Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tomtebogatan 44
Victor Dorph & Anders Höög 1909
Vasastan - Birkastan
LJUS OCH MYSIG JUGENDLÄGENHET MED TVÅ KAKELUGNAR
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: MAINSTREET

Med bästa läge i ett stilfullt jugendhus från 1910 mitt i Birkastan ligger denna mycket trivsamma lägenhet med två kakelugnar. Detta hem ger dig generösa sociala ytor i ett stort kombinerat kök och vardagsrum. Intill ligger två fina och rofyllda sovrum. Här finns dessutom ett snyggt badrum med egen tvättmaskin, en rymlig hall och goda förvaringsutrymmen. Hela lägenheten renoverades 2015 med bland annat nytt kök, nytt badrum och en omdispositionering av rum till ett välkomponerat modernt boende med tydliga anor i det tidiga 1900-talet. Tidstypisk form och väl valda materialval har adderats till originaldetaljer som spegeldörrar, speglade nischer och profilerade snickerier. Tillsammans med stora ursprungliga fönster och en takhöjd på över tre meter är detta ett ljust och luftigt boende där det bara är att flytta in och börja trivas.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Jenny Eriksson
Mäklarassistent

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Tomtebogatan 44
Område:
Vasastan - Birkastan
arkitekt:
Victor Dorph & Anders Höög 1909
Våning:
1 av 6, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
72 m²
Avgift:
2 873 kr I avgiften ingår värme och vatten.

Allmänt

Detta är en både vacker, mysig och inspirerande lägenhet där originaldetaljer möter modern komfort i ett fint samspel. Höga och stora fönster av korspoststyp med djupa speglade nischer, spegeldörrar, stuckaturer och de två kakelugnarna sätter karaktär. Hemmet har en trevlig runtgående planlösning och i alla rum ligger fiskbensparkett av ek som är slipad och oljad. I bostaden finns två bevarade klädkammare och till lägenheten hör även ett källarförråd.

Kök och vardagsrum

Kök och vardagsrum är ett stort och härligt sällskapsrum i öppen planlösning. Köket byggdes helt nytt 2015. Luckor och fronter är i off-white nyans. Bänkskivorna är av valnöt och handtag och knoppar i mässing. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen. Köket är även utrustat med en snygg ugn och fläkt från Smeg, samt induktionshäll. Köksväggen är helkaklad med vitt 15x15-kakel satt i förband. Närmast köksfönstret finns en mysig platsbyggd sittbänk att där man kan krypa upp med morgonkaffet eller sällskapa kocken. I en igenbyggd dörröppning finns en snygg extraförvaring i en platsbyggd hylla. I rummet finns både plats för ett stort matbord och en soffgrupp. Här står även bostadens ena kakelugn och sprider trivsel och värme.

Sovrum 1 och 2

Lägenheten har två sovrum. De är en fin uppdelning där ett större rum delats av till två. De nya rummen delas av med en vägg med överfönster som förmedlar dagsljus vidare in i nästa rum. Mellan rummen sitter parskjutdörrar som smart möjliggör att det går att öppna upp mer eller mindre mellan rummen, allt efter behov. Dessutom är de platsbesparande. Det sovrum som används som föräldrasovrum är det inre rummet. Här finns gott om plats för dubbelsäng och bra förvaringsutrymmen i en inbyggd klädkammare. Dessutom finns tre fristående garderober som är tapetserade med linnetyg. Här finns även bostadens andra kakelugn som är ett ljusblått smycke i rummet och ger dig möjlighet att vakna till spraket av en brasa. Sovrummet intill är barnens sovrum, ett både charmigt och ljust rum som praktiskt nås från både föräldrasovrum och kök/vardagsrum. Här är ett väggparti målat i en mörkt grå nyans och det finns gott om plats för både lugn, lek och förvaring.

Badrum

Det fina badrummet renoverades också 2015. Då utökades även rummets yta. Väggarna är kaklade med vita stora plattor samt en fondvägg med carraramarmor. Även på golvet ligger carraramarmor. I rummet finns badkar med tak- och handdusch, handfat med stor kommod, wc och tvättmaskin. Över handfatet sitter en integrerad spegel.

Hall

Hallen är rymlig och välkomnande. Innanför dörren finns gott om plats för klädavhängning, idag i form av en målad vägg med Muutos ”The dots”. I hallen finns även en inbyggd garderob där du kan hänga undan kläder och även förvara till exempel städgrejor.

Brf Kadetten 15

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen äger fastigheten Kadetten 15 och är en äkta bostadsrättsförening med 33 bostäder (samtliga upplåtna med bostadsrätt) samt 4 hyresrättslokaler.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen förvärvade fastigheten år 1923 och är en av områdets äldre föreningar.

Mark

Marken ägs av föreningen så någon tomträttsavgäld utgår ej.

Förvaltare

Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av Fastighetsägarna.

Renovering

2015 målades gatuhusets trapphus om. 2014 fönstermålning och fönsterrenovering för samtliga fönster i fastigheten samt gårdsuppgångarnas trapphus målades. Under 2012 Byttes taken på husen samt installation av rörelsesensorer för belysning i trapphusen. 2011 byttes värmecentralen. 2008 så genomfördes en OVK (obligatorisk ventilationskontroll). 1985-1986 byggdes hela fastigheten om och stambyte genomfördes (stammar håller normalt 50-60 år). 2018 gjordes en OVK.

Ekonomi

Föreningen har mycket god ekonomi. Inga planer på avgiftsförändringar. Skuldsättning på cirka 4 300 kr per kvm. Snittföreningen inom tullarna ligger på cirka 6 000 kr per kvm.

Tvättstuga:

En tvättstuga (belägen i markplan i gathuset). Två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp, en mangel.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Brandkontoret.

Trappstädning

Städning av trapphus och tvättstuga sköts av extern aktör och således ingenting de boende behöver sköta.

Städdagar

Föreningen genomför två gemensamma städdagar per år, en på våren och en på hösten, där de boende hjälps åt att snygga till huset och tomten. Dessa brukar avslutas med förtäring under trevliga former.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem men delat ägande medges.

Kontroll:

Uppgifterna är kontrollerade med föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt bör kontrolleras med styrelsen.

OMRÅDET


Birkastan växte fram i sin nuvarande form efter sekelskiftet 1900 och är en stilig stadsdel med många fina fastigheter. Här är det liv och rörelse, men på ett lugnt och trivsamt sätt. Rörstrandsområdet bebyggdes under ett fåtal år, och 1930, fyra år efter porslinsfabrikens stängning, stod området klart. På Rörstrandsgatan finns många trevliga småbutiker, restauranger och caféer, och under sommarhalvåret stängs gatan helt för biltrafik och blir en härlig gågata kantad av uteserveringar och blomsteruppsättningar. Kommunikationerna är också de allra bästa med tunnelbana och många bussar inom ett par minuter. Dessutom är det enkelt att ta sig till Arlanda med flygbussarna från Sankt Eriksplan.