Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bondegatan 45
Sven Wallander 1929
Södermalm - Sofo
VÄLPLANERAD TVÅA I KLASSISKT FUNKISHUS MED FANTASTISK INNEGÅRD
TEXT: BERTHELS FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

I det välbevarade funkishuset Ljuset, som stäcker sig över ett helt kvarter på ett av Södermalms bästa lägen invid Vitabergsparken, hittar vi dessa 46 väldisponerade kvadrat. Här ryms bland annat ett lättmöblerat vardagsrum och ett rymligt sovrum, båda med ett härligt ljusinsläpp från stora originalfönster, ett fullutrustat kök, ett fräscht badrum och gott om förvaringsmöjligheter. Sovrum och kök skiljs åt av en glasvägg i original och även detaljer som fönsterbrädor och innerdörrar är bevarade från byggåret 1929. Det här är kort sagt en riktig funkispärla där det är lätt att trivas – faktum är att lägenheten bara haft fyra ägare genom åren. Här bor du på en lugn och tyst del av Bondegatan, en bit upp i backen, men samtidigt med absolut närhet till SOFOs breda utbud av shopping, restauranger och nöjen. I föreningen finns dessutom en nyrenoverad, öppen innergård med grillmöjligheter, odlingslådor och bersåer med sittgrupper.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Pontus Hederstedt
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bondegatan 45
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
Sven Wallander 1929
Våning:
0.5 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
46 m²
Avgift:
2 504 kr I avgiften ingår värme, vatten, kabel-TV, gas och bredband (1000 mbit/s).

Allmänt

Lägenheten har genomgående vitmålat plankgolv och väggarna är målade i en bruten, vit nyans. Den ligger en halv trappa upp på en lugn gata utan direkt insyn, mittemot ett församlingshem som ofta står tomt. I föreningen finns tre bokningsbara gästlägenheter, tre bokningsbara tvättstugor, en drop in-tvättsuga samt sex stora torkskåp. Den gemensamma innergården är stor, öppen och har just rustats upp; här finns bland annat gott om sittplatser och odlingslådor som kan nyttjas av de boende. Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 5 kvadrat.

Vardagsrum

I det lättmöblerade vardagsrummet ryms både soffa och matplats. Rummet får ett härligt ljusinsläpp från det stora fönstret, som är i original från byggåret.

Kök

Det fullutrustade köket har vita fronter, bänkskivor i oljat trä samt vitt, rektangulärt kakel i förband bakom diskbänk och från golv till tak på kortväggen. Här finns gasspis, elugn, diskmaskin och mikrovågsugn samt bra arbetsytor, varav en även kan användas som matbord. Köket avdelas från sovrummet med ett glasparti i original, som släpper in gott om ljus.

Sovrum

I sovrummet ryms utan problem en dubbelsäng och här finns även en rymlig, inbyggd garderob. Det stora originalfönstret och glasväggen mot köket gör rummet ljust och luftigt – vill man mörklägga det helt finns både persienner och specialbeställd mörkläggningsgardin.

Badrum

Badrummet helrenoverades 2012 och fick då vitt kvadratiskt kakel, beiga klinkers med golvvärme samt dusch med skjutbar glasdörr. Här finns även handdukstok, tvättställ med spegelskåp ovan och kommod för förvaring under. Det är dessutom förberett för tvättmaskin.

Hall

I hallen finns hatthylla, krokar för avhängning samt två rymliga garderober med spegeldörrar i original.

Brf Ljuset

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Ljuset 1 och Ljuset 2. Föreningen upplåter 261 lägenheter med bostadsrätt samt 14 hyresrättslokaler.

Mark

Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av CEMI Teknik AB.

Renovering i urval

1996 Rör- och elstambyte. 2004 Trapphusrenovering. 2010 Ventilation, Stamspolning, renovering av balkonger, omläggning av tak, ombyggnad av vindslokal till lägenheter. 2011-2014 Fönsterrenovering och omputsning av fasad. 2015 Stamspolning. 2016 Utvidgat cykelrum. 2018 gårdsrenovering.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är ca 27,6 mkr, vilket ger cirka 2 860 kr per kvm boyta. Snittet på Södermalm ligger kring 6000 kr/kvm. Intäkter uppgår till ca 1,8 mkr/år. Avgift/kvm/år ca 681 kr.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Det finns tre bokningsbara tvättstugor i källaren med två tvättmaskiner och torktumlare i varje.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns det tre gästlägenheter de boende kan hyra. Hyran är 150 kr – 350 kr/natt beroende på storlek. Cyklar förvaras i cykelrummet på Bondegatan 47 eller på innergården.

Avgift

I avgiften ingår värme, vatten, kabel-TV, bredband (1000 mbit/s), ComHems grundutbud, bostadsrättstillägg och gas. Inga avgiftsförändringar är planerade. Köparen betalas en överlåtelseavgift om xxx kr. En pantsättningsavgift om 465 kr tas ut.

Medlemskap:

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns med 25% som minsta ägarandel och en av ägarna förväntas bo i lägenheten.

Bredband och TV

Bredband ingår i avgiften och levereras av Ownit (1000 mbit/s). Kabel-TV är installerat och levereras av Com Hem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning, hemsida och kontaktperson: 2019-05-07. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


Här bor du bara ett kvarter från Vitabergsparken, med grönskande kullar, parkcafé och amfiteater där Parkteatern spelar om somrarna. Nästan lika nära är det till hipstertäta Nytorget och SOFOs populära shoppingstråk, där vintagebutiker trängs med kaffebarer och de senaste stjärnskotten inom svenskt mode. Äter gott gör du till exempel på White Guide-belönade finrestaurangen Nook, populära café Pom & Flora eller italienska kvarterskrogen La Vecchia Signora – alla tre ligger strax utanför dörren. Nere på Renstiernas gatan går flera busslinjer och nästa år börjar förlängningen av Tunnelbanans blåa linje, som kommer få en station vid Stigbergsparken en kort promenad bort.