Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kyrkogårdsvägen 75
Stig Adling 1944
Enskededalen
TREVLIG FUNKISTVÅA GRANNE MED LUGNET OCH VILLORNA
TEXT: NYSTED FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

I ett småskaligt och stiligt funkishus i lugna och mysiga Enskededalen ligger denna fina och välplanerade tvåa. Här bor du högst upp i huset med ett insynsskyddat läge och fönster med vyer mot både villabebyggelsen och kyrkogårdens grönska. I bostaden finns ett trivsamt kök, ett rofyllt vardagsrum samt ett rymligt sovrum. Lägenheten har ett stilrent badrum, en generös klädkammare och en trivsam hall som binder ihop planlösningen. En tillgång är föreningens trädgårdsliknande bakgård, en omtyckt plats med sittgrupper, grillmöjligheter och rabatter. I Enskededalen njuter du villaidyll samtidigt som du har alla bekvämligheter i området och staden på kort avstånd.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Kyrkogårdsvägen 75
Område:
Enskededalen
arkitekt:
Stig Adling 1944
Våning:
2 av 2
Rum:
2 rum och kök
Area:
53 m²
Avgift:
2 853 kr inkl. värme, vatten

Allmänt om fastigheten

El:
2 400 kr/år
Försäkring:
1 800 kr/år
Övrigt:
3 000 kr/år
Total driftskostnad:
7 200 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Posten övrigt avser gas. Bostadsrättstillägg behöver du ej teckna.

Allmänt

Med utsikt över Enskededalens kulturhistoriska villabebyggelse och Sandsborgs lummiga kyrkogård har den här ljusa tvåan bästa tänkbara läge. Här är det högt i tak och ljuvlig morgonsol i sovrum och kök, liksom eftermiddags- och kvällssol i vardagsrummet. Planlösningen är luftig, funktionell och lättmöblerad med mycket goda förvaringsmöjligheter samt ett tillhörande vindsförråd i anslutning till lägenheten. Här finns också välbevarade originaldetaljer i form av inbyggda skåp, garderober i kök, hall och sovrum, radiatorer samt fönsterbrädor av marmor. Den trivsamma föreningen består av blandade åldrar och flera portuppgångar, med gemensam innergård och uteplats med grillmöjligheter, bastu, föreningslokal, snickeri/hobbyverkstad och odlingsplats, liksom två välutrustade tvättstugor samt cykel- och barnvagnsrum.

Kök

Köket har rum för en matplats med fönster ut mot innergården och det charmiga villaområdet. Här går väggarna i ljusgrått och ton i ton med laminatgolvet och kaklet. Bänkskivorna är av ljus, oljad ek och skåpinteriören består av flera, både enkla och dubbla vitrinskåp, försedda med spegeldörrar och blanka knoppar av koppar. Här finns också ett skafferi och två överskåp i originalutförande. Rustik gasspis, kyl och frys från Samsung och en diskmaskin från Gram.

Vardagsrum

I vardagsrummet grönskar det precis utanför fönstret. Gott om ljusinsläpp med eftermiddags - och kvällssolsläge. Vitmålade väggar med en dekorativ list som delar av väggen mot mitten, radiatorer i original och ljusgrått laminatgolv.

Sovrum

I det väl tilltagna sovrummet går väggarna i ljusgrått tillsammans med ett grått laminatgolv. Här vaknar man upp till morgonsol med sovrumsfönster ut mot innergården. Gott om förvaring i form av tre djupa, inbyggda garderober med tre skåp ovanför. Här finns ytan för en stor dubbelsäng såväl som ytterligare förvaring eller möblering.

Badrum

Det fräscha badrummet har renoverats i omgångar, varav en uppdatering nu senast under 2018. Helkaklade vita väggar med en dekorativ mosaikdel över duschpartiet, fönster ovanför toaletten, en duschvägg i glas och cognacfärgade klinkers med golvvärme. Här finns en vit kommod och ett spegelskåp som sväljer förvaringen.

Hall

Rymlig hall med väggar av vit pärlspont och en praktisk upphängningsanordning med tillhörande hylla och utrymme för ytterskor. Det finns också en klädkammare med ytterligare förvaringsmöjligheter och krokar, liksom en stor hylla och ett väggfäst skoställ.

Brf Formsättaren

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Formsättaren i Stockholm (org. nr 769603-4433) innehar fastigheterna Formsättaren 8, 15 och 19. Fastigheterna är belägna i Enskededalen. Föreningen upplåter 12 st lägenheter med bostadsrätt och 5 st lokaler med hyresrätt. Uppvärmning genom bergvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades i oktober 1998 och övertog fastigheterna i mars år 2000.

Mark

Föreningen innehar fastigheterna genom tomträttsavtal med Stockholms stad. Avtalen löper på tio år och nästa omförhandling sker 2020 för ett av avtalen, resp. 2024 för de två övriga. Avgifterna planeras inte att justeras med ledning av just detta.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning tillhandahålls genom Asp & Berglund AB. Teknisk förvaltning sköts av föreningen i egen regi.

Renoveringar

Stambyte har genomförts löpande i fastigheten efter behov. Samtliga badrumsstammar i port 75 är bytta år 2008. 2018 - Dränering av baksidan. Trädgården återställs troligen innan sommaren med ny gräsmatta. Takarbeten med hängrännor. Bytt en bergvärmepump. 2017 - Takrenovering, eldragning för laddning av bil vid bilplatserna. 2016 - Renovering yttertrappa, byte av samtliga markiser. 2015 - OVK-besiktning i samtliga lägenheter. 2014 - Installation av fastighetsboxar i en fastighet, trapphusrenovering slutförd. 2013 - Trapphusrenovering (samtliga portar) samt byte till säkerhetsdörrar, byte av en entrédörr, installation av fastighetsboxar. 2012 - Elstambytet slutfördes, installation av ny armatur i alla gemensamma utrymmen. 2011 - Renovering av tak, förstärkning av taksäkerheten, elstambyte i samtliga fastigheter. 2009 - Fasadrenovering samt målning av fönster, energideklaration utförd. 2008: Stambyte för denna lägenhet (badrumsstammen). 2007 - Takarbeten. 2006 - Installation av bergvärme. 2005 - Renovering av tvättstuga, takarbeten, OVK, radonmätning.

Kommande renoveringar:

Styrelsen arbetar efter en teknisk underhållsplan upprättad 2017. Kommande underhåll är fönsterrenovering, dränering av grund, fastighetsnät för fiber samt översyn av värmesystemet. Stambyten sker vid behov och normalt i samband med renoveringar av kök/badrum. Under 2018 har hittills ett stambyte skett.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 2,9 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 700 tkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 3,900 kr, snittet i Enskede uppgår till 6.000 kr.

Avgifter

Det finns för närvarande inga planer på att höja årsavgiften de närmaste åren. Avgiften har inte rörts sedan 2012.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden. Uthyrning av typen Airbnb tillåts ej.

Försäkring

Föreningens fastigheter är försäkrade hos Trygg Hansa med ett kollektivt bostadsrättstillägg för alla hushåll. Du behöver alltså inte teckna ett sådant tillägg själv.

Städning och städdagar

För att hålla föreningens kostnader nere sker skötseln av föreningens fastigheter och utomhusmiljön i egen regi och medlemmarna får därmed ett större inflytande i föreningens skötsel. Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen utförs av föreningens medlemmar enligt ett schema. Utemiljön och vinterunderhållet sköts också av medlemmarna. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Det finns två tvättstugor i föreningen, varav en i samma trappuppgång endast en halvtrappa ner från portingången. Tvättstugan är utrustad med två tvättmaskiner, två torkskåp, en nyinköpt torktumlare samt en mangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningen disponerar över en föreningslokal/styrelserum med möjlighet att hyra för kortare gästövernattningar vid behov. Utöver de två tvättstugorna finns snickeriverkstad, cykelrum samt en bastu under ombyggnad (med dusch och toalett). På föreningens tomt finns uteplatser med grillmöjligheter.

Sophantering

Hushållssopor lämnas i sopkärlen i föreningens sophus på baksidan av husen. Övrigt avfall lämnas vid återvinningsstationerna vid Dalgårdsvägen alt. vid ÅVC Östberga eller Högdalen. Detaljerade instruktioner finns för hur avfallet ska hanteras.

Parkering

Föreningen tillhandahåller 5 st bilplatser där kostnaden i dagsläget är 300 kr per månad, men som planeras att höjas successivt framöver. Kön till bilplatserna är lika med boendetiden. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningens fastigheter är sedan år 2000 anslutna till Com Hems kabelnät. Föreningen har under 2017 anslutit sig till STOKABs fibernät och styrelsen arbetar med att ta in offerter för ett nytt fastighetsnät för fiber (ej draget till lägenheterna än). I dagsläget är det inte fastställt när detta kommer ske.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett normalstort vindsförråd med snedtak.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-04-05. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Enskededalen ger dig lugnet och småskaligheten i omedelbar närhet till storstaden. Här cyklar du till Södermalms höjder på tio minuter, och tar dig till tunnelbanan och Dalens centrum med bara tre minuters promenad. Här finns allt som förenklar vardagslivet; en bra Ica-butik, torghandel, bibliotek, gym, simhall, apotek och flera trevliga småbutiker, på andra sidan Nynäsvägen. Dessutom en populär kvartersrestaurang med uteservering om sommaren och ett välbesökt bageri och café. Här bor du i en alldeles egen park, men önskar du mer än så, finns flertalet stora grön- och naturområden i omnejd för rekreation, lek och sköna promenader.