Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Långsjöhöjden 51
Gösta Nordin och Hans Alfont 1966
Älvsjö - Långsjö
FÖR ETT FAMILJELIV UTAN KOMPROMISSER
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Bland de fina kedjehusen på Långsjöhöjden är detta hus speciellt i sig. Förutom den vackra utsikten mot staden och naturen är det här ett välbevarat och omhändertaget hus med friköpt tomt. Golvytan är cirka 220 kvm inkl. ytan med snedtak och innefattar alla de funktioner som en modern familj önskar. Entréplanet består av vardagsrum med utgång till trädgården, matrum, kök med matplats, ett sovrum samt en gästtoalett. Det övre planet består av tre fristående sovrum och ett charmigt badrum med en bevarad atmosfär. Till de praktiska utrymmena hör en tvättstuga, generöst med förvaring samt ett dubbelgarage. Möjligheterna är också många, du kan exempelvis få till fler barnrum på övre plan med hjälp av takfönster. Ena delen av garaget kanske du vill göra om till en lönsam uthyrningsdel. Originaldetaljerna är många i detta hem och kvarteret är lika barnvänligt som det är lugnt. Välkommen till Långsjöhöjden och ett familjeliv utan kompromisser!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Kedjehus
Adress:
Långsjöhöjden 51
Område:
Älvsjö - Långsjö
arkitekt:
Gösta Nordin och Hans Alfont 1966
Rum:
6 rum
Area:
151 m² + 46 m² biarea
Tomtareal:
548 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
1 1/2 plans Kedjehus
Byggnadsår:
1966
Uppvärmning:
Bergvärme
Energideklaration:
Utförd 2018-04-27
Energiklass:
C
Energiförbrukning:
46 kWh/kvm per år
Fasad:
Tegel och plåt
Stomme:
Lättbetong
Fönster:
Isolerglasfönster
Bjälklag:
Betong
Tak:
Betongpannor
Grundläggning:
Berg till betong
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Vent.inspektion:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Fastighetsbet.:
Kompositören 6

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
15 420 kr/år
Renhållning:
1 620 kr/år
Försäkring:
5 472 kr/år
Övrigt:
5 196 kr/år
Total driftskostnad:
27 708 kr/år
Beräknat antal pers:
3
Kommentar:
I övrigt ingår: Kostnad för samfällighet: 2250 kr/år. Fiber, bredbandstv samt ip-telefoni: 2930kr/år.
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
3 811 000 kr/år
Summa pantbrev:
4 200 000 kr
Tomtareal:
548 kvm
Tomttyp:
Natur och trädgårdstomt
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Rättigheter:
Andel i samfällighet/GA: Sextetten GA:1
Planbestämmelser:
Kompositören m m Stadsplan, beslutad Datum: 1964-05-13 Kompositören t 1-7 Tomtindelning, beslutad Datum: 1965-09-15 Östra mälaren Ytvattenskydd, beslutad Datum: 2008-11-25

Entréplan

Entréplanet innefattar en hall med kapprum, klädkammare/förråd, wc, kök med intilliggande grovkök/tvättstuga, matsal, vardagsrum och ett sovrum. Dessutom når du från grovköket ett stort förråd med fönster mot gården och ytterdörr mot gården, samt husets dubbelgarage. I förrådet finns torkskåp, torktumlare (2017), mangel och ett extra kylskåp (2017). Detta rum har många i området byggt om till extra boyta. Köket har kvar sin ursprungliga skåpinredning som är ovanligt välbevarad. Överskåpen har målats i ljusare grått och underskåpen i en mörkare grå nyans. Vid arbetsytorna sitter det klassiska treradiga vita 15x15-kaklet kvar, tillsammans med en kroklist. Diskbänken är rostfri och har dubbla hoar. Kyl, frys och induktionshäll är nya från 2017. I köket finns även diskmaskin och varmluftsugn. Intill köket finns ett grovkök med ett originalstädskåp och en lång arbetsbänk med bland annat tvättmaskin och ett extra frysskåp. Även här sitter det klassiska vita kaklet och kranen är charmfullt monterad på väggen. På golvet ligger grått originalklinker. Vardagsrum och matsal ligger med öppen planlösning och är två rymliga rum med stora fönsterpartier ut mot trädgård och nejden. I vardagsrummet finns en öppen spis som tillkom huset 1995, men ser stilmässigt ut att kunna ha varit med sedan byggåret. Här sitter en spiskassett från Keddy. I matsalen kan du ha ett stort matbord och duka för stora sällskap. I dessa rum ligger ekparkett i holländskt mönster som är i original från 1966. Mittemot köket ligger ett sovrum som idag används som lekrum och även kan vara perfekt som till exempel kontor, gästrum eller ett lite mer avskilt rum för hemmaboende äldre barn. Här finns en inbyggd originalgarderob och ett laminatgolv som målats ljusblått. I hallen och kapprummet har du bra förvaringsytor och två hatthyllor i originalutförande. Vid kapprummet ansluter en gäst-wc med wc-stol och handfat i original som uppdaterats med en ny mässingsblandare från Tapwell. Mittemot kapprummet ligger en rymlig klädkammare.

Övre plan

Via en rak trappa av ek når du husets övre plan. Här finns en övre hall, tre sovrum, ett stort badrum, och en stor klädkammare/förråd. Två av sovrummen har fönster mot baksidan och har därmed en fri utsikt över naturen och Stockholm. Båda rummen har snedtak med originalträpanel. Det ena sovrummet är husets master bedroom med en takhöjd upp till 3,5 meter. Här finns en garderobsvägg med fyra garderober. Det andra sovrummet är ett stort rum med en mysig alkov där du också får plats med dubbelsäng. Det tredje sovrummet ligger med fönster mot gatan och används idag som ett barnrum. Här sitter en glad gulprickig tapet som fond och här finns två garderober. Mellan sovrummen ligger ett stort badrum i ett flott originalutförande. Väggarna är kaklade i brunt blankt kakel och på golvet ligger grå klinker. Här kan du njuta av dubbla handfat, badkar, wc, bidé och inte minst, ett stort fönster med utsikt men inte insyn. I rummet finns även rymliga badrumsskåp och ett bänkskåp. Utanför badrummet finns inbyggda originalgarderober/linneskåp. Det övre planet infattar även ett stort förråd/klädkammare som har ingång från två håll. Rummet är en stor tillgång som förråd, men kan för den som så önskar byggas om, helt eller delvis, till ännu ett sovrum, eller två. Den övre hallen har ett stort fönster mot gatan och är möblerbar. På övervåningen ligger ekparkett som tillkom huset 1997.

Trädgård

Tomten är 548 kvm stor och består delvis av anlagd trädgård, delvis av naturslänt. Tidigare ägare av huset var mycket trädgårdsintresserade och lät tillsammans med en landskapsarkitekt anlägga en vacker och välplanerad gård. Här finns flera ovanliga och vackra trädslag och många vintergröna växter som harmonierar med husets exteriör och ursprung. Dessutom finns en liten porlande damm. På framsidan av huset finns en stenlagd uteplats som ligger skyddat och vindstilla och har sol från morgon till eftermiddag. En tät och hög bokhäck skiljer gården från gatan och gör platsen privat. På baksidan ligger en 18 kvm stor trädäckad uteplats med mäktig utsikt över staden. På gräsmattan är det sol hela dagen, uteplatsen har sol först fram till klockan 11 på förmiddagen och sedan från klockan 17 till solens nedgång. Till den nedre trädgården har nyligen en trappa byggts och här finns staket och grind. Potentialen för denna del av gården är stor. Har kan du terrassera och odla bara för att nämna några av många möjligheter.

Renoveringar

Förutom löpande underhåll så har följande större åtgärder gjorts. 2017 Bergvärme IVT Greenline. 2018 Åtgärdat ventil för inkommande vatten i garage, se besiktningen. 2015 Yttertak med ny läkt, duk och betongpannor, nya hängrännor och stuprör. 2011 Fasad och fönster målades. Nya gargeportar installerades. 2004 Omfattande planteringar och trädäckad altan. 1992 Byte till 3 glas fönster. 2016 Långtidsmätning radon. Årsmedelvärdet är 340 Bq/kubikmeter. Gränsvärdet är 200 Bq/kubikmeter, det tidigare gränsvärdet var satt till 400 Bq/kubikmeter. De flesta husen i området har något högre radonvärden både från marken och byggmaterialet. Det finns grannar som har löst det på olika vis. En har installerat mekanisk ventilation kopplat till värmesystemet. Det kostade ca 50 000 kr och var ett FTX-system med värmeåtervinning. Man kan också välja att bara öka ventilationen utan värmeväxlare vilket kanske kostar hälften av det. Lösningar med radonsug kan också undersökas. Ta kontakt med en egen sakkunnig person för exakta prisuppgifter.

OMRÅDET

Långsjöhöjden är Stockholms kommuns näst högsta naturliga punkt med sin 73 meter över havet (högst är Vikingaberget i Vårberg med 77 m ö h). Terrängen i området är kuperad med ett slingrande gatunät och oregelbundet och charmfullt formade kvarter. Du bor granne både med Långsjön där du kan bada, åka långfärdsskridskor eller vandra längs de fina promenadvägarna, allt efter årstid, och med Älvsjöskogens naturreservat med fin natur, promenadstigar och elljusspår. Från Långsjöhöjden går två trappor som tar dig till de närmaste busshållplatserna. Trätrappan leder dig på fyra minuter till buss 144 som går till Älvsjö/Gullmarsplan och Fruängen var tionde minut. Via stentrappan, som du även kan gå i med barnvagn, når du på tio minuter Långsjöplan där du även har buss 141 mot Telefonplan. Att cykla till Älvsjö tar cirka tio minuter. Inom tio minuters promenad finns två förskolor, som båda har bästa omdömen bland Stockholms förskolor 2017, Våga-Vilja och Långsjö. Närliggande skolor är Herrängen och Långbrodalsskolan. Föräldrarna på Långsjöhöjden arrangerar två olika "vandrande skolbussar" till dem båda.
Älvsjöområdet stoltserar med en rad högklassiga restauranger och caféer som du har inom gång- och cykelavstånd, till och med en med Michelinstjärna; Aloe Restaurant. Här finns även välrenommerade Långbro Värdshus som är med i White Guide, trevliga Casa del Logo vid Långsjön och mysiga Fru Marias Bak och Herrängens gård. Matbutiker och stormarknader finns ett flertal i närområdet, till exempel Ica Älvsjö som bland annat har en fin delikatessdisk.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här