerade renoveringar

2019 OVK. Därefter står översyn av tak, hissar och trapphus på tur.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer en gång per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i juli 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Här leker barnen i gungorna och vuxna spelar boule vid fontänen. Under sommarhalvåret blir Swedenborgsgatan en gågata med restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här njuter du av färskt bröd från Petrus bageri och har nära till andra trevliga ställen som Johan & Nyström, Drop Coffee, Racamaca och Bistro Süd. Det finns flera skolor i de närmaste kvarteren, och ett stort antal mataffärer, bland andra Paradiset. Du bor precis vid Mariatorgets tunnelbana och endast fem minuter från Slussen och pendeltågen vid Södra station. Årstavikens gröna promenadstråk ligger på gångavstånd.